Na Pešteru pase najveće stado ovaca na Balkanu: Četiri vrijedna brata čuvaju preko hiljadu grla

Na Pešteru pase najveće stado ovaca na Balkanu: Četiri vrijedna brata čuvaju preko hiljadu grla

Sjenica – Na tromeđi između Albanije, Crne Gore i Srbije, na nepreglednom Pešteru, sa kog svako ko je mogao već je odavno otišao, živi i ponosno radi vrijedna porodica Kurtagić.

Otac i majka imaju devetero djece, osam sinova i jednu kćerku. Četvorica su ostala na porodičnom imanju i uspješno se bave ovčarstvom. Ovdje su i formirali porodice, pa se u njihovom dvorištu igra deset mališana dok na livadama pase najveće stado na Balkanu.

“U ovo doba godine imamo preko hiljadu grla, nikada nismo uspjeli sve da ih prebrojimo, kada otopli i krenu da se janjgnje taj broj prelazi i dvije hiljade. Teško je toliki broj držati u jednom toru, pa su nam raspoređeni na nekoliko mjesta. U toku zime ovdje nije nimalo naivno, pa je potrebno dobar dio hrane da obezbijedimo. Imamo tu sreću što sijeno ne kupujemo. Imamo i sve potrebne mašine, a radnu snagu ne plaćamo jer smo mnogočlana porodica, ono što jedino kupujemo su žitarice”, kazao je za RINU, Šefket Kurtagić.

Foto: Rina

Vrijedni stočari nisu se pokajali u namjeri da naprave veliku farmu i svoju čeljad na taj način prehrane. Njihovo stado prvobitno je brojalo oko 150 ovaca, a širilo se iz godine i godinu i dostiglo ovu nevjerovatnu brojku. Pešter je nepristupačan teren, pa su se mnogo mučili ali na kraju su, uz veliki trud i prvenstveno slogu u tome uspjeli.

“Sagradili smo veliki tor gdje može stati trećina grla, i radimo na tome da još proširimo. Voda nam je bila veliki problem, ali uspjeli smo da je dovedemo do našeg domaćinstava. Gradimo sijenjak u kom ćemo hranu držati preko zime i tako olakšati posao. Prilazni put do kuće nam je veoma loš, i to nam je sljedeći cilj. Nastojaćemo da izgradimo novi i bolji, a nadamo se da će i lokalna samouprava imati sluha za naše potrebe”, rekao je Saladin.

Njihovi vjerni prijatelji i čuvari stada na nepreglednim ravnicama su i pastirski psi kangali. Da njih nema, ne bi mogli da sačuvaju svoje ovce na surovom Pešteru.

“Bez njih smo kao bez očiju, treba sačuvati stado od predatora i divljih zvijeri koji ovdje svakodnevno šetaju. Imamo odrasle kangale koji su se nekoliko puta hvatali u koštac, sa vukovima i sa medvjedima. Uvijek su izašli kao pobjednici. Kod nas vam je ovdje jedan kangal, na jednog vuka”, sa osmijehom priča Saladin.

Foto: Rina

Proizvodi koji se dobijaju od ovih sjeničkih ovaca nemaju granicu. Porodaja ide “kao halva”, a najviše se traže čist sir, mlijeko i kajmak. To su najjači aduti ovih vrijednih stočara. Za ove proizvode zadužene su njihove supruge, koje takođe ne bježe od teških poslova na imanju.

“U bačve staje oko 55 kilograma čistog punomasnog ovčjeg sira. Način pripreme je malo specifičan jer se prvo usiri, pa to planinke onda cijede i sijeku na kriške i ovakav kvalitet je unaprijed prodat i nemamo problem sa plasmanom. Godišnje sa naše farme na prodajna mjesta ode oko tri tone ovčijeg sira. Tako da ima računa ovim se baviti, ne žalimo se”, zaključio je najmlađi brat Ekrem.

Previous Splav Janja, povratnička turistička priča
Next Ambasador Makarević pokrenuo video serijal o saradnji Bosne i Hercegovine i dijaspore

You might also like

SANDŽAK

Sjenica: Ski centar Žari ove zime omiljena destinacija Sandžaklija

Sjenicu, opštinu na jugozapadu Srbije poznatu po niskim temperaturama i velikim količinama snežnih padavina, ove godine, više nego ranije, posećuju turisti iz čitave zemlje, a najodaniji su joj oni iz

ŽIVOT

Sandžak: Novi Pazar i u 2022. zabilježio pozitivan prirodni priraštaj

Novi Pazar je i u 2022. godini bio među rijetkim gradovima i opštinama u Republici Srbiji koji su nastavili da bilježe pozitivan prirodni priraštaj. Duže od decenije, najveći grad regije

SANDŽAK

Novi Pazar: BNV od međunarodnih institucija zatražilo specijalan status za Sandžak

Specijalni status za Sandžak iniciran zbog prava na samoopredjeljenje i zaštite individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Sandžaku Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Evropskoj uniji (EU), Organizaciji za evropsku