Nagrade za Bosnu i Hercegovinu na svjetskom godišnjem investicionom mitingu u Dubaiju

Nagrade za Bosnu i Hercegovinu na svjetskom godišnjem investicionom mitingu u Dubaiju

Na svjetskom godišnjem investicionom mitingu – Annual Investment Meeting (AIM) u Dubaiju od 8. do 10. aprila, na kojem ove godine učestvuje više od 20 hiljada ljudi iz svjetskog biznisa, Agencija za promociju stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) je proglašena najboljom Agencijom za privlačenje stranih investicija za područje Centralne i Istočne Europe.

Istovremeno, Al Shiddi Trading je proglašen najboljim investitorom sa svojim projektom Swissotel u Sarajevu.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom šeika Mohammeda bin Rashid Al Maktouma, podpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i premijera i vladara Dubaija.

Nagrade su primili Gordan Milinić i Abdulah Mohammed Al Shiddi, a svečanom uručenju je prisustvovao i ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović.

Na posebnoj ceremoniji, AIM investicijske nagrade su dodijeljene odabranim agencijama za promociju investicija (IPA) iz svakog regiona svijeta u znak priznanja za njihov izvanredan rad u uspješnom privlačenju značajnih i korisnih projekata direktnih stranih ulaganja u 2018. godini, te doprinosu ekonomskom rastu i razvoju tržišta.

Kao kriterij za odabir najboljih IPA i investicijskih projekata, formirana je komisija od devet međunarodnih eksperata, koji su procijenili svaki od nominovanih projekata koji su ušli u uži izbor koristeći kriterije poput veličine investicije, efekata investicija na ekonomski razvoj, prenos znanja, proces servisiranja investitora, održivost i veze s lokalnom zajednicom i privredom, te uticaj digitalizacije na privlačenje stranih direktnih investicija.

Predstavnici institucija i kompanija iz 150 zemalja svijeta iz različitih sektora poput proizvodnje hrane, metalo-prerađivačkog sektora, energetike, turizma, nekretnina, finansija, građevinarstva, informacionih tehnologija, farmacije, učestvuju na ovoj manifestaciji, uključujući i predstavnike agencija za strana ulaganja iz cijelog svijeta radi uspostavljanja novih kontakata i razmjene iskustava vezano za politike privlačenja stranih ulaganja, poboljšanje konkurentnosti, strategije za promociju, podsticaje za strane investitore, saopćeno je iz FIPA-e.

Previous Komšić: Ako ih ne zaustavimo napravit će i 'veliku Srbiju' i 'HB'
Next VLASNIK FIRME IZ SARAJEVA NAJBOLJEM RADNIKU POKLONIO AUDI

You might also like

Ekonomija/Biznis

Međunarodni aerodrom Sarajevo: 12 posto više putnika u odnosu na august 2018.

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u mjesecu augustu 2019. godine prošlo je 178.943 putnika, što predstavlja rast od preko 12 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ovim je nastavljen

Ekonomija/Biznis

Tešanjski MADI, najveći proizvođač i prerađivač piletine u regiji

Kada pomislite na ukusnu piletinu, prvo što Vam padne na pamet, sigurno je MADI. O uspjehu ove tešanjske firme za FACE televiziju govorio je Maid Jabandžić, direktor društva ”MADI d.o.o”.

MADE IN BOSNIA-387

Novitet iz kompanije Dizart – robot koji stvara oblike za stolice

Direktor Agencije za promociju izvoza (BHEPA) Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Enes Ališković, savjetnica za izvoz Lejla Međedović i sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK BiH Selma Bašagić posjetili