NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ 2020: Proizvodnja domaćeg respiratora

NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ 2020: Proizvodnja domaćeg respiratora

Prozvodnja prvog domaćeg respiratora u gradačačkoj tvornici TMD najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini u 2020. godini prema istraživanju koje je proveo bosanskohercegovački poslovni portal Indikator.ba.

Respirator je testiran u Engleskoj gdje je potvrđen njegov kvalitet i saglasnost za masovnu proizvodnju i upotrebu. Proizvodnja prototipa započela je u trenutku kada je nabavka ovih uređaja iz inostranstva bila otežana a njihova upotreba u spasavanju ljudskih života ugroženih corona virusom spasonosna. Ovaj uspjeh ohrabrio je stručnjake i upravu TMD Grupe da ozbiljno razmišljaju o razvoj proizvodnje medicinskih aparata u Gradačcu. Uz to Grupa TMD je u prošloj godini započela izgradnju nove tvornice, a direktor Adem Hanić najavio i mogućnost skore proizvodnje domaćeg helikoptera.

Na Indikatorovoj listi najboljih poslovnih poteza u 2020.godini je i Multinacionalna kompanija EASTERN MINING koja je u Varešu brojnim odlukama, direktnim finansijskim ulaganjima, jasnim planovima i namjerama te izuzetno korektnom saradnjom sa lokalnom zajednicom započela veliku investiciju u eksploataciju mineralnih sirovina i razvoja rudarske industrije u Varešu. Projekat se zasniva na primjeni modernih rudarskih tehnologija, kopanju nekoliko vrsta metalnih ruda i minerala, između ostaloga i zlata, i zapošljavanju ovdašnjeg stanovništva što će ubrzati ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Dolazak EASTERN MININGA u Vareš pobudio je veliko interesovanje drugih domaćih i stranih vlasnika kapitala koji su najavili nova ulaganja u razvoj rudarstva.

Kombinat ALUMINIJ iz Mostara trinaest mjeseci nakon potpunog gašenja i davanja otkaza radnicima pokrenuo je obnovu proizvodnje, postepeni povratak radnika na posao i smjelo izašao na tržište. Ponovno aktiviranje kompanije, koja je decenijama bila među najznačajnijim domaćim izvoznicima i jedan od stubova ekonomije u Hercegovini, rezultat je stranih ulaganja, hrabre poslovne politike i podrške države (Vlade Federacije BiH) kao njenog većinskog vlasnika.

Tri gore spomenute kompanije dobitnice su priznanja “Najbolji poslovni potez u 2020.godini” koji dodjeljuje poslovni portal Indikator.ba u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH.

Specijalno priznanje projekta “Najbolji poslovni potez” i portala Indikator.ba za 2020.godinu dobit će Denis Kraljević i kompanija Derubis Yachts iz Viteza za proizvodnju i promociju prve jahte dužine 12 metara u cjelosti realizovanoj u brodogradilištu Vitez.
Riječ je o trenutno najprostranijem brodu u toj klasi u svijetu koji pokreću dizel i elektro motor čime zadovoljava važne ekološke i energetske norme. Jahta je uspješno prezentirana na sajmu nautike u Hamburgu 2020. godine što je također prvorazredni poslovni potez s namjerom da se na taj način promovišu ne samo njeni konstruktori i proizvodni potencijali (radnici, mašine, oprema…) već i bosanskohercegovačka brodogradnja za koju se u velikom dijelu domaće a posebno inostrane javnosti do tada nije znalo.

Analitičari na projektu izbora najboljeg poslovnog poteza s posebnim zadovoljstvom skreću pažnju na još tri poteza u kojima se afirmiše poslovnost, odlučnost, kreativnost njihovih aktera.

GRADAČAČKI SAJAM i direktor Hašim Šabanović su unatoč nepogodnim okolnostima stvorenim pandemijom korona virusa upriličili je 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Na sajmu učestvovalo 150 komapnija iz BiH i regije i to je bila jedina privredna manifestacija ove vrste u BiH u 2020.godini.

JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE BAŠBUNAR Travnik u najkraćem mogućem vremenu veoma uspješno je okončalo stečajni postupak.

OPŠTINA SRBAC bez mnogo pomoći sa strane uspostavila saradnju sa austrijskom PEWAG grupacijom što će rezultirati otvaranje tvornice industrijskog tekstila vrijedne dva miliona KM u kojoj će posao dobiti 80 radnika.

Podsjećamo da je sve rečeno ostvareno u godini u kojoj su virus korona i pandemija njime izazvana onemogućili normalno poslovanje, usporili ekonomske procese, tokove kapitala preusmjerila na zaštitu ljudskih života, a mnoge stručnjake i radnike udaljila od posla. Neke, nažalost, zauvijek.

Previous Ova pandemija je simpatična prema nama jer pošteđuje djecu
Next Zelena ekonomija i 'novo normalno' u fokusu petog Ekonomskog foruma (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Helez: Fabrika Binas će do kraja godine zaposliti 300 novih radnika

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je danas u Bugojnu da će tamošnja fabrika Binas zahvaljujući novim ugovorima potpisanim s Indijom do kraja godine zaposliti još najmanje 300 novih radnika.

Ekonomija/Biznis

Aerodrom Tuzla otvara novi terminal početkom maja

Aerodrom Tuzla će u maju ove godine otvoriti svoju dugoočekivanu proširenu zgradu terminala, javlja Ex-Yu Aviation. Svi građevinski radovi na objektu, u vrijednosti većoj od tri miliona eura su završeni, tako

Ekonomija/Biznis

TACTICAL S – nova linija opreme za vojsku i policiju iz Tešanjskog Koteksa

  KOTEKS PRODUCTION – oprema za vojsku i policiju i specijalne službe je u saradnji sa partnerima iz Njemačke, Poljske, Slovenije i Hrvatske počela proizvoditi novu liniju proizvoda po nazivom