Najbolji poslovni potez 2021: Tešanj lider među opštinama

Najbolji poslovni potez 2021: Tešanj lider među opštinama

Dvadesetak bosanskohercegovačkih opština tokom 2021.godine uspjelo je privući domaće i strane investitore i kreirati atraktivne projekte za ubrzanje ekonomskog rasta i novo zapošljavanje.

Na tome je najviše radila opština Tešanj ali i kompanije sa njenog područja što je portal Indikator.ba svrstao u najbolje poslovne poteze lokalnih zajednica u minuloj godini u Bosni i Hercegovini. Pritom posebno izdvajamo: zajedničko ulaganje tešanjskih preduzeća u izgradnju pet vlastitih solarnih elektrana, investicija u najveći šoping centar Mepromexsa; širenje proizvodnje MANN HUMELA čime se stvara pretpostasvka za zapošljavanje 1.000 radnika, te brojne poteze HIFA Oila. Među njima je registracija novog sektora EURE Solar i zaključivanje vrijednog posla izgradnja solarne elektrane za kompaniju Swisslion u Takovu.

Općina Orašje je osmislila izgradnju luke na rijeci Savi što je nesumnjivo ekonomski i strateški veoma važan projekat ne samo za taj grad i Posavinu nego cijelu Bosnu i Hercegovinu. Prevoz robe riječnim putem smanjuje korištenje naftnih derivata dakle doprinosi zasštiti životne sredine što je opće dobro.

Na spisku najboljih poslovnih poteza lokalnih zajednica našle su se i Pale i to s obje strane linije razgraničenja. Opština u federalnom dijelu privolila je bosanskohercegovačkog poduzetnika koji živi u Švicarskoj da otvori proizvodni pogon, a firma Mraz sa teritorije RS odlučila je preuzeti fabriku tekstila “Klaudija” iz Nevesinja (radila je za ugledne modne kućer Greift i Kubler) sačuvati je od propadanja, zadržati 150 radnih mjesta i otvoriti joj perspektivu za daljnje širenje.

Ljubinje je objavilo poziv za aktiviranje napuštene industrijske hale koju će besplatno dodijeliti investirtoru spremnom da u njoj otvori proizvodni pogon. Pritom je uložila vlastita sredstva da bi halu pripremila za prihvat mašina, sirovina, radnika. Takvi potezi kod nas su odista rijetki i zbog toga se ovaj našao na spisku najboljih u 2021.godini. Nažalost prema posljednjim informacijama iz Opštine do sada se javilo nekoliko investitora ali onaj pravi još nije došao. Trenutno se pregovarea sa Ljubinjcima iz dijaspore.

Mnogo uspjeha u privlačenju stranih inverstitora imale su Živinice, Goražde, Cazin, Tomislavgrad, Prozor/Rama, Derventa… Nadalje: lokalne vlasti Livna podržale su aktivnosti da livanjski sir prvi u BiH dobije oznaku izvornosti, a općina Kiseljak se uz ostale izuzetno angažovala da Kiseljačka pogača bude upisana u listu zaštićene baštine. Uz to privrednici Kiseljaka i Fojnice odlučili su da zajedno grade i rade i zakopali temelje novog objekta.

Analitičari portala Indikator.ba primječuju i zaključuju da je u velikim gradovima ovakvih i sličnih poteza tokom 2021.godine bilo veoma malo a da je iz njih stizalo više informacija iz sudstva i tužilaštva, organa bezbjednosti (sve zbog kriminala uglavnom u privredi), političkog života, kulture, sporta. Točak privrednog razvoja u njima se prilično sporo okreće. Da nije bilo povremenog otvaranja tržnih centara, benzinskih crpki, stanogradnje čini se da bi se i zaustavio.

Priredio: HAJDAR ARIFAGIĆ

Previous Komšić: Razgovori u Neumu doprinose Dodikovim napadima na državnu imovinu, VSTV i druge institucije
Next Kako su Bošnjaci cijeli rat čuvali srpsko selo kod Goražda

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sektor informacionih tehnologija ubrzano se razvija u Bosni

Sektor informacionih tehnologija u Bosni i Hercegovini jedan je od onih koji se ubrzano razvija. Većinu prihoda ostvaruje iz inostranstva, što ga čini jednim od najvećih ekonomskih potencijala naše zemlje.

Ekonomija/Biznis

Najbolji poslovni potez u 2016: Ugovor EPBiH i Aluminija

Historijski ugovor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Aluminija iz Mostara o kupoprodaji električne energije za potrebe mostarskog kombinata vrijedan više od 100 miliona KM proglašen je najboljim poslovnim potezom u

MADE IN BOSNIA-387

Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

  Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u