Najmanje polovina stanovništva Općine Čelić uzgaja jagode

Najmanje polovina stanovništva Općine Čelić uzgaja jagode

Prva berba jagoda na plantažama u Čeliću i Koraju počela je početkom maja.

Poslije mukotrpnog perioda u januaru, kada je počela priprema za sezonu, proizvođače jagoda je dodatno uznemirio koronavirus jer je neizvijestan plasman i prodaja njihovih proizvoda.

“Imam sedam dunuma pod jagodama i ovo je prvi rod. Trenutno nema organizovanog otkupa kao ranijih godina, ali se snalazimo. Jagode prodajemo nakupcima, a oni ih prodaju po pijacama. Cijena je solidna, oko četiri KM, a ako ovakva cijena ostane duži period mogli bi izbjeći katastrofalne posljedice“, kaže u razgovoru za AA Halid Salihović, voćar iz Koraja.

Njegova plantaža se nalazi na tzv. “ničijoj zemlji“, odnosno na području između entitetskih linija. Zemljište pripada F BiH, ali zbog sudskih sporova i prikupljanja neophodne papirologije proizvođači s ovog područja ne mogu aplicirati za poticaje.

“Nadležne institucije su se oglasili o pitanju sjetve kukuruza i pšenice, ali nas voćare niko nije spomenuo. Mraz nam je u januaru uništio dvije berbe. Zbog toga očekujem da ću imati prinose manje za 20 do 30 odsto. Očekuje nas neizvijesna sezona, ali se nadamo da će s popuštanjem mjera zabrane građani početi kupovati jagode“, kaže Salihović.

Na “ničijoj zemlji“ bio je i Omer Nurkić iz Sarajeva. Prije rata u BiH bio je vozač i ni sanjao nije da će se baviti voćarstvom.

“Moji prijatelji još uvijek ne vjeruju da imam voćnjak i da proizvodim jagode. Kažu da je lako napraviti fotografiju u tuđem. Ali, ja već 14 godina gajim jagode i imam svoj voćnjak. Ovdje sam od početka februara do sredine novembra, a samo tri mjeseca provedem u Sarajevu“, kaže Nurkić.

Briga o jagodama je svakodnevna. Nurkić ističe, da se oko jagoda mora igrati kao oko malog djeteta.

“Ko kaže da se s jagodama radi dva mjeseca taj ne govori istinu. Ja sam ovdje devet mjeseci godišnje i cijeli taj period morate brinuti o jagodama. Očekujem da će nedaća koja nas je sve zadesila malo osvjestiti nadležna ministarstva i da će uvidjeti koliko je značaj poljoprivrednika, stočara, voćara… Ja nikad prije nisam ni sanjao da ću ovo raditi, ali sve čovjek nauči. Krenuo sam od jedne sadnice, a sad imam plantažu od osam duluma. Tu ću zasaditi i paprike“, kaže Nurkić.

Njegov sin Enes zadužen je za transport i prodaju. Prvi rod je spremljen za tezge u Sarajevu, a Enes ističe kako je svaka sezona za njih neizvijesna.

“Gledate u nebo i pitate se hoće li kiša, grad, snijeg ili sada korona. Uvijek je teško jer mi kao prizvođači nemamo nikog za leđima. Prvi rod vozim za Sarajevo, ali znam da je kupovna moć oslabila. Raja bi kupovala, ali nema s čim. Ipak, vjerujem da ću sve prodati“, kaže Enes Nurkić.

Najmanje polovina stanovništva Općine Čelić uzgaja jagode. To su im prvi prihodi prije nego što prionu na druge poslove. Zbog zatvorenih granica ove godine neće moći računati na izvoz, ali se nadaju da će na domaćem tržištu prodati dovoljne količine jagode da pokriju svoje troškove i bar nešto zarade.

Previous Oštra reakcija Jevrejske zajednice u našoj zemlji: Sarajevo nije zaslužilo komemoriranje fašizma
Next Sarajevo se polako vraća u normalnu (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Može li termalna voda s Ilidže zagrijavati Sarajevo?

  Na inicijativu direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuada Čibukčića, jučer je održan sastanak sa direktorom Federalnog zavoda za geologiju Hazimom Hrvatovićem na kojem je, između ostalog, razgovarano o

Ekonomija/Biznis

Uspješna prijedorska priča: Vratio se iz Švicarske i otvorio firmu sa 60 zaposlenih

  Mirsad Ramić je napustio Švicarsku i vratio se u rodni Prijedor 2000. godine gdje je osnovao kompaniju “Cromex”, koja danas zapošljava 60 radnika. Pedesetjednogodišnji Ramić je u gradu na

Ekonomija/Biznis

Međunarodni aerodrom Sarajevo: 12 posto više putnika u odnosu na august 2018.

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u mjesecu augustu 2019. godine prošlo je 178.943 putnika, što predstavlja rast od preko 12 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ovim je nastavljen