Najstariji specializovani sajam u državi: Krajem augusta u Gradačcu Sajam šljive

Najstariji specializovani sajam u državi: Krajem augusta u Gradačcu Sajam šljive

U Gradačcu će od 28. do 31. augusta biti održan 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive.

Na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini, kako tvrde organizatori, očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz Bosne i Hercegovine i inostranstva

Partneri ovogodišnjeg sajma su Grad Zagreb sa Obrtničkom komorom Grada Zagreba. Pokrovitelj je Vlada Tuzlanskog kantona.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive.

Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

Po drugi put održat će se i sajam pčelarstva, koji će okupiti pčelare iz zemalja okruženja, gdje će se razmjeniti iskustva u pčelarenju.

U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije bit će organizirane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, bit će održan niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i poduzetništva.

“Ova tradicionalna privredna manifestacija je postala redovan sadržaj sajamskog kalendara brojnih izlagača u Bosni i Hercegovini i regiji. Posjetioci će moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora”, rekao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma – javlja AA.

Dodao je kako će na sajmu biti održano savjetovanje o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u sektoru proizvodnje i prerade hrane.

“Predavanja će održati univerzitetski profesori s fakulteta iz Sarajeva, Tuzle i Osijeka. Poljoprivrednici će imati priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom“, dodao je Šabanović.

Kao i do sada, organizatori će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti.

“Firma Gradačački sajam nedavno je dobila certifikat bonitetetne pouzdanosti koji izdaje LRC d.o.o. Sarajevo što će značajno ojačati našu poziciju na domaćem i međunarodnom tržištu i dokazati da se radi o pouzdanom i poželjnom partneru“, rekao je Šabanović.

Pojasnio je kako ovim certifikatom žele potvrditi dosadašnja nastojanja da izlagačima i partnerima omoguće kvalitetnu prezentaciju na međunarodnom Sajmu šljive.

“I ove godine radimo na unapređenju sajma, kako po sadržaju tako i po izložbenom kapacitetu. Posebnu pažnju posvetit ćemo poboljšanju kvalitete pružanja usluga našim izlagačima u smislu izložbenog prostora kao i samog boravka u našem gradu“, rekao je Šabanović.

Osim izložbe sajamskih eksponata nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavit će se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.

Izvor: Agencije

Previous EP za juniorke: Zmajice u Skenderiji savladale Litvaniju
Next Oko šest i po hiljada učesnika na 'Maršu mira'

You might also like

Ekonomija/Biznis

Investicija od 20 miliona KM – domaći trgovac otvara ‘Retail park’ na zapadnom ulazu u Sarajevo

Prvi Retail park u Sarajevu, West Gate, uskoro otvara svoja vrata. Pozivamo sve ljubitelje shoppinga da nam se pridruže na velikom otvaranju 25.08. u Blažuju, na Mostarskom raskršću – poručuju

MADE IN BOSNIA-387

Vješti spoj modernog dizajna i tradicionalnih tehnika – Namještaj Zanat iz Konjica

  Konjic je nadaleko poznat po drvorezbarstvu, ali i namještaju u koji su utkane sve specifičnosti tog zanata i kraja. Namještaj domaćih firmi u Bosni i Hercegovini odavno se kvalitetom

Ekonomija/Biznis

Potpisan novi kolektivni ugovor – Plate rudara od 1.050 do 1.400 KM

  Plaće rudara u FBiH u narednom periodu iznosit će od 1.050 do 1.400 KM u zavisnosti od rudnika i njihovih proizvodnih rezultata, jedna je od odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost