Nakit ove Sarajke prodaje se u Milanu i Parizu, a o njoj pišu poznati časopisi

Nakit ove Sarajke prodaje se u Milanu i Parizu, a o njoj pišu poznati časopisi

 

Profesorica historije, koju je ljubav prema izradi nakita, odvela u svijet mašte i kreacija, odlično se snašla u dizajniranju naušnica, ogrlica, narukvica, a koliko je uspješna u onome što radi možda najbolje pokazuju članci objavljeni o njoj u italijanskim izdanjima prestižnih svjetskih časopisa – “Vogue,” “Elle” i “Grazia”

Jedan od najcjenjenijih dnevnih listova u Italiji Corriere della Sera prije mjesec je objavio članak o Sarajki Đeniti Delihasanović, dizajnerici nakita, koja svoje naušnice, ogrlice, narukvice prodaje u italijanskim gradovima Milanu, Napoliju, Udinama i Bresciai, te u jednom francuskom gradiću u blizini Pariza.

Prepoznatljiva po jedinstvenoj izradi nakita, tzv. “sutaž” tehnici, kvalitetnim materijalima koje koristi, ručnom radu, koji onda rezultiraju unikatnim primjercima najčešće naušnica,  Đenita je prije nekoliko godina osvojila Italijanke, poznate po vrlo istančanom ukusu, kada je moda u pitanju.

– Za tekst u ovim dnevnim novinama javili su mi prijatelji, kojih u Italiji imam jako puno. Između ostalog, napisali su da spadam u grupu mladih dizajnera čiji je nakit prepoznatljiv, a onda su i naveli gdje se sve on može kupiti u toj zemlji. Bila sam iznenađena, ali i jako ponosna što su tako cijenjene novine prepoznale moj rad – govori Đenita na početku razgovora kojeg smo vodili u njenoj maloj radionici, smještenoj u centru Sarajeva, koju je nazvala Galerija “Gioielli.”

Nisu ovo jedine novine u kojima se pisalo šta ova Sarajka, po zanimanju profesorica historije, radi. O njenim prelijepim aksesoarima pisala su i italijanska izdanja prestižnih svjetskih časopisa poput “Vogue,” “Elle” i “Grazia.”

Đenitu je put u Milano odveo 2009, kada se, kako nam je kazala, sasvim slučajno, nakon što je kao menadžerica, počela raditi u jednom koncept storyju, prijavila na kurseve koji su joj pomogli da se usavrši u izradi nakita.

– Izabrala sam ne baš laku tehniku, koja zahtijeva puno rada, truda, strpljenja i preciznosti. Spojila sam tzv. “gajtan” ili “sutaž” tehniku, koja podrazumijeva izradu nakita svilenim nitima, alkantara kožom, srebrom, 24-karatnom pozlatom i poludragim kamenjem. Nakon samo pola godine rada, 2011. predstavljala sam Italiju kao mali zanatlija na Svjetskom sajmu zanatstva u Frankfurtu. U četiri dana, koliko je Sajam trajao, pobrala sam sve simpatije i ostvarila odličnu prodaju. Samo godinu poslije, organizatori Milano Fashion Weeka pozvali su me da učestvujem na njihovom Fashion Campu na koje oni pozivaju mlade dizajnere. Bila sam potpuno sama, bez svojih blogera, influencera, novinara.

Sjećam se na svom stolu imala sam samo malu zastavu Bosne i Hercegovine i sliku Sebilja. Ali ljudi su zastajali, zapitkivali me, interesovali se odakle dolazim, šta radim… Nakon tog događaja, moje ime osvanulo je u časopisima kao što su “Vogue,” “Elle” i “Grazia,” te u magazinu “Fashion Gems,” u kojem sam korak po korak opisala kako izrađujem nakit. Poslije su me pozivali i na nekoliko sajmova dizajna – prisjeća se Đenita godina koje je provela u Italiji.

Iako je posao u toj zemlji odlično razvijala, Đenita se 2014, zbog porodičnih razloga, vratila u Sarajevo, ubrzo otvorila galeriju i nastavila izrađivati nakit. No, veza sa Italijom ostala je i do danas.

– Svaka dva mjeseca uradim po jednu kolekciju nakita i obično to sve odlazi u Italiju i Francusku gdje se proda. Sretna sam što mogu reći da imam stalne mušterije. Neke Italijanke imaju i po 30 pari mojih naušnica, što je zaista velika stvar. Gledam da zadržim kvalitet u izradi. Ne ponavljam se, pa je svaki komad mog nakita unikatan. Po materijal odlazim u Italiju, jer zaista imaju široku paletu kvalitetnih sirovina – objašnjava Đenita koja je i redovna gošća raznih evropskih sajmova nakita na kojima se upoznaje sa novim materijalima i tehnikama izrade.

I mnoge Sarajke, među kojima je, kako nam reče naša domaćica, puno poznatih dama, stalne su joj mušterije.

– Puno je profesorica, doktorica, umjetnica kojima se sviđa moj nakit i koje ga rado nose. Veliki su izdaci ako želite zadržati kvalitet, ali sve je više onih koji cijene ručni rad i unikat, pa im nije žao platiti više za kvalitetan proizvod. Godinama od svog rada živim, mislim da će tako biti i u vremenima koja dolaze, jer izrada nakita nešto je bez čega ne mogu zamisliti svoj život – kazala nam je na kraju razgovora Delihasanović.

 

Izvor: Faktor

Previous Evidentno da se Hrvatska država neprijateljski odnosi prema Bosni i Hercegovini
Next IZ u Bosni i Hercegovini osudila teroristički napad na Novom Zelandu

You might also like

Ekonomija/Biznis

U prijedorskom Cromex-u proizvedeni prvi mopedi

  Nakon ideje i istraživanja tržišta, preduzeće “Cromex” iz Prijedora, upravo je krenulo sa proizvodnjom mopeda za domaće i inostrano tržište. U pitanju su benzinski i električni motori  do 50 kubika, piše Prijedor24.com.

Ekonomija/Biznis

Stolice od bosanskog oraha za američko tržište

Američki san Mirza Mujarić gradi u Gračanici, “od posla čaršiji” na sjeveroistoku Bosne i Hecegovine. Stolarsku radnju otvorio je početkom godine. Zbog posla se 2018. godine doselio iz šezdesetak kilometara

MADE IN BOSNIA-387

Vizionari iz Livna proizvode organsko bilje i žitarice

Kako kaže Denis Jandić, član Zadruge Aroma Organica, Livanjsko polje površine 405 km2 najveće je krško polje u Evropi, ali se jedva koristi za uzgoj žitarica ili bilo kojih drugih usjeve.