Nakon boravka i rada u dijaspori, mnogi Jajčani odlučili se vratiti i započeti svoj biznis

Nakon boravka i rada u dijaspori, mnogi Jajčani odlučili se vratiti i započeti svoj biznis

 

Minulog vikenda Jajce je bilo domaćin 1. Biznis foruma jajačke dijaspore “Iskustva i poslovno umrežavanje sa dijasporom”.
 
U prisustvu brojnih gostiju iz privrednog, političkog i društvenog života u radu 1. Biznis foruma jajačke dijaspore učestvovali su poslovni ljudi iz dijaspore, lokalni privrednici koji posluju sa dijasporom, lokalni preduzetnici, predstavnici partnerskih i susjednih općina, čelnici Srednjobosanskog kantona, te organizacije iz Bosne i Hercegovine koje sarađuju sa dijasporom.
 
Sa ciljem da mladim ljudima koji imaju razvijenu ideju svog vlastitog biznisa pruži pomoć u pokretanju biznisa Općina Jajce već treću godini izdvaja sredstva namjenjena mladim poduzetnicima. Bespovratnim sredstavima, u ukupnoj vrijednosti od gotovo 200.000 KM, koja je Općina Jajce izdvojila iz Budžeta u predhodne tri godine, za poticaj zapošljavanja mladih, 29 mladih Jajčana i Jajčanki pokrenuli su vlastiti biznis.
 
Među njima je i mlada Esma Zjajo prehrambeni tehnolog, inovatorica koja izrađuje Naturgeist – domaću tjesteninu sa jajačkim prefiksom. “Natrugeist” je osmišljen kao reprezentativni jajački brend. Napravljen je od prirodnih i zdravih sastojaka koji se nalaze ili su proizvedeni u Jajcu i okolini. Sa željom da se uveže sa dijasporom i pokuša svoje proizvode plasirati i izvan granica, pogotovo kada znamo koliko se danas, posebno u zemljama EU, cijeni zdrava domaća hrana, ali također i razmijeniti znanja u ovoj oblasti proizvodnje u čemu joj može pomoći i dijaspora, Esma je na Forumu predstavila svoje proizvode.
 
U Panel diskusiji pod temom: „Primjeri dobre prakse“ svoj rad, iskustva i ideju povratka iz dijaspore u svoj rodni kraj i pokretanje biznisa na području općine Jajce predstavili su panelisti: Nisvet Rahmanović vlasnik firme „Nirbo“ d.o.o. Jajce, Tomislav Ladan vlasnik firme „Tghermoflux“ d.o.o. Jajce i vlasnica „Vinarije Matekalo“ Nevenka Matekalo.
 
Preduzeće NIRBO bavi se proizvodnjom namještaja, a glavni proizvodi su specijalni stolovi, kuhinjski elementi i ekskluzivni kupatilski namještaj. Cjelokupna proizvodnja se plasira na ino tržište. Bračni par Rahmanović ovim poslovima počeo se baviti u Švedskoj, dok su bili u izbjeglištvu. Godine otuđenosti od domovine i velika želja za povratak bile su glavni motiv da se bračni par Rahmanović odvaži na povratak kući i započinjanje vlastitog biznisa. Bilo je to prije 12-13 godina.
 
Također nekako prije 12 godina preduzeće „ThermoFLUX“ je osnovano iz malog porodičnog obrta za instaliranje grijanja s tri zaposlena. Firma se danas bavi proizvodnjom toplovodnih kotlova i kamina na pelet i ugalj. Kada je Tomislav Ladan 1992. godine usljed nesretnih okolnosti s roditeljima i četvero braće i sestara napustio svoje rodno Jajce, nije ni sanjao da će se vratiti i danas, nakon 27 godina kasnije biti na čelu najuspješnije kompanije u domaćem vlasništvu u široj regiji. ThermoFLUX se po drugi put se okitio najvišim dizajnerskim priznanjem za kvalitet i oblikovanje na najvećem svjetskom sajmu izgradnje, energije, tehnologije rashlađivanja-grijanja i obnovljivih energija u Frankfurtu. Ovaj put priznanje je dobio kamin na pelet “Agnes” i jedan je od 36 nagrađenih proizvoda između nekoliko hiljada proizvoda od čak 2.400 proizvođača iz cijelog svijeta. Preduzeće također vodi bračni par Ladan.
 
Nevenka i Ivo Matekalo već godinama proizvode domaće vino u selu Klimenta, nadomak Jajca. Vino je iznimne kakvoće, čisto i pitko, pije se bez miješanja sa vodom i ima sve odlike kvalitetnog vina. Danas se na vinogradu nalazi preko 2500 čokota vinove loze. Degustacija i prodaja vina vrši se isključivo u vinskom podrumu Matekalo.
 
Panelisti su razmijenili dosadašnja iskustva i probleme sa kojima su se susretali u svom poslovanju, kao i potrebe dijaspore u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, predstavili svoja preduzeća, izazove sa kojima se suočavaju i rezultate koje su postigli radeći u svojoj zemlji, te govorili kako je to biti dijaspora pa se vratiti.
 
Gost Foruma bio je i poduzetnik Mattias Hogane, direktor švedske firme „Tenzo AB”, poslovni partner preduzeća ”Nirbo” Jajce koji je govorio o uspjesima Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, o njihovom povezivanju sa šveđanima i bogatstvu i ljepotama Bosne i Hercegovine koja može biti plodno tlo za nove ino investicija.
 
O svojim iskustvima govorio je i Pejo Spajić, Jajčanin, poduzetnik iz Hrvatske i predstavio svoju firmu Dnoluka j.d.o.o, te govorio o potencijalima općine Jajce i mogućim poslovnim partnerima iz Hrvatske koji su zainteresovani za ulaganja u Jajce.
 
Edin Imamović, projekt menedžer turske fondacije za razvoj odnosa sa Bosnom i Hecegovinom BIGMEV, Jajčanin, predstavio je rad i ciljeve organizacije, te govorio o mogućnostima saradnje sa turskim tržištem.
 
Gost Foruma bio je i poduzetnik iz Turske, gospodin Ismet Čališkan, porijekolom iz Bosne i Hercegovine. Gospodin Čališkan je vlasnik firme „Kromel“ koja se bavi proizvodnjom mašina i opreme za preradu mlijeka. Firma Karmel svoje proizvode izvozi u 43 zemlje.
 
Hasib Hadžić predstavnik Bosanskog integracijskog foruma predstavio je Platformu za uvezivanje bosanskohercegovačke dijaspore „Poveži se i investiraj“.
 
Previous Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu: Objekti u Zenici večeras svijetle plavom bojom
Next Učenici Medrese u ekološkoj akciji čišćenja od Vijećnice do Kozije ćuprije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Firma iz D. Vakufa kreće sa prvom isporukom namještaja od metala; počinju i proizvodnju ekskluzivnih drvenih kuća

Lider u oblasti drvne industrije u Bosni i Hercegovini, kompanija MALAK Janj d.o.o. Donji Vakuf  do kraja ove sedmice šalje svoju prvu isporuku namještaja od metala u iznosu od  52.000

Ekonomija/Biznis

Uspjeh Procasse: Prva PLC hidraulična presa proizvedena u Jelahu

Procassa iz Jelaha isporučuje prvu automatsku mašinu njemačkoj kompaniji Rackers GmbH & Co.KG. Osnivač kompanije Procassa Mehmed Husaković za poslovni portal Akta.ba je pojasnio kako se radi o PLC hidrauličnoj presi, dužine

Ekonomija/Biznis

Ekonomija Federacije Bosne i Hercegovine na putu oporavka

U prošloj godini, globalna ekonomija je doživjela pad kakav nije zabilježen još od Velike ekonomske krize prije nešto više od devedeset godina. Radi zaštite svog stanovništva, Vlada Federacije Bosne i