Nastavljen blagi pad cijena goriva u FBiH

Nastavljen blagi pad cijena goriva u FBiH

Na benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavljen je blagi pad cijena naftnih derivata, kao posljedica pada cijene goriva na svjetskom tržištu.

Prema današnjim podacima Federalnog ministarstva trgovine (FMT), raspon maloprodajnih cijena za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 3,06 do 3,56 KM/litru, a za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 3,26 do 3,66 KM/litru.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH 24. juna ove godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosila je 3,34 KM/litru, a za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) 3,49 KM/litru. Današnja prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 3,27 KM/litru, za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) 3,41 KM/litru.

Iz FMT podsjećaju da u skladu sa zakonskim odredbama privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe dostavljaju tom ministarstvu obavještenja o promjeni cijena i marži, radi evidentiranja i praćenja.

– Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine. Kontrolu nad primjenom Odluke vrše federalni i kantonalni tržišni inspektori u kontinuitetu – rekli su Feni u FMT.

Izvor: Agencije

Previous “Izjava građana o protivljenju diskriminirajućem planu izborne reforme visokog predstavnika Schmidta”
Next Masovni protest ispred OHR-a: Rješenja moraju pogodovati svim građanima Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako će izgledati novi terminal Aerodroma Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo iz godine u godinu bilježi rekordan broj putnika i uskoro njegov kapacitet neće biti dostatan da odgovori na potrebe putnika. Iz toga razloga je planirano proširenje i povećanje

MADE IN BOSNIA-387

Kompanija Bingo pustila u rad najsavremeniji repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića

Kompanija Bingo u rad je pustila najsavremeniji peradarski repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića. To je jedinstveni projekat u Bosni i Hercegovini, koji donosi sasvim novu dimenziju

NAŠI DANI

Zenički ugalj najbolji u Evropi, a rudnik pred zatvaranjem

Elaborat o tehno-ekonomskim pokazateljima Rudnika mrkog uglja Zenica potvrdio je ono čega su se pribojavali u ovom ugljenokopu – da je mnogo bliža opcija njegovog zatvaranja negoli upuštanje u neizvjesnu