Nastup bosanskih kompanija na sajmu „BIOFACH“ –  najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda

Nastup bosanskih kompanija na sajmu „BIOFACH“ – najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je nastup kompanija iz Bosne i Hercegovine na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda – BIOFACH 2020, koji je počeo danas i trajat će do 15. 02. 2020. godine.

Zajednički štand Bosne i Hercegovine već prvog dana sajma posjetila i generalna konzulica BiH u Minhenu gđa. Ruzmira Tihić –Kadrić koja je održala posebne sastanke sa predstavnicima kompanija Anđelić d.o.o. Trebinje koja se bavi sakupljanjem i preradom ljekovitog bilja, proizvodnjom eteričnih ulja i začina i Halilović d.o.o. Ilijaš koja se bavi uzgojem žitarica i povrća, proizvodnjom organske kozmetike i eteričnih ulja.

Sektor uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskog bilja i meda, s aspekta količine izvoza,  relativno je mali sektor s dosta velikim socijalnim doprinosom privredi Bosne i Hercegovine u smislu sezonskih poslova i zapošljavanja ruralnog stanovništva. Sektor je u posljednjih 10-tak godina (koliko se organizirano pruža podrška zajedničkim i pojedinačnim nastupima na međunarodnim sajmovima) ostvario značajan napredak. Na to ukazuje i činjenica da je ukupan izvoz sektora s 25 mil KM u 2012. godini dostigao iznos od preko 40 mil KM u 2019.

Iako u manjem obimu doprinosi ukupnom vanjskotrgovinskom balansu Bosne i Hercegovine, ovaj sektor u kojem se pokrivenost uvoza izvozom godinama kreće u rasponu do 200% do 400% jedan je od rijetkih u kojem Bosna i Hercegovina ostvaruje vanjskotrgovinski suficit.

Izlagači i organizatori nastupa na sajmu „BIOFACH“ očekuju da će tokom sajma biti uspostavljeni novi kontakti i ugovoreni novi poslovi koji će rezultirati povećanjem izvoza i otvaranjem novih izvoznih tržišta za bosanskohercegovačke firme. Pored izlagača, privredne potencijale Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti Komora će prezentovati putem kataloga i pripremljenog video materijala.

Previous Komšić: Najave neposluha neće poništiti odluku Ustavnog suda o imovini
Next Hercegovina: Šesto dijete bračnog para Mulać

You might also like

Ekonomija/Biznis

Gradska tržnica u Zenici ponovo radi u punom kapacitetu

Nakon prošlosedmične odluke Fedralnog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa da se dozvoli rad trgovačkim preduzećima, skoro svi zakupci boksova i poslovnih prostora JP Tržnica Zenica također su otvorili svoje

Ekonomija/Biznis

Baština kao izvor inspiracije i pokretač ekonomskog razvoja

Rezultati projekta „Mladi u zanatima“, koji je okupio mlade osobe  iz cijele Bosne i Hercegovine s ciljem promocije vrijednog naslijeđa BiH i poduzetničkih biznisa inspirisanih zajedničkim kulturnim blagom, predstavljeni su

NAŠI DANI

VIDEO / Tunel Karaula od utorka u prometu: skraćuje put između Sarajeva i Tuzle

Tunel Karaula na magistralnoj cesti M-18, dionica Kladanj-Podpaklenik u utorak će biti pušten u promet. Direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić kazao je za Fenu da se radi o