NATO, SAD, EU – svi daju podršku državi. Čekaju se konkretni potezi

NATO, SAD, EU – svi daju podršku državi. Čekaju se konkretni potezi

Sjeveroatlantski savez (NATO) nastavit će podržavati Bosnu i Hercegovini kao što je to činio i u prošlosti, poručeno je sa sastanka ambasadora zemalja članica NATO-a akreditiranih u BiH koji je održan u četvrtak 21. oktobra u NATO bazi kod Sarajeva.

NATO nastavlja biti uz BiH, kao i u proteklom periodu. Aktivno podržavamo partnerstvo BiH sa NATO-om fokusirano na reforme i sigurno i stabilno okruženje koje pružaju Oružane snage BiH.

Američka ambasada je nakon nakon odluke NS RS kojom je usvojen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima u RS poručila da su Sjedinjene Američke Države spremne koristiti sankcije.

– Usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u RS korak je u pravcu ugrožavanja pravne sigurnosti i jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, sa budućim negativnim posljedicama na privredne subjekte i građane RS-a”, navela je u pisanoj izjavi Delegacija Evropske unije u BiH za Radio Slobodna Evropa.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Dr Bisera Turković razgovorala je danas sa Ericom Nelsonom, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

Tokom razgovora ambasador Nelson je još jednom naglasio da SAD ostaju privržene suverenosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te da su apsolutno neprihvatljivi svi pokušaji rušenja postignutog napretka i reformi. Dalji razvoj i jačanje funkcionalnosti institucija BiH na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja su garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u BiH. Ambasador je naglasio da SAD pomno prate situaciju te da ne treba nasjedati na provokacije koje bi daljnje destabilizirale zemlju. Potrebno je ostati miran i udružiti progresivne snage kako bi Bosna i Hercegovina izašla jača i prosperitetnija iz ove krize.

Da aktivnosti ambasade SAD nisu bez odjeka, govori nam i reakcija lidera SNSD-a. On je ocijenio da je Ambasada SAD-a u Sarajevu epicentar nestabilnosti u državi.

“Njihove prijetnje su, balkanskim vokabularom rečeno, siledžijske. Sve vrijeme svog djelovanja su na fonu muslimanskog projekta BiH, lažno se predstavljajući da navodno prave ‘funkcionalnu državu’, a u suštini rade za muslimane i pravljenje njihove muslimanske države”, bulaznio je M. Dodik u još jednom nekontrolisanom izljevu šovinizma. Dodiku je izraz ‘muslimani’ postao sve češći kad govori o Bošnjacima, ali i ostalima koje gleda kao svoje neprijatelje, poput državih sudija npr.

Komšić i Džaferović razgovarali sa Escobarom

– Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa specijalnim izaslanikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Razgovarano je o aktuelnoj krizi izazvanoj postupcima vlasti u entitetu RS, te je naglašeno da ne postoji ustavan način da se entiteti povuku iz državnih institucija kroz unilateralne akcije.

Istaknuta je puna posvećenost Sjedinjenih Američkih Država zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine kao i funkcionalnosti državnih institucija, te je iskazana potreba za očuvanjem mira i stabilnosti. 

Razgovarano je o političkim inicijativama za ubrzanje procesa proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, te je podcrtano da je integracija Bosne i Hercegovine u EU, u što skorijem periodu, najbolji način da se odgovori na težnje i potrebe građana. 

– Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkanu Gabirelom Escobarom. Sagovornici su razgovarali o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Escobar je istakao da što prije treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani sa Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu.

Komšić je istakao kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na Zapadni Balkan nije isključeno.

Zajednički je konstatovano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji.

Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje manjeg bh.entiteta. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode ka eskalaciji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da na provokacije od strane gospodina Dodika se neće nasjedati, te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD podržavaju.

Predsjedavajući Komšić upoznao je specijalnog izalazanika predsjednika SAD-a o policijskoj vježbi koja će se održati sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj učestvuju MUP i žandarmerija RS-a, te da je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta.

EU zastupnici pisali Borrellu

Grupa europarlamentaraca uputila je pismo visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu naslovljeno sa: “RS i srpski nacionalisti su na rubu da u BiH i na Zapadnom Balkanu izazovu eksploziju bureta baruta – rizikujući novi balkanski rat”.

Na početku svog pisma, osam zastupnika u EU ističu kako s ozbiljnom zabrinutošću prate najnoviju eskalaciju tenzija u Bosni i Hercegovini, izazvanu nedavnim konkretnim koracima ka otcjepljenju RS-a, koje poduzima nacionalističko političko vodstvo tog entiteta. Sve to popraćeno je, kako navode, eskalirajućom militarizacijom policijskih jedinica RS-a i njihovom vojnom vježbom sa trupama iz susjedne Srbije.

“Političko okruženje u BiH posljednjih godina, a naročito u posljednjih nekoliko mjeseci, karakteriše porast tenzija zbog neustavnih nelegitimnih pokušaja dovođenja u slijepu ulicu svih institucija na državnom nivou, koje uglavnom poduzima član tročlanog Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Aktivnosti u NSRS-u, najavljene za sljedeću sedmicu, su bez presedana i, uprkos tome što su nezakonite i neustavne, te krše Daytonski sporazum, potencijalno mogu stvoriti konkretne temelje na kojima vodstvo RS-a može nastaviti svoj secesionistički plan i tako ugroziti stabilnost, pa čak i mir na cijelom Zapadnom Balkanu. Ako se to nastavi, tenzije će i dalje rasti i može doći do oružanog sukoba u drugim područjima i drugim zemljama Zapadnog Balkana”, poručuju parlamentarci.

Pojašnjavaju da se zasjedanje NSRS, koje je najavljeno za narednu sedmicu, tiče neustavnog povlačenja pristanka na formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH). Takvo zasjedanje, potcrtavaju parlamentarci, nedvojbeno krši pravne temelje na kojima počiva BiH, uključujući i njen Ustav i Daytonski mirovni sporazum i direktna je prijetnja miru u BiH i regiji Zapadnog Balkana u cjelini.

Budući da su gorenavedene saglasnosti proizašle iz odluka Parlamenta BiH, ističu, skupštine nijednog entiteta – u ovom slučaju NSRS – nemaju nadležnost da povuku saglasnost na bilo koji doneseni akt. Stoga bi ovakva odluka NSRS predstavljala još jednu provokaciju, ali i nedvojbeno bila ohrabrenje nositeljima funkcija i političkim čelnicima u RS-u.

“Štaviše, s obzirom na sličnosti s događajima iz 1992. neposredno prije izbijanja rata u Bosni, a imajući u vidu i složeno političko okruženje u BiH, vrlo je vjerovatno da će dijelovi stanovništva reagirati na osnovu činjenica, smatrajući da se ta sjednica ne bi trebala ni održati i da te odluke neće biti pravno ili politički prihvaćene. Takvo bi glasanje moglo izazvati previranja”, smatraju parlamentarci.

Riječ “rat”, nastavljaju u svom pismu, nikada se nije tako često i naširoko koristila na cijelom Balkanu kao posljednjih sedmica i mjeseci. Sve tenzije imaju jedan zajednički nazivnik: “Srbija kao začetnik i pobornik tzv. ‘Srpskog sveta”, što se može čuti od zvaničnika srbijanske vlade.

Prije samo nekoliko sedmica, podsjeća se u pismu, predsjednik Srbije zaprijetio je ratom Kosovu, pa čak i NATO-u, zbog spora oko registarskih tablica, što je srećom izbjegnuto zahvaljujući političkoj intervenciji NATO-a, uz posredovanje EU.

“Glasanje u NSRS ima potencijal da ugrozi stabilnost BiH i regije, Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i perspektivu cijelog Zapadnog Balkana kada je u pitanju pristupanje EU. Stoga apelujemo na OHR i EU da eventualno izdaju zajedničku izjavu kojom to izjašnjavanje (u NSRS) oštro osuđuju i proglase ga protuzakonitim. Nadalje, vjerujemo i očekujemo da će u narednoj sedmici EU i OHR iskoristiti sav mogući diplomatski utjecaj, a konačno OHR i Bonske ovlasti, kako bi se urazumile nacionalističke snage u političkom vodstvu RS-a”, ističe se u pismu.

Europarlamentaci smatraju da, ukoliko NSRS, uprkos svim upozorenjima EU i SAD-a, izglasa povlačenje saglasnosti iz pomenutih akata, moraju biti poduzeti jasni i čvrsti koraci.

“Stoga pitamo OHR: ‘Koje se konkretne mjere, uključujući sankcije ili razrješenje odgovornih, razmatraju kako bi se očuvao teritorijalni integritet BiH i mir u regiji?”, poručuju u pismu.

Osim političkih izazova zbog trenutne situacije, parlamentarci EU naglašavaju ključnu važnost EUFOR-ove misije Althea čiji je zadatak, između ostalih, zaštititi Daytonski mirovni sporazum, i u okviru njega očuvati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Od najveće važnosti je da Althea-i budu osigurana sva sredstva potrebna za ispunjenje njene misije i da se učini sve što je potrebno na nivou EU, UN-a, NATO-a i na međunarodnom nivou da ona obnovi svoj mandat, kako je to i planirano glasanjem u Vijeću sigurnosti UN-a u novembru”, zaključuje se u pismu.

Pismo potpisuju: Tineke Strik, Michael Gahler, Tonino Picula, Hilde Vautmans, Reinhard Bütikofer, Paolo Rangel, Dietmar Köster i Klemen Grošelj.

Borrell i Blinken snažno podržali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Schmidt o zakonu u Skupštini RS-a: Ovo neće ovako završiti

“Zašto da ljudi i njihovo zdravlje budu dio političke igre? Vrlo sam strog i moram reći da se ovo neće ovako završiti” – kazao je za AJB.

Previous Reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalu EP u sjedećoj odbojci
Next Mehmed Halifa Bošnjak, Ljetopis 1650 – 1665.

You might also like

NAŠI DANI

Naša stranka neće podržati Koaliciju, HDZ i Kordić dobijaju Mostar

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara najavljen je za danas, s početkom u 16 sati kada će se po treći put pokušati izabrati gradonačenik Mostara. Iz Naše stranke navode da

NAŠI DANI

Nakon pritiska javnosti: Bosanski jezik u rasporedu u KS

Ministarstvo za odgoj i obazovanje KS izdalo je instrukciju za postupanje prilikom izrade rasporeda časova u osnovnim školama. Nastavnim planom i programom definisana su tri odgojno-obarazovna područja, a u svakom

NAŠI DANI

Poruka iz Sarajeva povodom dodjele Nobelove nagrade: Sramite se

Udruženje žrtava i svjedoka genocida saopštilo je da je dodjela Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu jasan znak povratka fašizma, prenosi AA. Poruku su uputili uz crtež koji ilustruje osjećaj