Novalić u Turskoj s čelnicima EXIM Banke o aerodromu u Bihaću

Novalić u Turskoj s čelnicima EXIM Banke o aerodromu u Bihaću

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić drugog dana posjete Republici Turskoj sastao se danas u Ankari sa zamjenikom generalnog direktora EXIM Banke Enisom Gultekinom i šeficom Odjela za međunarodno kreditiranje ove banke Suzan Usta.

Razgovarano je o finansiranju izgradnje aerodroma u Bihaću i autoceste Sarajevo – Beograd, dionice kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Dogovoreni su daljnji koraci na operacionalizaciji finansijskih detalja. Riječ je o projektima vrijednim pola milijarde eura.

EXIM banke finansiraju isključivo projekte vlada na dugoročnoj osnovi, a da bi neka vlada bila kvalifikovana za takvo finansiranje mora imati pozitivan rejting.

Federacija Bosne i Hercegovine smatra se prihvatljivom za ovakva finansiranja, nakon što je prošla prvu fazu ocjene EXIM Banke.

Uz premijera Novalića ovom sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković, premijerovi saradnici i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić.

Federalni premijer od srijede boravi u službenoj posjeti Turskoj tokom koje je planiran niz susreta s turskim zvaničnicima i privrednicima s ciljem omogućavanja novih investicija.

Aerodromu Bihać nedavno je odobrena okolišna dozvola, a dobio je i glavni projekt.

Korak je to bliže urbanističkoj saglasnosti i stvaranju  uslova za izdavanje građevinske dozvole, koja će obavezati Vladu FBiH da finansira daljnju izgradnju Aerodroma ili se zaduži kao što to čini za druge slične infrastrukturne projekte.

Ukoliko se ispune svi potrebni uslovi, kažu u ovom poduzeću, projekt bi mogao biti realizovan u naredne tri godine.

Previous Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova
Next Stolice proizvedene u Hadžićima na naslovnicama njemačkih kataloga

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nakon pet godina u Italiji, Emrah se vratio u rodno mjesto i pokrenuo “Begovu farmu”

Dvadesetšestogodišnji Cazinjanin, Emrah Beganović je sa sedamnaest godina napustio Bosnu i Hecegovinu i otišao u Italiju, gdje se školovao i nakon školovanja radio u jednoj od najvećih mesnih industrija u Zapadnom

Ekonomija/Biznis

Najbolja voda na svijetu jeftinija od ostalih na bosanskohercegovačkom tržištu

Tešanjski kiseljak nedavno je na prestižnom takmičenju u Sjedinjenim Američkim Državama dobio zlatnu medalju, odnosno proglašen je najboljom vodom na svijetu, o čemu su izvijestili svi mediji u Bosni i

Ekonomija/Biznis

Nastavak ulaganja – Vlada FBiH izdvojila dvadesetak miliona maraka za Aerodrom Bihać

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada FBiH je s ciljem unapređenja avioprometa u Federaciji BiH donijela pet odluka o usvajanju programa utroška sredstava tekućih transfera iz ovogodišnjeg federalnog