Nove investicije za projekte  17 timova mladih u Bosni i Hercegovini

Nove investicije za projekte 17 timova mladih u Bosni i Hercegovini

Sedamnaest grupa mladih društvenih poduzetnika i poduzetnica osvojili su investicije da izrade prototipe i testiraju ih na tržištu, uz mentorsku podršku.

Oni koji na tržištu potvrde svoje poslovne modele, mogu osvojiti dodatnu investiciju do 40.000 KM i značajnu mentorsku podršku da pokrenu društveni biznis.

Ovom investicijom dobili su priliku da izgrade bolju i sigurniju budućnost za sebe, ali i da svojim biznisom pomognu društvu i riješe neki od mnogobrojnih problema u našoj zemlji.


“Podrška koju dobijamo od strane Fondacije Mozaik i LONCA od izuzetne je važnosti za našu, ali i za druge ideje koje mladi u našoj zemlji imaju. Baš tako je slučaj i sa idejom koju smo sestra, brat i ja osmislili, i koju ćemo ja se nadam uz ovu novčanu pomoć realizirati na pravi način. Naša inovacija nosi naziv Heureka, riječ je o vjetroturbinama, a mi smo trenutno u fazi patentiranja istih. Uz pomoć LONCA i Fondacije Mozaik uspjeli smo naručiti modele na kojima ćemo raditi ispitivanja, a sve u cilju da naša inovacija bude što bolje testirana prije lansiranja na tržište“, rekla je Samida Ferizović iz Bihaća dobitnica investicije.

Samida je jedna od 24. mladih ljudi koji su došli iz 12 gradova širom Bosne i Hercegovine i danas u Sarajevu prezentirali svoje poslovne modele.

Demo Day 1.0 pružio je priliku za 17 timova iz Impakt inkubatora da odbrane društveni i ekonomski impakt svog poslovnog modela. Govorilo se o proizvodima i uslugama koje planiraju ponuditi tržištu, njihovim klijentima i korisnicima, finansijskim planovima i, najvažnije – uticaju njihovog biznisa na lokalnu zajednicu i društvo.
Timovi koji su dokazali tržišni i društveni potencijal svoje ideje i osigurali investiciju za testiranje u iznosu do 5.000 KM su: Enviro Green, Lada Pomada, Encode, Servis Autoelektronike, NearMe i Mašta.

Pored investicije za testiranje prototipa timovi iz Mozaikovog Impakt inkubatora su imali priliku da osvoje još dvije vrijedne nagrade – Nagradu za društveni impakt (Social Impact Award) i Nagradu za zelenu ideju (Green Ideas Award).

Previous Transparentnost Općine Stari Grad bit će predstavljena na Forumu općina Vijeća Evrope
Next Hava Tatarević, simbol bosanske majke, dobitnica "Povelje Kulina bana"

You might also like

Ekonomija/Biznis

Predstavljena publikacija o pričama investitora iz bosanske dijaspore

Povodom Međunarodnog dana migracija te Dana investicija dijaspore, koji se 18. decembra obilježava i u okviru aktivnosti USAID projekta „Diaspora Invest“, danas je javnosti predstavljena publikacija „Priča o uspjehu ulaganja

MADE IN BOSNIA-387

Uduplana domaća proizvodnja sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu

Vrijednost uvoza sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu, kao i preparata za pranje i čišćenje u Bosnu i Hercegovinu u prvih deset mjeseci ove godine manja je za 16 miliona

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako izgleda dionica koja će spojiti Sarajevo s autoputem A1 (VIDEO)

Izgradnja Sarajevske zaobilaznice na dionici Butila – Briješće – Stup, koja će spojiti Sarajevo s autoputem A1, u punom je jeku. Građevinske radove izvode firme Euro-Asfalt i ŽGP, a trenutno