Novi rekord i novi milion za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Novi rekord i novi milion za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Prethodna godina ostat će upamćena kao godina sjajnih rezultata za najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini, a rekordne brojke to i dokazuju.

U 2022. godini na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo 1.377.348  putnika, što je za čak 20% više u odnosu na referentnu 2019. godinu, te je realizovano 15.451. aviooperacija, odnosno 13% više u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Ukupno 28 aviokompanija operirale su sa Aerodroma Sarajevo tokom 2022. godine, te su povezivale Bosnu i Hercegovinu sa čak 40 svjetskih i europskih destinacija.

Da se sarajevski aerodrom vrtoglavo kreće ka svom novom milionu, ukazivali su i rezultati  ACI EUROPE koji je prema statistici za septembar 2022. godine svrstao Aerodrom Sarajevo u „Top 5“ aerodroma u grupi 4 (aerodromi do 5 miliona putnika) sa prikazanim povećanjem od čak 36% u odnosu na isti period 2019, ali i činjenica da smo već u oktobru mjesecu oborili rekord po broju putnika iz 2019. godine.

Nastavak pozitivnog poslovanja očekuje se i u 2023. godini. Uz uspješno okončanje kapitalnih razvojnih projekata i povećanje postojećih kapaciteta kojima se u bitnoj mjeri unaprijeđuje nivo usluge, na sarajevskom aerodromu su već u toku pripreme za ljetnu sezonu, kao i pregovori sa aviokompanijama koje su iskazale interesovanje za pokretanje novih linija iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Previous Bosanske planine dočekale snijeg
Next Sandžak: Novi Pazar i u 2022. zabilježio pozitivan prirodni priraštaj

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Kulturno naslijeđe i prirodna baština Bosne i Hercegovine kao modni detalj

Kulturno naslijeđe i prirodna baština Bosne i Hercegovine niscrpan su izvor inspiracije za mnoge umjetnike. Tajana Ćumurija, mlada grafička i web dizajnerica iz Mostara i njen brend BulBul.Design dobar su

Ekonomija/Biznis

Agent za nekretnine Zlatko Tičić: Tržište se oporavlja od pandemije, cijene stanova porasle za 30 posto

Agent za posredovanje nekretninama Zlatko Tičić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je da je u proteklom periodu došlo do značajnog rasta cijena stanova u Sarajevu i da se

MADE IN BOSNIA-387

Izvozi u 35 zemalja! Vratio se iz Holandije i pokrenuo proizvodnju bosanskog dizajnerskog namještaja

Zlatko Tanović je od tinejdžerskih godina imao želju da se vrati u rodno Sarajevo iz Holandije i započne biznis. Vođen samo idejom, ambicijom i velikom željom nekoliko godina poslije je