Novi rekord i novi milion za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Novi rekord i novi milion za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Prethodna godina ostat će upamćena kao godina sjajnih rezultata za najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini, a rekordne brojke to i dokazuju.

U 2022. godini na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo 1.377.348  putnika, što je za čak 20% više u odnosu na referentnu 2019. godinu, te je realizovano 15.451. aviooperacija, odnosno 13% više u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Ukupno 28 aviokompanija operirale su sa Aerodroma Sarajevo tokom 2022. godine, te su povezivale Bosnu i Hercegovinu sa čak 40 svjetskih i europskih destinacija.

Da se sarajevski aerodrom vrtoglavo kreće ka svom novom milionu, ukazivali su i rezultati  ACI EUROPE koji je prema statistici za septembar 2022. godine svrstao Aerodrom Sarajevo u „Top 5“ aerodroma u grupi 4 (aerodromi do 5 miliona putnika) sa prikazanim povećanjem od čak 36% u odnosu na isti period 2019, ali i činjenica da smo već u oktobru mjesecu oborili rekord po broju putnika iz 2019. godine.

Nastavak pozitivnog poslovanja očekuje se i u 2023. godini. Uz uspješno okončanje kapitalnih razvojnih projekata i povećanje postojećih kapaciteta kojima se u bitnoj mjeri unaprijeđuje nivo usluge, na sarajevskom aerodromu su već u toku pripreme za ljetnu sezonu, kao i pregovori sa aviokompanijama koje su iskazale interesovanje za pokretanje novih linija iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Previous Bosanske planine dočekale snijeg
Next Sandžak: Novi Pazar i u 2022. zabilježio pozitivan prirodni priraštaj

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi u KS (Video)

Rad na zemlji i proizvodnja vlastite hrane proteklih mjeseci sve više je predmet interesovanja, ali i konkretnih aktivnosti na  prostoru cijele Bosne i Hercegovine. U toku pamdemije korona virusa mnogi

MADE IN BOSNIA-387

Nije dao ovna ni za golfa sedmicu (Video)

Na sajmu sira i izložbi vlašićke ovce pramenke okupila su se 64 izlagača iz Bosne i Hercegovine. Imalo se šta vidjeti ali čuli smo i nevjerovatne priče ljudi koji su

MADE IN BOSNIA-387

Alpina-Bromy Tešanj investira u nove proizvodne programe – novih 150 radnih mjesta

  Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona održao je jučer sastanak sa Bojanom Gantarom, generalnim direktorom kompanije Alpina, d.o.o. Žiri-Slovenija i Suadom Rošom, direktorom Alpine-Bromy,Tešanj. Sastanku je prisustvovao i Suad Huskić,