Novi terminal Sarajevskog aerodroma pri kraju izgradnje

Novi terminal Sarajevskog aerodroma pri kraju izgradnje

Izgradnja nove zgrade terminala sarajevskog aerodroma ulazi u završnu fazu, a završetak radova se očekuje ove godine.

Nova zgrada se prostire na četiri sprata i 10.000 kvadratnih metara. Imat će dvanaest check-in pultova, pet kapija i jedan stakleni zračni most, koji je već montiran i povezan sa zgradom. Dva postojeća zračna mosta na aerodromu bit će zamijenjena kako bi odgovarala novopostavljenom. Novi objekat je povezan sa postojećim terminalom kako bi formirao jedinstvenu funkcionalnu cjelinu sa kapacitetom za dva miliona putnika godišnje.

Aerodrom je u procesu postavljanja novog automatizovanog sistema za rukovanje prtljagom. U toku su i radovi na proširenju aerodromske platforme. Kada bude završen, imat će jedanaest parkirnih mjesta za avione, u odnosu na sadašnjih sedam. Kao rezultat toga, kapacitet pretovara sarajevskog aerodroma biće povećan za 60%.

To će biti praćeno obimnim radovima na elektroinstalacijama i kanalizaciji aerodroma. U narednom periodu aerodrom planira da produži svoju pistu za 550 metara. Za to je već kupljeno 60.000 kvadratnih metara zemljišta i počelo je raščišćavanje terena.

(MiruhBosne/exyuaviation)

Previous Ronaldo predstavljen u Al Nassru: Osvojio sam sve, moj posao u Evropi je završen
Next Tunel spasa i dalje jedna od najposjećenijih kulturno-historijskih lokacija

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Procvat bosanskog izvoza: Bosna i Hercegovina prvi put ima suficit sa Slovenijom!

Bosna i Hercegovina ove godine prvi put bilježi pozitivan trgovinski saldo sa Slovenijom, što znači da u tu zemlju prvi put više izvozimo nego što iz nje uvozimo, piše BiznisInfo.

MADE IN BOSNIA-387

Bosnalijek počeo izvoz Lysoderm kreme na tržište Njemačke

Nakon što je početkom ove godine započeo izvoz Lysobact®-a na tržište Njemačke, Bosnalijek je nedavno ugovorio i prve isporuke Lysoderm® kreme na isto tržište. Generalni direktor Nedim Uzunović ističe da

MADE IN BOSNIA-387

Nekadašnji giganti staju na noge: Bosanske kompanije Zrak, Pretis, BNT – ponovo pozitivno posluju

Tri fabrike koje su bile giganti u bivšoj Jugoslaviji i koje su nakon rata jedva opstajale i godinama gomilale gubitke, prošle godine su „isplivale na površinu“ i poslovale pozitivno. Riječ