Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave: Očuvati nacionalni identitet i riješiti status Bošnjaka i Sandžaka

Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave: Očuvati nacionalni identitet i riješiti status Bošnjaka i Sandžaka

Svečanim podizanjem zastave na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka večeras je ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), kao i defileom folklornih grupa koje učestvuju u manifestaciji “SBONI 2022” u Novom Pazaru obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, javlja AA.

Na tradicionalnoj manifestaciji pored zvaničnika BNV-a, predstavnika lokalnih samouprava u Sandžaku, javnih ličnosti i građana prisustvovali su gosti i bošnjački predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Republike Turkiye, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i dijaspore.

Bošnjačku zastavu na jarbol, zajedno sa predsjednicom BNV-a Jasminom Curić, podigao je predsjednik udruženja “Bosna-Sandžak-Turkiye” iz Istanbula, Muhamed Sancaktar.

Čestitajući ovaj dan građanima Sandžaka i Bošnjacima Curić je istakla da je ovo najznačajniji bošnjački blagdan i da su u nacionalnu zastavu utkana sva teška vremena Bošnjaka na ovim prostorima.

“Bošnjaci su evropski, autohton narod na ovim prostorima koji sa svim drugim narodima čine bogatstvo u jedinstvu različitosti. To nas čini sretnim i ponosnim jer i Bošnjaci svojom kulturom, historijom i tradicijom doprinose bogatstvu naroda koji žive sa nama. Ne smijemo zaboraviti da, samo izgradnjom međusobnog povjerenja možemo izgraditi sigurnu budućnost za sve nas u Sandžaku, kao i za sve u regionu”, poručila je Cerić.

Ukazala je i ponovila stav BNV-a da je i dalje potrebno raditi na očuvanju nacionalnog identiteta i trajnom rješavanju statusa Bošnjaka i Sandžaka.

“To je naša budućnost nakon čega možemo mirno živjeti, ispunivši ono što nam pripada. Budućnost Sandžaka su mladi koji čuvaju svoju historiju, kulturu, običaje, kroz obrazovanje, kao i kroz razne projekte i manifestacije. Sandžaklije su ugledni i u dijaspori i sa nama čine bošnjački nacionalni korpu”, navela je u obraćanju predsjednica BNV-a čestitajući Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjednik udruženja “Bosna-Sandžak-Turkiye” iz Istanbula, Muhamed Sancaktar poručio je da je Bošnjacima u Turskoj najvažnije da Bošnjaci u Sandžaku, Bosni i dijaspori budu jedinstveni i sačuvaju svoj identitet, kao najdragocjenije blago i emanet za buduća pokoljenja.

“Ime našeg udruženja predstavlja našu misiju i težnju da budemo jedno. Historija nam je bila maćeha zbog koje živimo na svim stranama svijeta. Iz toga treba da naučimo da nam je sloga i jedinstvo među nama najvažnije. Moramo da se ujedinimo jer samo tako možemo da uklonimo prepreke u Bosni i Sandžaku. Razlike u pogledu na svijet ili politiku ne bi smjeli biti razlog podjele među nama Bošnjacima. Sve što nam se do sada desilo odaljilo nas je od naše rodbine i rasturilo po svim stranama svijeta. Ti događaji su nas naučili da je jedinstvo jedini način da održimo svoj identitet”, ukazao je Sancaktar.

Poručio je Bošnjacima u Bosni i Sandžaku da su u mislima, srcima i dovame svoje braće koja žive u Turkiye.

“Neka ova zastava bude znak postojanja bošnjačkog identiteta, historije, kulture i slobode, kao i ovog naroda”, zaključio je Sancaktar.

U ime Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” koji u Sarajevu djeluje 30 godine obratio se prof. dr Hasim Bašić, govoreći o značaju zastave i njenoj simbolici i prenijevši čestitke od predsjednika te asocijacije profesora Adila Kulenovića.

Kazao je da je riječ identitet temeljni uzročnik svih problema na Balkanu.

“Vizuelno prikazivanje identiteta je najefikasnije, lako se pamti lako prodire do svijesti ljudi, dugo ostaje u memoriji. U tom smislu zastava kao zajednički identitet ima mnogo viši značaj nego što mi mislimo. Borba da se definira i uspostavi zastava Bošnjaka Sandžaka sigurno nije bila laka. Jako važnu ulogu imaju i simboli na zastavi”, istakao je on pojašnjavajući da simboli kao heraldika dalekog bosanskog srednjovjekovlja ukazuju na temeljni bosanski i bošnjački identitet, kao i vjeri kojoj većina pripada.

Bašić je konstatirao da “Bošnjaci, konačno, imaju zastavu koja ih najbolje opisuje”.

Slika može predstavljati 1 osoba, stoji i na otvorenom

U okviru ove svečanosti održana je 15. po redu Smotra bošnjačkih narodnih igara “SBONI 2022”, na gradskom šetalištu kod Sebilja u Novom Pazaru, gdje su u narodnim nošnjama i a igrama predstavljene folklorne grupe iz Novog Pazara, Sarajeva (Ilidža), Skoplja, Bihora, Tutina…

Dan bošnjačke nacionalne zastave se obilježava 11. maja, na dan kada je, 1991. godine, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka.

U okviru obilježavana Dana zastave BNV je organiziralo niz drugih skupova, manifestacija i svečanosti u Prijepolju, Sjenici i Novom Pazaru.

U Novom Pazaru i ostalim sandžačkim općinama 11. maj je neradni dan, a na lokalnim ustanovama i institucijama istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.

Previous Rudnik Vareš primjer održivog rudarstva za druge investitore
Next U Vijećnici svečano otvorena proljetna konferencija EANA-e

You might also like

SANDŽAK

Sjenica – ogroman, ali nedovoljno iskorišten turistički potencijal

Sjenicu, opštinu na jugozapadu Srbije, poznatu po prirodnim ljepotama, bogatoj gastronomskoj ponudi, ali i srdačnim ljudima iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista. Ovaj grad

SANDŽAK

Pazarci protiv gej parade: ‘Nemoj mi ih pominjat, o njima neću ni da pričam’ (Video)

“Neće šetati” je poruka koju su poslali građani Novog Pazara koji su se spontano okupilo u centru grada kako bi spriječili LGBT paradu, za koju su pojedini portali izvijestili da

BH RAZGLEDNICA

Sandžak: Čedovske Banjice kod Sjenice su neiskorišteni dar prirode

Desetak izvora tople vode u dolini Čedova, sela koje je od Sjenice udaljeno svega dva kilometra, gotovo da su najočitiji primjer da je taj dio Srbije bogat mogućnostima za razvoj