Oboren Guinnessov rekord u pravljenju Begove čorbe

Dovoljno za Guinnessa: 4.126 litara begove čorbe u Sarajevu

U Sarajevu oboren Guinnessov rekord u pravljenju najvećeg jela od piletine na svijetu.

Pobijedila je “begova čorba”, bosanski inat i gurmani – riječi su predsjednika Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine Nermina Hodžića kojima je ozvaničeno obaranje Guinnessovog rekorda u pravljenju najvećeg jela od piletine.

Begova čorba, koju se 50 kuhara i volontera pravili od ranih jutarnjih sati je teška više od 4.120 kg, a dosadašnji rekord je bio 4.026.

“Ponosan sam na svoje kolege, jer smo se u vrlo teškim uslovima pripremali za ovaj trenutak”, kazao Hodžić za agenciju Fena.

Garancije da je čorba kvalitetno izmjerena je dala firma Rol Vaga iz Kiseljaka, čiji su stručnjaci bili zaduženi za poštivanje standarda koje traži Guinness.

“Ovo je promocija bosanske Dovoljno za Guinnessa: 4.126 litara begove čorbe u Sarajevukuhinje koja se svela na pite i ćevape, a mi možemo puno više toga da ponudimo”, istakao je Nermin Hodžić.

Građani su imali priliku obradovati svoje nepce “begovom čorbom”, jer je napravljeno oko 15.000 porcija. Ostatak čorbe bit će doniran narodnim kuhinjama.

Tradicija bosanske kuhinjeDovoljno za Guinnessa: 4.126 litara begove čorbe u Sarajevu

Odgovorni kuhar je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan. Begova čorba se kuhala u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara.

Recept za čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

Razlog što su izabrali “begovu čorbu” je što žele njegovati tradiciju bosanske kuhinje.

Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, a to je konferencija Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu.

Izvor: Agencije

Previous Kako se krojila jezička sudbina Bošnjaka: Srpsko-hrvatski lingvocid u bečkim rukavicama
Next U noći 17/18. april '92: Akcija "Pretis" bila je presudna za odbranu Sarajeva i BiH

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Izvoz drvnog sektora za 11 mjeseci bio je 757,6 miliona eura. 40,9% od toga odnosi se na izvoz namještaja

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je nastup bh. proizvođača na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera imm cologne koji se održava od 14-18. januara 2024. godine u Kelnu, Njemačka. Na štandu Bosne

MADE IN BOSNIA-387

Remontni zavod Hadžići – Napravljen ručni bacač, najavljeni novi projekti

Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići izradio je prvi bosanskohercegovački  ručni bacač RPG 7 MX2 kalibra 40 milimetara. – Ovaj proizvod je napravljen na osnovu odobrenja Vlade Federacije BiH i dokumenata i

MADE IN BOSNIA-387

Bosanske firme uspješne i na inostranom tržištu: Izvoz od Crne Gore do Amerike

Rad, trud i zalaganje su ključ uspjeha u svemu. Počeci nikada nisu laki, ali uspjeh dolazi prije ili kasnije. Dokaz za to su i firme iz Bosne i Hercegovine koje