Odobren nastavak rada termoblokova 4 i 5 u Tuzli i Kaknju

Odobren nastavak rada termoblokova 4 i 5 u Tuzli i Kaknju

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je večeras na vanrednoj sjednici, na prijedlog Federalne vlade, nastavak rada blokova 4 i 5 u termoelektranama Tuzla i Kakanj dok je na snazi član 16a Zakona o dopuni zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Time se osigurava nesmetano snabdijevanje električnom energijom i grijanje gradova koji su na ovim blokovima, navedeno je.

– Parlament FBiH je na zasjedanju 30 decembra donio izmjenu Zakona o električnoj energiji u kojoj je ograničio cijenu električne energije na 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. U svijetlu ove krize koja je kulminirala ratom u Ukrajini i cijena energenata raste iz dana u dan mi smo predložili da Vlada i Parlament FBiH donesu odluku kojom će se produžiti rad blokova 4 u TE Tuzli i 5 u TE Kakanj čime ćemo na neki način omogućiti da domaći kupci imaju sigurno snabdijevanje u vrijeme ove krize – rekao je direktor EPBiH Admir Andelija.

Kaže da će se također ovim mjerama omogućiti da se eventualno izostanak plinom u Bosni i Hercegovini može nadomjestiti povećanom proizvodnjom električne energije.

Izvor: Agencije

Da li će EU promijeniti priču u vezi proizvodnje energije na ugalj: Cijene uglja u Evropi porasle za 18 posto

Previous Ukidanje akciza na gorivo u trajanju od šest mjeseci; PDV na hranu 5%
Next Baerbock: Njemačka će biti prisutnija u Bosni i Hercegovini. Podržaćemo samo one koji se zalažu za jačanje zemlje

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Porast proizvodnje i izvoza papira, kartona i prerađevina

  U kompaniji „Neimax“ u Visokom održana je druga Skupština Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Prije početka sastanka članice su obišle proizvodne pogone kompanije „Neimax“

Ekonomija/Biznis

Kupujmo domaće: Predstavljena BH. korpa

Danas je u prisustvu kupaca, dobavljača i novinara u super marketu Hoše komerc u Hadžićima predstavljena “BH. korpa”, kao dodatan doprinos koji lanac marketa Hoše komerc na ovaj način pruža

Ekonomija/Biznis

Vuneno srce iz Travnika osvaja tržište i donosi korist za dvadesetak žena (Video)

Proizvodi od vune ovce sa obronaka Vlašića, koja većinom završava na divljim deponijama, postali su svakodnevni dio porodične njege, kako u našoj zemlji tako i regiji. Videoprilog FTV.