Otkrijte benefite Tuzlanske soli sa smanjenim sadržajem natrija

Otkrijte benefite Tuzlanske soli sa smanjenim sadržajem natrija

Hipertenzija je vodeći faktor rizika za razvoj arteroskleroze, bubrežnih i kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt miokarda, moždani udar i zatajenje srca. Na krvni pritisak utiče mnogo faktora, a jedan od najčešćih je prehrana. Industrijska prerađena hrana sadrži „skrivenu so“ koja ima ulogu da produži trajnost, pojačava okus gotovog proizvoda što dovodi do indirektno veće potrošnje soli.

So proizvedena u Solani d.d. Tuzla je prirodno bijela, ne sadrži teške metale te sam proces obrade jako je jednostavan, bez narušavanja njenog prirodnog porijekla. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje smanjenje unosa soli, a mnogi dokazi koji proizilaze iz različitih studija upućuju da se smanjenjem unosa soli (snižavanje sadržaja natrija) utiče na smanjenje krvnog pritiska.

Solana d.d. Tuzla kao društveno odgovorna firma u fokus stvalja krajnjeg potrošača pa i u dijelu zdravstvenog aspekta. Na tržištu BiH, a i šire kupci imaju dostupan novi tehnološki reformirani proizvod „So sa smanjenim sadržajem Na“.

„ So sa smanjenim sadržajem natrija je proizvod dobiven homogenizacijom kuhinjske soli i kalij hlorida. Proizvod po izgledu, ukusu i načinu upotrebe odgovara kuhinjskoj soli. Smanjenje unosa natrija i povećanje unosa kalija jedna je od prvih mjera koje se primjenjuju u lječenju hipertenzije. Kalij je na trećem mjestu po zastupljenosti i veoma važan za prenos nervnih impulsa, održavanje pH organizma, sniženja krvnog pritiska i regulaciju balansa vode, uklanjanje kiseline iz zglobova, smanjenje njihove ukočenosti i smanjenje grčenja mišića. So sa smanjenim sadržajem natrija ne preporučuje se osobama koje moraju da prate unos soli, te je za iste neophodno da prvo potraže savjet doktora“  – navode iz Solane d.d. Tuzla.

Osnovna preporuka kod visokog pritiska nije samo smanjenje unosa soli kroz direktno soljenje hrane, nego generalno smanjenje izvora soli kroz izbacivanje visoko prerađene hrane i vraćanje na cjelovito dobivenu hranu.

„ Kod izbora soli krajnjeg potrošača bitni kriteriji su: njeno prirodno porijeklo (minimalna prerada), odsustvo teških metala (često prisutnih u morskim solima), pravilno jodiranje i zdravstveni aspekt (hipertenzija i druge bolesti koje gdje je neophodno smanjiti udio Na). Ova četiri kriterija zadovoljava tuzlanska so“ – ističu iz Solane d.d. Tuzla.

AS Holding nastavlja sa inovacijama, instaliranje novih proizvodnih linija u nekoliko kompanija

Previous Genocid u Foči počeo je 7. aprila 1992. godine
Next Kulenović: 'Principi Escobara nisu principi koji su dobronamjerni prema Bosni i Hercegovini'

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hifa Petrol u 2019. ostvarila najveći rast od postanka kompanije

Hifa Petrol d. o. o. Sarajevo, ostvarila je u prvih šest mjeseci 2019. godine rekordne rezultate poslovanja, i to rast prihoda od 15 posto i povećanje investicija za 60 posto

MADE IN BOSNIA-387

Brčko: Kompanija Yavuz planira otvoriti još 700 radnih mjesta

  Nakon deset godina postojanja Kompanija Yavuz pozicionirala se kao lider u oblasti proizvodnje pvc prozora u Bosni i Hercegovini. Uticala je na to činjenica da su jedini u našoj

Ekonomija/Biznis

Prihodi Bosnalijeka porasli za 13 posto, uskoro ulazak i na tursko tržište

Nakon prodaje preostalog državnog kapitala Bosnalijek je nastavio s uspješnim poslovanjem i rastom prihoda, potvrđeno je Feni u ovoj kompaniji. Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija je u prvih šest mjeseci ove