Otvoren 12. Sarajevo Business Forum: U fokusu digitalizacija, ekonomski rast i investicije

Otvoren 12. Sarajevo Business Forum: U fokusu digitalizacija, ekonomski rast i investicije

U srijedu je u Sarajevu svečano otvoren 12. Sarajevo Business Forum (SBF), međunarodna investicijska konferencija koja okuplja najveće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta, javlja Anadolija.

Forum je otvoren uvodnim obraćanjem predsjednika Uprave Bosna Bank International Aleka Bakalovića koji se zahvalio predsjedništvu BiH, kao sponzoru ovog događaja, ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i gostima iz više od 40 zemalja.

Istakao je da je SBF ekonomski i ekonomsko najvažniji projekat BBI banke i, kako je kazao, njihov najutjecajniji doprinos društvu.

“Želimo da organiziramo ovaj forum s namjerom da potaknemo snažnu regionalnu saradnju i da učinimo regiju privlačnijom za strane investitore, da se povežemo s drugim poslovnim centrima kako bi smo promovirali izvoz naših kompanija. Želimo ojačati prekograničnu saradnju i tehnologiju i utvrditi koje su pozitivne i negativne stvari u našoj ekonomiji. Također želimo povećati svijest u vezi s regulatornim promjenama i podijeliti priče o uspjehu naših investitora”, rekao je Bakalović.

Istakao je da programom foruma žele pokrenuti teme regionalne saradnje, infrastrukture, turizma, finansijske industrije i saslušati uspješne priče.

“Regionalna poslovna saradnja je ključ za ekonomski prosperitet i napredak. Naši govornici će potvrditi da balkanske zemlje ne mogu upravljati ovom regijom samostalno. Infrastruktura je od ključne važnosti za regionalnu saradnju, a kapacitet infrastrukture ima višestruk utjecaj na ekonomiju u svakoj industriji”, rekao je Bakalović, dodajući da je za jačanje ekonomije potrebna podrška vlasti u olakšavanju privlačenja investicija.

U naredna dva dana, Sarajevo Business Forum će biti mjesto gdje se poslovni lideri, investitori i stručnjaci susreću i razmjenjuju znanja, ideje i iskustva. Kroz brojne panele, prezentacije i razgovore, učesnici će imati priliku upoznati se s poslovnim mogućnostima i izazovima u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

Ovogodišnji Forum će se fokusirati na ključne teme kao što su digitalizacija, inovacije, ekonomski rast i razvoj, investicije, te brojne infrastrukturne projekte.

Učesnici će imati priliku čuti renomirane stručnjake i govornike iz raznih industrija, koji će podijeliti svoja znanja, iskustva i najbolje prakse. Organizatori su potvrdili učešće više od 2.000 učesnika iz više od 50 zemalja svijeta i više od 200 akreditovanih novinara.

Sarajevo Business Forum organizira Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa svojim dioničarima – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom.

Pokrovitelj događaja je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a strateški partner je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo te brojni domaći i inostrani partneri: JP Autoceste FBiH, Turkish Airlines, Uniqa osiguranje, Aerodrom Sarajevo, BH Telecom, Turistička zajednice Kantona Sarajevo, Bimal, Union Banka, Vijeće stranih investitora i druge institucije.

Previous U Bihaću proglašeno stanje prirodne nesreće
Next Connecticut jednoglasno usvojio zakon o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici

You might also like

Ekonomija/Biznis

Žepče: Nedim i njegove kolege nakon mature odmah na posao

Od vara zavisi jačina strukture nekog budućeg tunela. Zna to Nedim Kadić koji sa posvećenošću posao varioca obavlja već tri godine. U preduzeću za proizvodnju proizvoda od armature stigao je

Ekonomija/Biznis

Otvorena nova fabrika za proizvodnju ALU i PVC stolarije

U naselju Here, između općina Sapna i Teočak, ovih je dana otvorena fabrika za proizvodnju ALU i PVC stolarije “Window 24”. Kako je rečeno, u ovoj fabrici će se proizvoditi

Ekonomija/Biznis

U Bosni i Hercegovini za godinu dana prosječna plaća se povećala za 10,2%

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini za februar 2022. godine iznosila je 1.622 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,1% u odnosu na