Ove godine iz Bosne i Hercegovine u Tursku izvoz minimalno 85.000 tona brašna

Ove godine iz Bosne i Hercegovine u Tursku izvoz minimalno 85.000 tona brašna

 

Iz Bosne i Hercegovine će u ovoj godini biti moguć izvoz brašna u Tursku u iznosu od minimum 85.000 tona, potvrdio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ističući da je to rezultat pregovora budući da je prvobitno bio planiran aranžman od 30.000 tona.

Nakon sastanka u Bijeljini sa predstavnicima mlinske industrije u BiH, Šarović je naglasio da će ovaj izvoz na tursko tržište pomoći da, kako je naveo, pokleknuli domaći mlinarski sektor uposli svoje kapacitete te održi i poveća broj radnika.

– Izvoz je u prošloj godini povećan za 50 posto u odnosu na 2016. i dostigao je 103.000 tona brašna i 40.000 tona uglavnom pšenice, a ti su aranžmani osigurali BiH više od 70 miliona KM – precizirao je.

Resorni bh. ministar je ukazao na potrebu da se ne ugrozi ovaj izvoz iz BiH u Tursku.

– Ovaj posao bi trebalo održati, poštovati pravilo porijekla i ne dozvoliti da se u ovom sektoru dese problemi koji su se dogodili sa izvozom mesa ili nedavno sa izvozom jabuka u Rusiju – kategoričan je Šarović.

U BiH je, dodao je, potrebno povećati domaću proizvodnju pšenice.

Saša Urošević iz banjalučkog mlina “Žitoprodukt” rekao je novinarima da je velikim izvoznicima važno da se nastavi s izvozom u Tursku te da je ministarstvo pomoglo da se poveća izvozna kvota.

Potvrdio je i da od domaćih proizvođača otkupljuju manje od pet posto pšenice zbog neodgovarajućeg kvaliteta, jer su, kaže, više usmjereni na prinos, nego na kvalitet pšenice.

Urošević je dodao da su prošle godine bili najveći izvoznik brašna iz BiH sa izvezenih 20.000 tona, od čega je 98 posto u Tursku.

Milinari nisu isključili mogućnost da u narednih petnaestak dana dođe do povećanja cijena brašna i pekarskih proizvoda u BiH, u rasponu od pet do 10 posto.

Previous Na današnji dan preminuo pjesnik Aleksa Šantić
Next Obilježena 25. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brdske brigade

You might also like

Ekonomija/Biznis

Prijedorska tvornica keksa: Mira povratkom Krašu obezbijedila budućnost

Tvornica keksa i srodnih proizvoda “Mira” iz Prijedora vodeća je kompanija u Bosni i Hercegovini u proizvodnji slatkih proizvoda, ali je i među vodećim preduzećima u izvozu, jer 80 posto

MADE IN BOSNIA-387

Zarada kompanije Sisecam Soda Lukavac premašila 100 miliona maraka

Kompanija Sisecam Soda Lukavac (SSL) ostvarila je prošle neto dobit od 114 miliona KM. Ovo je prvi put da dobit kompanije pređe “magični” prag od sto miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.  Po zaradi je firma

Ekonomija/Biznis

Konjic: Uz pomoć partnerstva otvoreno 90 radnih mjesta

U 2016. godini u Konjicu je putem projekta koji je imao za cilj obuku i zapošljavanje radne snage posao dobilo 90 osoba. Na ovaj način Konjic je dokazao da se