Ove godine iz Bosne i Hercegovine u Tursku izvoz minimalno 85.000 tona brašna

Ove godine iz Bosne i Hercegovine u Tursku izvoz minimalno 85.000 tona brašna

 

Iz Bosne i Hercegovine će u ovoj godini biti moguć izvoz brašna u Tursku u iznosu od minimum 85.000 tona, potvrdio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ističući da je to rezultat pregovora budući da je prvobitno bio planiran aranžman od 30.000 tona.

Nakon sastanka u Bijeljini sa predstavnicima mlinske industrije u BiH, Šarović je naglasio da će ovaj izvoz na tursko tržište pomoći da, kako je naveo, pokleknuli domaći mlinarski sektor uposli svoje kapacitete te održi i poveća broj radnika.

– Izvoz je u prošloj godini povećan za 50 posto u odnosu na 2016. i dostigao je 103.000 tona brašna i 40.000 tona uglavnom pšenice, a ti su aranžmani osigurali BiH više od 70 miliona KM – precizirao je.

Resorni bh. ministar je ukazao na potrebu da se ne ugrozi ovaj izvoz iz BiH u Tursku.

– Ovaj posao bi trebalo održati, poštovati pravilo porijekla i ne dozvoliti da se u ovom sektoru dese problemi koji su se dogodili sa izvozom mesa ili nedavno sa izvozom jabuka u Rusiju – kategoričan je Šarović.

U BiH je, dodao je, potrebno povećati domaću proizvodnju pšenice.

Saša Urošević iz banjalučkog mlina “Žitoprodukt” rekao je novinarima da je velikim izvoznicima važno da se nastavi s izvozom u Tursku te da je ministarstvo pomoglo da se poveća izvozna kvota.

Potvrdio je i da od domaćih proizvođača otkupljuju manje od pet posto pšenice zbog neodgovarajućeg kvaliteta, jer su, kaže, više usmjereni na prinos, nego na kvalitet pšenice.

Urošević je dodao da su prošle godine bili najveći izvoznik brašna iz BiH sa izvezenih 20.000 tona, od čega je 98 posto u Tursku.

Milinari nisu isključili mogućnost da u narednih petnaestak dana dođe do povećanja cijena brašna i pekarskih proizvoda u BiH, u rasponu od pet do 10 posto.

Previous Na današnji dan preminuo pjesnik Aleksa Šantić
Next Obilježena 25. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brdske brigade

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bingo otvorio novi hipermarket u Čeliću – radna mjesta za šezdeset stanovnika

Podrška poljoprivrednicima iz čelićke regije kroz otkup U petak 17. juna, uz prisustvo velikog broja kupaca, kompanija Bingo otvorila je svoju 223. poslovnicu. Radi se hipermarketu u općini Čelić, koji

Ekonomija/Biznis

Bosanski malinari trljaju ruke! ‘Evo, vidi dunjaluka, vidi ljepote. Ja imam i ovdje zaradit kao i u Njemačkoj’

Dok otkupna cijena maline svakog dana vrtoglavo raste, istinski bosanskohercegovački proizvođači, koji su u ovom jagodastom voću vidjeli egzistenciju, trljaju ruke. Među njima je i Mesud Šišić iz bugojanskog naselja

Ekonomija/Biznis

Investitori očekuju zlato na Ozrenu, mještani se dižu protiv istraživanja

Bazični, ali i plemeniti metali, tačnije zlato leže u dubini planine Ozren, sumnja to direktor kompanija Lykos Balkan Metals, koja je dobila dozvolu za istraživanje na području više opština u