‘Penzioni fond je bio u minusu 226 miliona, a danas je u plusu 80 miliona KM’

‘Penzioni fond je bio u minusu 226 miliona, a danas je u plusu 80 miliona KM’

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da je Vlada Federacije BiH na čijem je čelu reformska vlada.

– Prvu stvar koju smo uradili je da smo stali na sive tokove novca donoseći dva zakona o unutrašnjem platnom prometu i zakon o finansijskom poslovanju. To je jako povećalo javne prihode, kojima se opet rješava socijala – kazao je Novalić, prenosi Fena.  

Ističe da je Zakon o radu donio novih 30.000 radnih mjesta.

– To je gotovo pa nevjerovatno. Osim toga, ograničili smo neke potrošnje koje su bile veoma štetne, na primjer donijeli smo registar parafiskalnih nameta. Također, izmijenjen je Zakon o dugu, zaduživanju i garancijama tako da javni sektor ne može beskonačno trošiti i iz budućnosti posuđivati pare i izazivati nelikvidnost – rekao je Novalić.  

Kaže da su se sa usvojenim zakonima povećali prihodi sa tri milijarde i šesto na pet milijardi i šesto KM samo u Federaciji BiH. 

– To je bilo dovoljno da možemo rješavati socijalna pitanja. To i dramatično povećanje broja zaposlenih, do sada 67.000, je omogućilo da možemo riješiti socijalna pitanja. Penzioni fond je bio u minusu 226 miliona, a danas je u plusu 80 miliona KM, a penzije su za trećinu veće. Napominjem da smo i svim boračkim populacijama značajno povećali prava – konstatovao je Novalić.  

Dodao je da ono što nije urađeno je to da nisu uvedeni fiskalni zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, što je trebalo da značajno smanji obaveze.

– Nismo uspjeli složiti interese, imaju mnogi strah od tih zakona, prije svega mislim što ih nedovoljno poznaju – poručio je Novalić.  

Izvor: Agencije

Previous Evald Krnić i Igor Kazić pobjednici Skokova sa Starog mosta u Mostaru
Next U Bratuncu promovirane knjige Ramiza Salkića 'Genocidna namjera Bratunac 1992.' I i II

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ideja 23-godišnjaka doživjela realizaciju: Kreće izvoz pilećih nogica iz Bosne u Aziju

Pogon za preradu pilećih nogica Kompanije Axis doo za potrebe izvoza na tržište zemalja Azije, otvoren je u Podlugovima kod Ilijaša. Kreator ideje Ensar Perčo, koji je tek napunio 23

Ekonomija/Biznis

‘Pokreni svoj posao u Kaknju’ šansa za mlade (Video)

  U Kaknju već nekoliko godina lokalna administracija podržava mlade koji odluče pokrenuti vlastiti biznis. Zahvaljujući toj podršci najmanje 70 mladih osoba ima registrovanu djelatnost i osiguranu egzistenciju. Kraj prošle

MADE IN BOSNIA-387

Klompe iz Bosne i Hercegovine odlaze u cijeli svijet (Video)

Klompe koje se proizvode u Turbetu kod Travnika izvoze se u cijeli svijet. Ova firma godišnje proizvede oko 60 hiljada pari klompi a 45 radnika imaju sve uvjete za rad.