Proizvodi Hercegovine: Sok od mostarskog divljeg nara

Proizvodi Hercegovine: Sok od mostarskog divljeg nara

U Mostaru se proizvodi domaći sok od divljeg nara s minimalnim dodatkom šećera od 1,5% do 2 % tako da ga mogu piti i dijabetičari.

U mjestu Podgorani, 18 kilometara od Mostara, nalazi se plantaža divljeg nara od kojeg se godišnje naprave litri i litri soka od nara koji završi širom Bosne i Hercegovine i regije.

Naime, kompanija ”Limfa nar” ima na ovoj lokaciji zasađenih preko 500 stabala divljeg nara od kojeg proizvode autentični hercegovački proizvod. ”Radi se o bioproizvodu sa certifikatom koji kontrolira Federalni zavod za javno zdravstvo sa svim analizama. Mi pravimo jedan autentični poizvod – sok od divljeg nara s minimalnim dodatkom šećera od 1,5% do 2 %  tako da ga mogu piti i dijabetičari”, govori za Bljesak.info Nađa Tipura.

”Riječ je o organskom bioproizvodu s certifikatom koji se puni u Hercegovini i to nakon cijeđenja tradicionalnom metodom u prostoriji, za tu namjenu, izgrađenoj na samoj plantaži, pomoću prokromske prese sa svim potrebnim zaštitama”, dodaje Nađa. Ona je, zajedno s vlasnikom kompanije Alijom Tipurom, proizvod predstavila na sajmu ”Hercegovački plodovi Mediterana” u Stocu.

Smatra da je dolazak na ovaj sajam za njih bio pun pogodak. ”Posjetitelji su jako su zadovoljni i zainteresirani, pripremili smo za njih degustaciju, pa skoro svi stanu, kušaju, raspitivaju se… Radi se o iskusnim postrošačima koji imaju i svoje domaće radinosti, pa nam je jako interesantno i važno dobiti komentar od njih, ali i naših potencijalnih kupaca”, kaže Nađa.

Nađa i Alija Tipura - Sok od mostarskog nara na putu osvajanja Europe

Kompletna proizvodnja je organska, praćena prema hemijskom i bakteriološkom sastavu Zavoda za javno zdravstvo pa je ovaj proizvod spreman i za izvoz u zemlje EU, iz čijih zemalja dolazi sve više pitanja za ovaj proizvod. S time se slaže i Nađa, ali kaže da je proizvođačima potrebna podrška države.

”Smatram da možemo ići van granica Bosne i Hercegovine. Potrebno je osigurati kapacitete za male proizvođače i imati podršku države. Uz to, za Evropu morate imati kontinuitet u isporuci i to je garancija uspjeha i otkupa proizvoda”, zaključuje Nađa razgovor za Bljesak.info.

Inače, na sajmu ”Hercegovački plodovi Mediterana”, koji je održan u Stocu početkom oktobra , predstavio se veliki broj proizvođača domaćih proizvoda nastalih od šipka-nara, masline i smokve, a sajam je kroz dva dana posjetilo više hiljada posjetitelja.

(Bljesak/MiruhBosne)

Previous Dobro rodio glamočki krompir: Nedžad Kovačević broji rekordan rod
Next Hadžići: Jedinstveno arheološko istraživanje na nekropoli stećaka „Metaljica“

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Hifa oil’ u CG dobila posao vrijedan pola miliona eura

Kompanija “Putevi”, koju je osnovala Skupština opštine Podgorica, nabavlja bitumen od kompanije „Hifa oil CG”, vlasnika Izudina Ahmetlića, koji je prema Forbsovoj listi najbogatiji Bosanac, pišu crnogorski mediji. Radi se

Ekonomija/Biznis

Muzafer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, planira nove investicije u našoj zemlji

Bosna i Hercegovina je idealna zemlja za investicije, to dokazuje i uspješni turski biznismen bosanskohercegovačkog porijekla, Muzafer Čilek koji je u Bosni i Hercegovini aktivan u nekoliko sektora. Najprije je

Ekonomija/Biznis

U B. Šamcu se nalazi jedina biogasna elektrana u Bosni i Hercegovini

U općini Šamac (Bosanski Šamac) smještena je jedina biogasna elektrana u Bosni i Hercegovini, u kojoj se električna energija, u narodu poznatija kao struja, proizvodi od životinjskog izmeta. Elektrana posluje