Počinje s radom fabrika elektrogeneratora u Živinicama, posao za 80-100 radnika

Počinje s radom fabrika elektrogeneratora u Živinicama, posao za 80-100 radnika

 

Američko-njemačka korporacija Henning osnovala je prije nekoliko mjeseci firmu u Bosni i Hercegovini pod imenom Henning BH i ona bi trebala u Živinicama krajem januara krenuti s proizvodnjom dijelova za elektrogeneratore.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković, koji kaže da je već nekoliko inženjera otišlo na obuku u jednu od zemalja gdje Henning ima proizvodnju.

“Fabrika je locirana u Poslovnoj zoni Ciljuge II, s proizvodnjom bi trebala krenuti krajem januara a posao bi trebalo dobiti između 80 i 100 radnika. Cjelokupna proizvodnja trebala bi ići za američko tržište”, napomenuo je Kamenjaković, kazavši da, ukoliko bude sve išlo po planu, Henning bi proširio proizvodnju na dodatnih 20 do 30 dunuma zemlje.

Prema njegovim riječima, Općine Živinice se u svojoj strategiji razvoja opredijelila za razvoj metalske i elektro industrije, pored trgovine, poljoprivrede i drvne industrije.

Naš sagovornik dodaje da je sjedište kompanije Henning u Rockfordu u američkoj saveznoj državi Illinois, dok proizvodnju ima u Češkoj Republici, Velikoj Britaniji, Brazilu, Indiji, Japanu, Meksiku, Južnoj Koreji i Francuskoj.

“U početku bi u Bosni i Hercegovini proizvodili dijelove za elektrogeneratore, a kasnije bi i čitave elektrogeneratore proizvodili u Bosni i Hercegovini. Oni će raditi prvih godinu, dvije dana testno da provjere da li sve funkcionira. Kasnije bi preselili proizvodnju iz drugih zemalja u Bosnu i Hercegovinu, povećali bi broj zaposlenih na između 300 i 400 radnika”, izjavio je Kamenjaković.

Previous Kako se pripremao rat protiv Bosne: Tintor otkriva da je organizovao 'svatove' koji su prevozili oružje kroz Sarajevo (Video)
Next USK: Na aferu ‘Diploma’ reagovalo Ministarstvo obrazovanja i MUP – od škole Multilingua izuzeta dokumentacija

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Norvežani o kamp prikolicama Derubis: Inovacija iz Bosne – ‘Svemirski karavan’

Norveški magazin Bobil og Caravan u svom decembarskom izdanju piše o kompaniji Derubis i njihovim kamp prikolicama. U tišini, Denis Kraljević je razvio heroja, novi koncept karavana sa karoserijom automobila od poliestera

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina prošle godine izvezla robu u vrijednosti većoj od 12 milijardi

  Bosna i Hercegovina je u 2018. godini ostvarila ukupan izvoz robe u vrijednosti od 12.258.275.000 KM, što je za 7,67 posto više u odnosu na 2017. godinu, podaci su

Ekonomija/Biznis

‘Inžinjering 1’ iz Jelaha otvorio novi pogon za proizvodnju; u posljednjih 12 mjeseci firma investirala u svoj razvoj 5 miliona KM

Firma Inžinjering 1 iz Jelaha danas je svečano otvorila novi pogon namijenjen za proizvodnju i pravljenje koševa od armature maksimalne dužine do 18 m i prečnika fi 1500 proizvođača Schnell.