Počinje s radom fabrika elektrogeneratora u Živinicama, posao za 80-100 radnika

Počinje s radom fabrika elektrogeneratora u Živinicama, posao za 80-100 radnika

 

Američko-njemačka korporacija Henning osnovala je prije nekoliko mjeseci firmu u Bosni i Hercegovini pod imenom Henning BH i ona bi trebala u Živinicama krajem januara krenuti s proizvodnjom dijelova za elektrogeneratore.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković, koji kaže da je već nekoliko inženjera otišlo na obuku u jednu od zemalja gdje Henning ima proizvodnju.

“Fabrika je locirana u Poslovnoj zoni Ciljuge II, s proizvodnjom bi trebala krenuti krajem januara a posao bi trebalo dobiti između 80 i 100 radnika. Cjelokupna proizvodnja trebala bi ići za američko tržište”, napomenuo je Kamenjaković, kazavši da, ukoliko bude sve išlo po planu, Henning bi proširio proizvodnju na dodatnih 20 do 30 dunuma zemlje.

Prema njegovim riječima, Općine Živinice se u svojoj strategiji razvoja opredijelila za razvoj metalske i elektro industrije, pored trgovine, poljoprivrede i drvne industrije.

Naš sagovornik dodaje da je sjedište kompanije Henning u Rockfordu u američkoj saveznoj državi Illinois, dok proizvodnju ima u Češkoj Republici, Velikoj Britaniji, Brazilu, Indiji, Japanu, Meksiku, Južnoj Koreji i Francuskoj.

“U početku bi u Bosni i Hercegovini proizvodili dijelove za elektrogeneratore, a kasnije bi i čitave elektrogeneratore proizvodili u Bosni i Hercegovini. Oni će raditi prvih godinu, dvije dana testno da provjere da li sve funkcionira. Kasnije bi preselili proizvodnju iz drugih zemalja u Bosnu i Hercegovinu, povećali bi broj zaposlenih na između 300 i 400 radnika”, izjavio je Kamenjaković.

Previous Kako se pripremao rat protiv Bosne: Tintor otkriva da je organizovao 'svatove' koji su prevozili oružje kroz Sarajevo (Video)
Next USK: Na aferu ‘Diploma’ reagovalo Ministarstvo obrazovanja i MUP – od škole Multilingua izuzeta dokumentacija

You might also like

Ekonomija/Biznis

Svečano otvorena XVIII po redu privredno-kulturna manifestacije “Dani jabuke” Goražde 2022

Goražde je po XVIII put domaćin privredno-kulturne manifestacije “Dani jabuke” Goražde 2022. U prisustvu brojnih zvanica ceremonija svečanog otvaranja Sajma održana je danas na platou ispred Gradske dvorane ”Mirsad Hurić”.

Ekonomija/Biznis

Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima donio brojne pogodnosti

Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što je 5. jula dobio podršku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, usvojili su i delegati Doma naroda

Ekonomija/Biznis

Kako se biznis u porodičnom vlasništu uspješno nastavlja i u trećoj generaciji

Nikolina Jovanović je izvršni menadžer pekarskog preduzeća Mlini koje se nalazi u Čapljini, Bosna i Hercegovina. Pekara Mlini je poznata po svojim tradicionalnim pecivima koja se prodaju širom zemlje u