Pokrivenost uvoza izvozom u drvnoj industriji Bosne i Hercegovine 377 posto

Pokrivenost uvoza izvozom u drvnoj industriji Bosne i Hercegovine 377 posto

 

Ukupan izvoz drvne industrije Bosne i Hercegovine za devet mjeseci ove godine povećan je za 10,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 377,2 posto,  istaknuto je danas na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

Odbor Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK razmatrao je poslovanje firmi iz ove oblasti i ostvarene uvozno-izvozne rezulate, te mjere koje se trebaju donijeti na nivou Bosne i Hercegovine u cilju smanjenja izvoza šumskih sortimenata.

Izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvodi od drveta u tom periodu činio je 59,8 posto, a izvoz namještaja i montažne drvene gradnje 40,2 posto, što je povoljnije sa aspekta izvoza finalnih proizvoda od drveta nego prošle godine

U strukturi ukupnog uvoza najznačajnija stavka su ploče 43,5 posto, zatim slijedi namještaj 25,9 posto i rezana građa 16 posto.

– Interes Bosne i Hercegovine mora da bude finalna prerada gdje imamo veću dodanu vrijednost koja se ostvaruje  u BiH, što znači veći dohodak i mogućnost za investiranje u mašine i tehnologije, a u konačnici i veću zaposlenost  – izjavio je predsjednik ove asocijacije Lordan Iličić, napominjući da je neprihvatljiva situacija u kojoj finalni proizvođači nemaju sirovine, a istovremeno da se izvoze trupci van BiH.

Iličić je dodao da se u drvnoj industriji, kao i u većini ostalih ključnih industrija BiH, već osjeti nedostatak stručne radne snage.

-Iako je veliki broj nezaposlenih, kada tražite uposlenika koji treba da uradi neki posao u drvnoj industriji, teško ga možete naći na  tržištu rada. Slična je situacija i kada je riječ o onima koji trebaju da vode te pogone jer nedostaje i  inžinjera drvne industrije. Stoga  smatram da je potrebno jasno i praktično uvezivanje privrede sa obrazovnim institucijama kako bismo mogli održati ovaj rast u budućnosti  – naglasio je Iličić.

Sekretar ove asocijacije Selma Bašagić je kazala da je u toku izrada strategije izvoza drvne industrije Bosne i Hercegovine, da je urađen veći dio posla, te da očekuje da će se u ovoj godini uspjeti uraditi taj materijal.

Fojnički MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Da drvna industrija naše zemlje bilježi stalni uspon svjedoče tome i nagrade za dizajn. Bosanskohercegovačka industrija namještaja “MS&WOOD “ (Majstori i drvo) iz Fojnice dobitnik je dvije nagrade German Design Award za 2018. godinu.

Nagrada “Winner” u kategoriji Excellent Product Design Furniture dodijeljena je za komodu iz kolekcije “Primum“ dizajnera Ade Avdagića, dok je nagrada “Honorable Mention”, u istoj kategoriji,  pripala stolici iz kolekcije “Elle“ dizajnerice Nataše Perković.

Previous Dobri rezultati slobodnih zona - Vogošća izvezla svu proizvedenu robu
Next Novi posao Energoinvesta u Tanzaniji vrijedan 53 miliona dolara

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ćorluka najavio nova ulaganja. U Violeti niko nema plaću ispod 1.000 maraka

Violeta grupa u prošloj je godini ostvarila prihod iznad 300 miliona maraka, broji oko 1200 zaposlenih, a preko 50 posto ukupne proizvodnje Violetinih proizvoda prodaje se van tržišta Bosne i Hercegovine,

Ekonomija/Biznis

Brka iz Brčkog širi kapacitete i upošljava 25 radnika

  Zemljoradnička zadruga Brka iz Brčkog tokom ove godine pustiće u rad novu hladnjaču i sušaru, kao i silose za skladištenje žitarica, što je ukupno vrijedno oko 3,5 mil KM.

Ekonomija/Biznis

Aston Martin udvostručio prodaju, za rast najzaslužniji novi model za koji se komponente proizvode u Bosni

Britanski proizvođač prodao je u prvom kvartalu 1.353 vozila. Prodaja u prvom kvartalu 2021. porasla je više nego duplo u odnosu na isti period 2020. Najveće zasluge za ovako veliki