Porodica Muhović iz Goražda među najvećim poljoprivrednim proizvođačima

Porodica Muhović iz Goražda među najvećim poljoprivrednim proizvođačima

Vrijedna porodica Muhović iz Goražda među najvećim je poljoprivrednim proizvođačima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Na svom imanju u mjestu Gornji Kazagići, Emir i Amina Muhović proizvode tone raznovrsnog povrća.

“Zemlje obrađujemo deset hiljada kvadrata, od toga je pet hiljada kvadrata pod plastenicima i pet hiljada je krompir. Sada u maju smo postavili još pet plastenika, što je novih 1.000 kvadrata, a sve obrađujemo suprug, djever i ja – priča Amina Muhović.

Navodi kako su počeli od nule, sa dva drvena plastenika te da su vremenom širili proizvodnju. Braća Emir i Edin ranije su imali druge poslove kroz koje nisu mogli zaraditi dovoljno za život. I onda su odlučili pokrenuti vlastitu proizvodnju te su svoj posao registrovali kao poljoprivredni proizvođači.

– Niko nam ne vjeruje dok ne vidi koliko traje naš radni dan i ja kažem ‘od mraka do mraka’. Muž i djever ustaju oko pet, a ja oko šest ujutro i radimo do devet, deset sati uveče, dok god se vidi, a prema svjetlu se roba sortira i pakuje. Robu prodajemo u Goraždu najviše, a manji dio u Sarajevu – dodaje ona.

Ovi vrijedni ljudi postali su prepoznatljivi, a njihovi proizvodi veoma traženi.

– Nije bilo lako sve ovo postići jer danas proizvodimo desetine tona povrća raznih sorti – paprika, paradajz, krastavica, krompir, buranija, grah, patlidžan, mrkva, kupus, tikva i tikvice, a imamo i dosta voća, odnosno jabuka, tako da pravimo pekmez i druge prerađevine – ističe Amina uz napomenu da su samo prošle godine proizveli 18 tona krastavaca, paradajza i paprika.

– Sve kulture su zastupljene. U sezoni, od marta pa dalje, radi se od 18 do 20 sati. Nekog bi umorilo samo da otvori i zatvori ovoliko plastenika – dodaje.

Vremena za odmor nema, jer Muhovići imaju i krave i ovce.

-Radimo sve što moramo, na proljeće svi zajedno sijemo sitna sjemena, tu bude na hiljade sadnica, zatim čišćenje, oranje, frezanje, sadnja, pa đubrivo, mnogo je posla kad se baviš poljoprivredom, a svaki izgubljen sat moraš nadoknaditi. Problem je što u Goraždu nažalost nema pijace, ali nekako se snalazimo – ističe.

Navodi da podrške nisu imali izuzev podsticaja čija isplata konstantno kasni i njen iznos nije kakav bi trebao biti, na temelju zakona, ali to ove vrijednu porodicu ne obeshrabruje.

-Sve bi mnogo bolje bilo da nije korone, dosta zeleni nam je propalo, 80 posto proizvedene salate i luka. Sve je neizvjesno i ne možeš biti pametan u ovoj situaciji, ali mi ćemo raditi pa šta god Bog da jer mušterije su nam najvažnije i stalo nam je da su zadovolji. Mnogo je odricaja, truda i rada i ovo niko neće da radi. Daješ maksimum od sebe pa i više. Neki ne vjeruju koliko radimo, ali onda dođu na lice mjesta i uvjere se – poručuje Amina Muhović.

Izvor: Fena/federalna.ba

Previous Beč: Tegeltija zahvalio Kurzu na vakcinama
Next "Muslimanske rezolucije" objavljene na engleskom jeziku

You might also like

Ekonomija/Biznis

U prvom krvartalu 2018. godine Tešanj izvezao 365 miliona KM

  “Njegovanje rada i radne kulture čini 70 posto uspjeha Tešnja. Druga stvar je da ovdje privrednici znaju odabrati partnere i nije ih stid pitati s kim rade”, ovako komentariše

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski namještaj najviše se izvozi u Njemačku

U prvih devet mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je 42.529.245 kilograma namještaja, vrijednog gotovo 400 miliona KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Prema njihovim podacima,

Ekonomija/Biznis

‘Neće on(a) niđe’ – Uspješne priče mladih koji grade Bosnu i Hercegovinu

  U Bosni i Hercegovini postoje priče koje su dokaz da je uspjeh najmanje vezan za geografsko područje, te da uz jaku želju, veliki trud i neprekidan rad uspjeh postaje