Poslovni poduhvati iz Kalesije: Prešli entitetsku liniju pa osvajaju evropsko tržište

Poslovni poduhvati iz Kalesije: Prešli entitetsku liniju pa osvajaju evropsko tržište

 

Velike međuentitetske investicije u Bosni i Hercegovini i dalje su rijetke, ali ono što je dosad realizovano pokazuje se kao pun pogodak.

Možda najsvjetliji primjer je investicija firme Lafat komerc iz Kalesije (FBiH) u fabriku radijatora Termal u Loparama (RS), piše BiznisInfo.

Proizvodnja u ovoj fabrici je pokrenuta lani nakon desetak godina pauze, a investicija je loparsku fabriku spasila od propasti. Do sada je zaposleno 76 radnika s prosječnom platom od 400 eura, koji prave kotlove za pelet i čvrsto gorivo, ali i cisterne za gorivo.

Dobar dio proizvodnje se izvozi, između ostalog i na holandsko tržište.

Osim toga, žele ostvariti i novo poslove i to u onome po čemu je loparska fabrika bila poznata u bivšoj Jugoslaviji, ali i u Evropi.

U Termalu se, naime, priprema linija za proizvodnju radijatora, koji će se plasirati na tržište Bosne i Hercegovine i istočne Evrope kao gotov proizvod. Za to će im trebati dodatnih radnika.

– Kada zaokružimo kompletnu našu proizvodnu viziju, trebali bismo imati 120 zaposlenih. Naš plan je da između 50 i 70 posto osvojimo tržište radijatora u BiH, dok smo u proizvodnji kotlova odavno u vrhu – kazao je nedavno Mahir Hamzić, generalni direktor “Termala” Lopare.

Investicija u Bileći

Za još jedan primjer uspješne investicije zaslužna je također jedna kompanija iz Kalesije, Unis Tok, koja je kupila i oživjela bilećku Kovnicu.

U nekadašnjem bilećkom gigantu će se, kako je ranije rečeno, proizvoditi spoljašnji i unutrašnji prstenovi ležajeva za automobilsku industriju. Proizvodnja će se vremenom širi uz povećanje broja

Previous ATT, vrlo uspješna firma iz Gornjeg Vakufa: Sve što proizvedu izvezu u Njemačku
Next Stari grad Teočak (FOTO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Kamen temeljac za novi pogon fabrike EDNA Metalworking

U Prijedoru je danas položen kamen temeljac za novi pogon fabrike za proizvodnju podstanica za grijanje EDNA Metalworking, a riječ je o ulaganju od milion maraka. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković

MADE IN BOSNIA-387

Swity i Vegafruit proizvodi bilježe uspjeh na policama inostranog tržišta

Gradačačka kompanija dugogodišnje tradicije u preradi voća i povrća Swity d.o.o., uprkos teškim pandemijskim vremenima, bilježi uspjehe kad je riječ o izvozu svojih proizvoda. U 2021. godini vrijedno su radili kako bi police

Ekonomija/Biznis

Vlada FBiH – Za unapređenje avio saobraćaja dodatnih 7.000.000 KM

  Federalna vlada donijela je na posljednjoj sjednici tri odluke o izmjeni odluka o usvajanju programa utroška sredstava Kapitalni transferi javnim preduzećima – Unapređenje avio prometa Federacije BiH utvrđenih Budžetom