Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

 

Članovi BIT Alijanse danas su u Sarajevu potpisali „IT manifest“, dokument koji će dati svoj doprinos i konkretne prijedloge za pripremu budućih projekata i politika zakonodavne i izvršne vlasti te međunarodnih organizacija spram IT sektora Bosne i Hercegovine.

Autorica “IT manifesta” Tatjana Vučić istakla je da ovaj dokument nije lista “nemogućih”, već zaista ostvarivih strateških ciljeva.

– “IT manifest” je zajednička izjava 58 kompanija članica Bit Alijanse o segmentima društvenog djelovanja na kojima je potrebno raditi u cilju unapređenja IT industrije Bosne i Hercegovine i društva u cjelini – naglasila je Vučić.

– Dosadašnji rezultati pokazuju potencijal koji bi se mogao ostvariti pozicioniranjem IT industrije kao jedne od strateških privrednih grana Bosne i Hercegovine koja bi u narednih pet godina mogla zaposliti 6.000 IT stručnjaka i generirati jednu milijardu KM prihoda bosanskohercegovačkoj ekonomiji – rekao je predsjednik Skupštine Bit Alijanse Muamer Bezdrob.

Na konferenciji je također rečeno da je IT industrija u Bosni i Hercegovini zabilježila snažan rast u pogledu zapošljavanja te ostvarenih prihoda u posljednjih nekoliko godina.

Previous Lani bosanski izvoz u Austriju iznosio milijardu i 32 miliona, uvoz 988 miliona KM
Next Novi detalji špijunskog skandala! Hrvatska glumi prijatelja a čini sve da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vernisa Rejhan: Zbog posla se iz Švedske doselila u Bosnu

Kada sam prijateljima i svima onima koji bolje poznaju prilike u Bosni rekla da sam, ipak, odlučila prihvatiti poslovnu ponudu i doseliti se u Sarajevo, većina mi je ukazivala na

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Cijeli razred u Kaknju završio gimnaziju odličnim uspjehom

Kako se iz skromnih uslova može izvući maksimum, saznaćemo iz Kaknja. Svi učenici jednog razreda Gimnazije “Muhsin Rizvić” završili su svoje srednjoškolsko obrazovanje odličnim uspjehom. O njihovom naporu da promijene

Ekonomija/Biznis

Kilogram najskuplje sušene bosanske gljive može se prodati za čak 250 maraka

Bosna i Hercegovina bilježi rast izvoza kako samoniklih tako i gljiva iz uzgoja. Potražnja za ovom zdravom i ukusnom namirnicom sve je veća te se sve više ljudi u Bosni