Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi u KS (Video)

Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi u KS (Video)

Rad na zemlji i proizvodnja vlastite hrane proteklih mjeseci sve više je predmet interesovanja, ali i konkretnih aktivnosti na  prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

U toku pamdemije korona virusa mnogi su ostali bez zaposlenja. Ipak, za neke je to bio novi početak. 

Irmela Solak je završila tekstilnu školu, no bez problema se preorijentirala kada joj je ponuđen posao na farmi u Ilijašu.

-Zaposlena sam pred koronu. Imam dvoje djece, muža i ovo mi zaista znači i dobro mi je. Zemlja uvijek daje plodove, iz zemlje sve raste.. kazuje Irmela Solak.

Na ovoj farmi, jednoj od najvećih na području Kantona, osim što uzgajaju krave, obrađuju 1.500  kvadrata  zemljišta pod plastenicima. Tu je i voće, pa čak i žito. Muhamed  Mujanović je završio menadžment. No, s ocem i djedom svakodnevno je uključen u svaki segment poljoprivredne proizvodnje.

-Ja sam hvala Bogu vezan za svoju zemlju. Sve se može naučiti. Treba i mati volju i cilj. Mi jesmo u tranzicionom periodu ali doći će nadam se generacije koje će imati svoj cilj a prije svega ljubav prema domovini, istakao je Muhamed Mujanović.

„U Sarajevu kažu ne može žito, eto može. Evo ako kažete, iza nas more žita. Imamo stoku, imamo plastenike i preradu. Ova  korona donijela je nedaće ali i nama motiv da radimo više, da proizvodimo“, rekao je Muris Mujanović.

U svakom slučaju, možda je ovo baš pravo vrijeme da razmislimo kako, ako ne da prepolovimo, onda bar malo smanjimo enormni uvoz stranih proizvoda i zamijenimo ih domaćom, u konačnici kvalitetnijom hranom, poruka je proizvođača.

Videoprilog TVSA.

Previous Veliki interes za smještaj na bosanskoj obali Jadrana (Video)
Next Bošnjaci Nevesinja pješačenjem preko planine Velež odali počast ubijenim sugrađanima tokom agresije

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Belif’ iz Jelaha, proizvodi desetine vrsta robe namjenjene za automobilsku industriju, te kućnu i ličnu higijenu

Tešanj je nadaleko poznat po privrednom razvoju i svojoj industrijskoj zoni Jelah Tešanj gdje su smješteni pravi giganti bosanskohercegovačke privrede, piše kupujmodomace.ba. Medju mnogim kompanijama koje posluju i proizvode u

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina bilježi značajan rast izvoza neopasnog otpada, posebno staklenog, metalnog i tekstilnog

Svaka zemlja proizvodi značajne količine otpada od bačene hrane, do industrijskog i rudarskog otpada, starih elektronskih uređaja, papira i plastičnih vrećica, stare odjeće i obuće… Količina otpada svakako zavisi od

Ekonomija/Biznis

Jedan od vodećih svjetskih ekonomista: Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal da iskoristi obnovljive izvore energije

  Jedan od vodećih svjetskih ekonomista, profesor Univerziteta Columbia Jeffrey Saschs u obraćanju putem video linka učesnicima Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine u Sarajevu istakao je… Govoreći o održivom razvoju