Predstavljeni uspješni rezultati poslovanja BH Telecoma

Predstavljeni uspješni rezultati poslovanja BH Telecoma

Dobit BH Telecoma za prethodnu godinu je za 48,5% veća u odnosu na plan

Kompanija BH Telecom je danas održala godišnju press konferenciju povodom uspješnog završetka poslovne 2021. godine. Na press konferenciji su predstavljeni rezultati poslovanja ovog najvećeg telekom operatera u Bosni i Hercegovini, kao i najznačajnije poslovne aktivnosti koje su obilježile poslovanje kompanije u prethodnom periodu.

Premijer FBiH Fadil Novalić je prigodnim obraćanjem otvorio press konferenciju i istakao kako su protekle dvije godine, zbog posljedica pandemije, bile veoma zahtjevne na zdravstvenom, ekonomskom i uopće društvenom planu, ali da je BH Telecom uspješno reagovao i pokazao se društveno odgovornom kompanijom.

„Ova kompanija je, između ostalog, dala značajan doprinos u provođenju online nastave, a milion KM od njihove dobiti, u dogovoru sa Vladom FBiH, izdvojen je za kupovinu potrebnih medicinskih sredstava. Zahvaljujući odgovornom upravljanju i provođenju novih tehnologija, te donošenjem dobrih poslovnih odluka, BH Telecom je uspio osigurati vrhunsku uslugu korisnicima. U 2021. godini, koja je jedna od najznačajnijih godina za ovu kompaniju kada je riječ o ulaganjima u digitalnu transformaciju i u produkciju domaće kinematografije, BH Telecom je u Budžet FBiH uplatio 76,5 miliona KM. U ovom iznosu je sadržana i dodatna dividenda od 45 miliona KM za finansiranje infrastrukture Aerodroma Bihać, kao i izgradnju cestovne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu. Treba naglasiti da je BH Telecom u prethodnoj deceniji uplatio u Budžet Federacije BiH čak 756,9 miliona KM. Kao predstavnik Vlade FBiH, vlasnika ove javne kompanije, ponosan sam poslovnim rezultatom BH Telecoma, kao i partnerskom saradnjom sa menadžmentom društva“, rekao je premijer Novalić.

Na press konferenciji se obratio i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić koji je rekao da su postignuti finansijski rezultati zaista impresivni i svrstavaju BH Telecom u najveće kompanije koje već godinama značajno doprinose budžetu FBiH.

„Vjerujem da smo svi svjesni izuzetnog značaja BH Telecoma za cjelokupno bh. društvo kao telekom operatora koji pomjera granice u tehnološkom smislu, ali i kao kompanije koja je napravila iskorak i koja je u prethodnom periodu pokrenula izgradnju jedinstvene platforme za audio-vizuelni sadržaj BH Contentlab, pokrenula platformu za start-up projekte BH Techlab sa najvećim budžetom za inovacije u iznosu od 15 miliona KM, te realizovala aktivnosti na ostvarivanju saradnje sa svjetski priznatim IT kompanijama i domaćim IT kompanijama sa kojima kreira najsofisticiranija rješenja za tržište u BiH i izvan BiH“, izjavio je ministar Lasić.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je predstavio najznačajnije finansijske pokazatelje poslovanja koje je kompanija ostvarila u 2021. godini.

„Ukupni prihodi su ostvareni u iznosu od 471,6 miliona KM što je više za 14,5 miliona KM ili za 3% u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2020. godine, odnosno za 1,1 milion KM ili za 0,23% više u odnosu na godišnji plan prihoda. Ukupni rashodi su ostvareni u iznosu od 401,5 miliona KM i manji su za 3,6 miliona KM ili za 1% u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena bruto dobit za 2021. godinu je veća za 48.5 % u odnosu na planiranu i iznosi 70,1 milion KM, odnosno, veća je za 18,1 miliona KMŠto se tiče korisničke baze, bilježimo povećanje broja prepaid korisnika za 77.468, povećan je broj postpaid korisnika za 33.344 i Moja TV baza je veća za 6.522 novih korisnika čime smo dostigli broj od 210.000 korisnika Moja TV usluge.

Pored uspješnih finansijskih rezultata, u prethodnom periodu smo posebnu pažnju posvetili našim korisnicima i građanima te smo tokom pandemije donirali značajna sredstva za nabavku potrebne medicinske opreme, istovremeno obezbjeđujući opremu i uslove za online nastavni proces i besplatne biznis alate za poslovne korisnike. U periodu od 2018. – 2021. godine je BH Telecom podržao preko 2.500 različitih projekata, manifestacija i društveno korisnih aktivnosti pravnih lica sa područja cijele BiH, sa ukupnim iznosom od oko 13 miliona KM, dok smo u zadnjih 10 godina donirali ukupno 10 miliona KM“, rekao je Sedin Kahriman te dodao kako je BH Telecom postao predvodnik digitalne transformacije.

„Namjera nam je da BH Telecom bude ključni partner, da u nekim projektima bude nosilac konzorcijuma, a u nekim strateški partner za implementaciju projekata i rješenja koja će dati snažan doprinos izgradnji digitalnog društva. Tako i danas predstavljamo prvi smart poligon kao najsavremenije IoT rješenje i pozivam javni sektor i poslovne subjekte da zajedno gradimo digitalno bh. društvo“, istakao je g. Kahriman.

Predstavnicima medija je tokom press konferencije demonstriran prvi smart poligon u BiH, a koji se realizuje u okviru BH Smart Lab platforme BH Telecoma. Smart poligon je skup Iot usluga koje korisnicima nude na jednom mjestu pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća.

Kako je istaknuto tokom demonstracije, pametna rješenja koja nudi BH Telecom u cjelosti su zaštićena svim sigurnosnim standardima, dostupna na području cijele BiH, te poslovno koncipirana tako da BH Telecom stoji iza održavanja i eksploatacije istih dugo godina nakon prve implementacije. Usluge ne zahtjevaju značajne investicije već se plaćaju u skladu sa korištenjem, a BH Telecom brine o ugovaranju, integraciji i održavanju cijelog rješenja. Pored suštinske tehnološke inteligencije na BH Smart Lab platformi, ova rješenja su primjenjiva i za institucije i pravne subjekte koji upravljaju infrastrukturom, ali i za krajnje korisnike. Svako od ovih rješenja je efikasnije i u konačnici jeftinije za upravljanje u odnosu na tradicionalna rješenja, te donosi značajne uštede u budžetima.

Za građane kao krajnje korisnike, pametna rješenja BH Telecoma donose brže i efikasnije rješavanje svakodnevnih problema parkinga, punionica, čistoće gradova, i u konačnici manje gužve, manje karbonskog zagađenja i manje izgubljenog novca.

Previous Novalić: Uputili smo na usvajanje prijedlog budžeta, najvećeg u historiji
Next Komemoracija Fikretu Karčiću: Pouka o dostojanstvu i istrajnosti nadahnuće za mnoge generacije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nakon Bihaća, kompanija koja proizvodi suncobrane otvara proizvodni pogon u V. Kladuši

Vis International Austrija namjerava oživjeti privredu u Velikoj Kladuši i u prostorima nekadašnjeg Agrokomerca, koji su prodavani putem Suda, otvoriti proizvodni pogon i nova radna mjesta. Grupa Vis International najveći

Ekonomija/Biznis

Aerodrom Tuzla: Rast broja putnika za 60%. Turci zainteresovani za ulaganja

  Međunarodni aerodrom Tuzla bilježi konstantan rast… Aerodrom je u procesu proširenja terminalne zgrade, s očekivanim završetkom krajem sljedećeg mjeseca. Investitori iz Turske pokazuju interes za dodatna ulaganja u ovaj

Ekonomija/Biznis

Premijer Novalić: Ove godine za aerodrom u Bihaću 25 miliona KM

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je na današnjem sastanku s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem potvrdio kako je u ovoj godini za projekt izgradnje aerodroma u ovom gradu Vlada