Premijer Novalić na gradilištu VE Podveležje; EPBiH planira gradnju novih vjetroelektrana

Premijer Novalić na gradilištu VE Podveležje; EPBiH planira gradnju novih vjetroelektrana

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić posjetio je gradilište VE Podveležje, prve vjetroelektrane u vlasništvu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH i članovi stručnog tima za relizaciju LOT-a 1, kojim su obuhvaćeni projektovanje, isporuka opreme, građevinski radovi, montaža, ispitivanje i puštanje u pogon, upoznali su premijera Novalića sa radovima u okviru završne faze realizacije projekta i pripremama za početak probnog rada Vjetroelektrane.

Nakon obilaska vjetroagregata i transformatorske stanice izgrađene za potrebe Vjetroelektrane, premijer Novalić je ukazao na značaj projekta VE Podveležje za razvoj obnovljivih izvora energije i povećanje njihovog udjela u proizvodnji električne energije, odnosno ispunjavanju zadataka iz evropskih direktiva koje su obavezujuće za BiH, potpisnicu Ugovora o Energetskoj zajednici.

„Na ovom platou predviđena je izgradnja još jednog vjetroparka koji će biti priključen na novoizgrađeni dalekovod, te izgradnja solarne elektrane snage 35 MW koja će biti locirana ispod ovih vjetroagregata. Samo na Podveležju, realizacijom ovih projekata,  možemo dobiti 135 MW, što je snaga Hidrelektrane Jablanica“,izjavio je premijer Novalić.  

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH je kazao da će izgradnja solarne elektrane biti realizovana u saradnji  s Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona i Gradom Mostarom.

„Naš sljedeći vjetropark koji ćemo graditi je Vjetropark Vlašić. Prije desetak dana Vlada Srednje-bosanskog kantona je usvojila prijedlog izmjene prostornog plana SBK u kojem je predviđena gradnja Vjetroparka. Prijedlog izmjena  je upućen kantonalnoj Skupštini i očekujemo njegovo usvajanje do kraja godine.  Time su u suštini stvoreni preduslovi kako bi mogli započeti ishođenjepotrebnih dozvola, urbanističkih saglasnosti, itd.“, naglasio je direktor Andelija ukazujući da su paralelno vođene i aktivnosti na mjerenju potencijala vjetra na lokaciji  predviđenoj za izgradnju, studija uticaja na okoliš i ostale dokumentacije.

Činjenica je također da imamo iskazan interes međunarodnih kreditora, prije svega KFW banke i EIB banke. Procedura kreditnog zaduženja, koja ide preko nadležnih državnih organa je započeta i mi očekujemo da će projekat VE Vlašić vrlo brzo iz faze pripreme preći u fazu realizacije“ dodao je generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Elektroprivreda BiH u dugoročnom planu do 2030 – 2035. godine, planira izgradnju cca 700 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora električne energije.

Video Fena
Previous Fudbalska zvijezda Griezmann prekida veze s Huaweijem zbog Ujgura
Next Izetbegović: Ivica Osim nije zaslužio ovakav odnos Saveza

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vratio se u zemlju porijekla i pokrenuo proizvodnju: Iz zeničke radionice u Audijeve i Mercedesove fabrike širom svijeta

  Fahrudin Šahmanija rođen je u Hamburgu. U Njemačkoj je diplomirao mašinstvo a posao naučio kod automobilskih divova kakav je Mercedes. Nostalgija za zemljom njegovog porijekla dovela ga je 2005.

Ekonomija/Biznis

Novac zarađen u Švicarskoj uložili u najsavremeniju farmu romanovskih ovaca

Lejla i Samir Vilić su novac zarađen u Švicarskoj uložili u najsavremeniju farmu romanovskih ovaca u Podastinju kod Kiseljaka. Svojim primjerom opovrgnuli su tezu pojedinih domaćih poljoprivrednika i stočara da

Ekonomija/Biznis

Da je Bosna zemlja mogućnosti dokazuje nam i travnička kompanija Poljorad

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić danas je boravio u radnoj posjeti Srednjobosanskom kantonu. Dedić se tokom posjete sastao sa premijerom Vlade SBK Tahirom Lendom