Premijer Novalić posjetio firmu koja će prva u BiH koristiti GMO u procesu farbanja tkanina

Premijer Novalić posjetio firmu koja će prva u BiH koristiti GMO u procesu farbanja tkanina

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je danas firmu Forster Rohner Ilidža d.o.o. u Hrasnici koja će prva u BiH početi primjenjivati genetski modificirane organizme (GMO) za farbanje tkanina.

Riječ je o švicarskoj kompaniji koja proizvodi tkanine za klijente među kojima su Chanel, Gucci, Louis Vuitton, Valentino i dr., a za primjenu GMO bojenih tkanina u svojoj proizvodnji bilo je potrebno donijeti pravilnike o ograničenoj upotrebi GMO u kontrolisanom zatvorenom prostoru, a koji su potpuno usklađeni s EU direktivama. To je, zahvaljujući Vladi FBiH urađeno u septembru ove godine.

Novalić je izjavio da je ta kompanija tražila izmjene određenih podzakonskih rješenja kako bi upotrebljavali boje visokog kvaliteta koje su regulisane GMO pravilnicima. Pojasnio je da je Vlada FBiH u septembru usvojila četiri pravilnika namijenjena takvim industrijama, čime je omogućeno firmi Forster Rohner Ilidža d.o.o. da koristi najekskluzivnije boje.

– To je posljedica jednog patenta za čiju primjenu je kod nas bilo potrebno promijeniti pravilnik i uskoro ćemo izdati dozvolu za proizvodnju što bi trebao biti novi korak u razvoju ove kompanije – rekao je Novalić.

Direktorica firme Forster Rohner Ilidža d.o.o. Elma Memić navela je da u poslovanju poštuju standarde i prirodu, te da trenutno razvijaju projekt prirodnog farbanja mikroorganizmima.

Izrazila je nadu da će današnjom posjetom premijera Novalića ozvaničiti taj projekt i dobiti dozvolu, čime će postati prvi pokretač GMO farbanja u BiH.

Forster Rohner je značajan švicarski investitor u Federaciji BiH, koji je od 2017. godine uložio osam miliona eura u otvaranje tvornice na Ilidži, a planiraju i dodatna ulaganja za uvođenje novih tehnologija u proces proizvodnje. Na početku su imali 11, a danas broje oko 130 uposlenika u BiH.

Previous Godišnjica prve Gazi Husrev-begove vakufname
Next Četiri medalje za mlade bosanske karatiste na Svjetskom prvenstvu

You might also like

Ekonomija/Biznis

U centralnom gradu sjevero-istočne Bosne stanovi se prodaju za cijenu koja prelazi i milion maraka

Iz tuzlanske kompanije Deling Invest saopćili su da je njihov prvi stan iznad 1.000.000 KM – prodat! -Jedini preostali penthouse na objektu Banja Residence je prodat za 1,1 miolion KM.

Ekonomija/Biznis

‘Naša privreda nikada nije proizvela više roba i usluga nego prošle godine’

Federalni premijer Fadil Novalić, na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj je većinom glasova prihvaćen Nacrt budžeta FBiH za ovu godinu, u obraćanju delegatima je kazao da rast ekonomije

MADE IN BOSNIA-387

Uspješna godina: Tešanjski Koteks povećao prihode i proizvodne kapacitete

Tešanjski Koteks, kao vodeće preduzeće u industriji kože, poslovanjem u prošloj godini povećao je svoje prihode u odnosu na prethodnu, 2015. godinu. “Tokom 2016. godine izvršena je dodatna doregistracija Koteksa