Premijer Novalić s libijskom delegacijom o potencijalnim ulaganjima

Premijer Novalić s libijskom delegacijom o potencijalnim ulaganjima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, delegaciju Libijske kompanije za strana ulaganja koju je predvodio generalni direktor Salem Hnesh.
 
Predstavnici Libijske kompanije opredijeljeni su za uspostavljanje efikasne strateške saradnje, prevashodno na ekonomskom polju. Inače, ova kompanija predstavlja libijski državni fond osnovan s ciljem da investira u projekte koji doprinose razvoju privrede, a trenutno ulažu u 30 zemalja širom svijeta. Ovo je njihova prva posjeta Bosni i Hercegovini zbog zainteresiranosti za ulaganja, odnosno potencijalne investicije.
 
Ocjenjeno je da su odnosi Libije i Bosne i Hercegovine na najvišem nivou.
 
Premijer Novalić naglasio je dugogodišnje prijateljstvo dvije zemlje, ali i dobru saradnju koja je ranije posebno bila izražena u građevinskoj i prehrambenoj industriji.
 
Libijskoj kompaniji prezentirani su projekti u sektorima energije, industrije i turizma u kojima postoji mogućnost za nova ulaganja, ali i potencijal za reaktiviranje i unapređenje saradnje u sektorima građevinske i prehrambene industrije.

S obzirom na iskazano posebno interesovanje libijske kompanije za turizam, gosti su upoznati da domaći i strani investitori u ovoj oblasti imaju ista prava, te o jednostavnom postupku za dobijanje dozvola za izgradnju. Informirani su i o ekspanziji turizma koja je u Federaciji BiH zabilježena prije pandemije koronavirusa, a zahvaljujući i velikom brojem gostiju iz arapskih zemalja. Ovim povodom, gosti su najavili da će u budućnosti biti još veći broj libijskih turista u posjeti našoj zemlji.
 
Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o mogućnostima za olakšanje viznog režima za građane, te ponovnoj uspostavi direktne avionske linije između Tripolija i Sarajeva. Istaknuto je i pitanje revizije postojećih sporazuma dvije zemlje radi reaktiviranja i unapređenja saradnje na svim poljima.
 
Današnjem sastanku uz premijera Novalića prisustvovali su i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan, a u libijskoj delegaciji bio je i otpravnik poslova Libijske ambasade u Bosni i Hercegovini Al Motasem Bellah Dhawi. 
 
Članovi libijske delegacije zahvalili su predstavnicima Federalne vlade na informacijama za potencijalna ulaganja, te naglasili zadovoljstvo posjetom našoj zemlji, koja je ocijenjena veoma uspješnom.   
 
Sastanak je zaključen zajedničkim opredjeljenjem da će se u narednom periodu intenzivno raditi na poboljšanju odnosa, te ekonomske saradnje koja je preduslov razvoja obje zemlje.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravio je danas i u posjeti Banovićima povodom obilježavanja 21. decembra – Dana rudara Bosne i Hercegovine te kazao da je godina na izmaku bila uspješna u energetskom, rudarskom i industrijskom sektoru i da su ispunjeni svi proizvodni i finansijski planovi.

Previous Rusiji zabrana korištenja zastave, himne i imena na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama
Next Predstavljena publikacija o pričama investitora iz bosanske dijaspore

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna prva u regionu po kvalitetu usluga na prodajnim mjestima

BOSNA I HERCEGOVINA je i ove godine prva među zemljama regiona po kvalitetu usluga na prodajnim mjestima, pokazalo je novo istraživanje koje su početkom juna sproveli prikriveni kupci u 800

MADE IN BOSNIA-387

Stolice iz Bužima sve traženije u Njemačkoj, Engleskoj, Americi…

Brzi rast izvoza bužimskih stolica i broja zaposlenih radnika u fabrici koja ih proizvodi pokazuje koliki potencijal leži u proizvodnji namještaja u Bosni i Hercegovini. Ova grana doživljava veliku ekspanziju.

Ekonomija/Biznis

Turska grupacija zainteresovana za izgradnju fabrike solarnih panela u našoj zemlji

FIPA organizovala prezentacije investicijskih mogućnosti i projekata iz Bosne i Hercegovine Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) na čelu s direktoricom Milicom Marković je uz partnerstvo Odbora za