Premijer Novalić u Turskoj o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnim projektima

Premijer Novalić u Turskoj o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnim projektima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj tokom koje će biti održan niz sastanaka s predstavnicima resornih ministarstava Republike Turske i najistaknutijih privrednika.

Cilj posjete je ojačati postojeće i napraviti nove veze turskih s privrednicima u Federaciji Bosni i Hercegovine.
 
Federalni premijer prvo se susreo s ministrom transporta i infrastrukture Republike Turske Adilom Karaismailogluom. Ovom sastanku su pristustvovali i generalni direktor Željeznica Republike Turske Ali Ihsan Uygun i generalni direktor Direkcije za infrastrukturne investicije AEGM Yalcin Eyigun.
Razgovaralo se o dijelu autoputu Sarajevo – Beograd kroz Federaciju BiH, konkretno o dionici Tuzla – Brčko.
Otvoreni su i razgovori s turskim Željeznicama oko zajedničkih projekata razvoja u elektromašinskoj industriji i proizvodnji šinskih vozila. Radi se o izuzetno značajnim projektima za koje postoje znanja i iskustvo u FBiH.
 
Premijer Novalić je posjetio i kompaniju Sintek Madencilik koja se bavi uspostavljanjem velikih pogona kao što su termoelektrane, cementare, tvornice čelika, rafinerije i slično. Tokom razgovora naglasak je stavljen na konkretne investicije vezane za cementare i održivu energiju.
 
U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari poslijepodne je održan sastanak s članom Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske dr. Hakanom Yurdakulom. Sastanku su prisustvovali i najistaknutiji privrednici Republike Turske, koji imaju direktne poslovne veze s Bosnom i Hercegovinom.
Jedan od zaključaka donesenih na ovom sastanku jeste da postoji potreba za strukturiranjem saradnje, te da je dr. Yurdakul ponudio punu podršku Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske na povezivanju s turskim investitorima.
 
Uz premijera Novalića sastancima su prisustvovali zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković i premijerovi saradnici, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić.

Previous Centar kulture i mladih programe posvetio sjećanju na Zuku Džumhura i Safeta Isovića
Next Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova

You might also like

Ekonomija/Biznis

Makarević: Izvoz u Norvešku povećan za skoro 30 posto

  Na godišnjoj sjednici udruženja Pozitiv u Zenici, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević istakao je da je plan povećanja izvoza u ovu skandinavsku zemlju dostignut pa

Ekonomija/Biznis

Senad Šantić, vratio se iz Švedske i pokrenuo biznis u rodnom Mostaru

Mnogo je priča dostupnih javnosti o mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine koji su širom svijeta uspješni u raznim oblastima. Brojni su domovinu napustili kao djeca, bježeći od rata, neki

Ekonomija/Biznis

Supružnici Denisa i Samir Mešan iz Bugojna: Vratili se iz Austrije u svoj grad i počeli baviti pekarstvom

  U vrijeme kada je teško doći do stalnog zaposlenja, za pohvalu je svaka inicijativa ljudi koji uspijevaju osmisliti način da zarade, žive od vlastitog rada i uzdržavaju porodicu. Primjer