Premijer Novalić u Turskoj o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnim projektima

Premijer Novalić u Turskoj o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnim projektima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj tokom koje će biti održan niz sastanaka s predstavnicima resornih ministarstava Republike Turske i najistaknutijih privrednika.

Cilj posjete je ojačati postojeće i napraviti nove veze turskih s privrednicima u Federaciji Bosni i Hercegovine.
 
Federalni premijer prvo se susreo s ministrom transporta i infrastrukture Republike Turske Adilom Karaismailogluom. Ovom sastanku su pristustvovali i generalni direktor Željeznica Republike Turske Ali Ihsan Uygun i generalni direktor Direkcije za infrastrukturne investicije AEGM Yalcin Eyigun.
Razgovaralo se o dijelu autoputu Sarajevo – Beograd kroz Federaciju BiH, konkretno o dionici Tuzla – Brčko.
Otvoreni su i razgovori s turskim Željeznicama oko zajedničkih projekata razvoja u elektromašinskoj industriji i proizvodnji šinskih vozila. Radi se o izuzetno značajnim projektima za koje postoje znanja i iskustvo u FBiH.
 
Premijer Novalić je posjetio i kompaniju Sintek Madencilik koja se bavi uspostavljanjem velikih pogona kao što su termoelektrane, cementare, tvornice čelika, rafinerije i slično. Tokom razgovora naglasak je stavljen na konkretne investicije vezane za cementare i održivu energiju.
 
U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari poslijepodne je održan sastanak s članom Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske dr. Hakanom Yurdakulom. Sastanku su prisustvovali i najistaknutiji privrednici Republike Turske, koji imaju direktne poslovne veze s Bosnom i Hercegovinom.
Jedan od zaključaka donesenih na ovom sastanku jeste da postoji potreba za strukturiranjem saradnje, te da je dr. Yurdakul ponudio punu podršku Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske na povezivanju s turskim investitorima.
 
Uz premijera Novalića sastancima su prisustvovali zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković i premijerovi saradnici, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić.

Previous Centar kulture i mladih programe posvetio sjećanju na Zuku Džumhura i Safeta Isovića
Next Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova

You might also like

Ekonomija/Biznis

Konferencija Impakt ‘Prvih 300’ – Cilj nam je graditi uspješne biznise

 Impakt inkubator poslovnih ideja je od 2018. godine do danas u saradnji sa 55 lokalnih zajednica u BiH obuhvatio više od 1.600 učesnika, te finansijski i stručno podržao pokretanje više

MADE IN BOSNIA-387

Otvoren najveći sajam namještaja u Bosni i Hercegovini Sarajevo4Walls

Međunarodni sajam namještaja ‘SARAJEVO4WALLS’ zvanično je otvoren u Sarajevu u Olimpijskoj dvorani Zetra i održava se do 3. aprila na prostoru od 7.500 m2, javlja BHRT. Na  Međunarodnom sajmu namještaja

Ekonomija/Biznis

Hifa-Oil terminali u Prijedoru uz Zenicu postaju snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini

Kompanija Hifa-Oil 2020. godine odlučila se na preuzimanje prijedorskog „Energopetrola“ i kupovinu Terminala u Brezičanima kod Prijedora. Prije kupovine ovi terminali nisu korišteni te nikad ranije nisu stavljeni u funkciju.