Prerada malina je ključ opstanka malinara

Prerada malina je ključ opstanka malinara

 

Malinarstvo je u proteklih par godina postalo najvažnija grana poljoprivrede na području opštine Rudo, što je natjeralo lokalne malinare da se udruže i osnuju Poljoprivrednu zadrugu “Uvac – Rudo” kako bi očuvali i proširili svoju proizvodnju, piše agroklub.ba.

I dok mnogi malinari na području Bosne i Hercegovine uništavaju svoje malinjake i dižu ruke od dalje proizvodnje zbog niskih otkupnih cijena i nemogućnosti zarade, u Rudom imaju druge planove.

Prerada – ključ opstanka malinara

Nenad Ljubojević, direktor PZ “Uvac- Rudo” ističe da je ključ opstanka malinara u spremnosti da dosegnu viši nivo prerade svojih proizvoda, kako bi manje ovisili i bili pod pritiskom negativnih kretanja na tržištu.

On pojašnjava da je ova zadruga osnovana 2013. godine iz velike potrebe proizvođača malina da se udruže kako bi dobili bolju cijenu, ali i da bi ispravili nedostatke prisutne na tržištu maline.

Zadruga je nastala iz Udruženja malinara Rudo i osnovna nam je djelatnost otkup voća, prevenstveno malina, te zamrzavanje, prerada i izvoz. Malina jako dobro uspijeva u našim krajevima i bila bi prava šteta da to uništimo“, kaže Ljubojević.

On ističe da voće uglavnom otkupljuju od proizvođača, zadrugara i kooperanata sa područja opštine Rudo, ali i susjedne opštine Višegrad. Godišnje otkupe 300 do 400 tona maline, od čega veći dio završi u preradi.

Malinada brend zadruge

Imamo izuzetnu saradnju sa Ženskom inicijativom Centra za odgovornu demokratiju Luna, gdje smo uključili grupu žena u mrežu proizvodnje. Zahvaljujući ovoj saradnji krenuli smo u preradu i danas imamo sokove, slatko i marmeladu od malina pod imenom “Malinada”. Pored toga, u našoj ponudi se može naći i domaći sok od aronije, kao i suva šljiva. I to voće otkupljujemo od naših proizvođača“, ističe Ljubojević.

Dodaje da je zadruga u međuvremenu napravila i rasadnik za proizvodnju sadnica maline – sorta vilamet, na kojem rade sa kooperantima i zadrugarima, pripremaju ih, te obučavaju i pružaju podršku u daljoj proizvodnji.

Pored toga, zadruga ima i svoju vlastitu poljoprivrednu apoteku, kao i prodavnicu u kojoj se mogu kupiti njihovi proizvodi. Posjeduju i hladnjaču kapaciteta 250 tona, kao i plastenik u kojem proizvode kontejnerske sadnice maline.

Ljubojević dodaje da zadruga trenutno ima pet stalno zaposlenih radnika, a u sezoni otkupa i prerade maline i eksplotacije matičnog rasada još desetak  radnika na ugovoru.

Raditi na podizanju svijesti građana za kupovinu domaćih proizvoda

Jedan od problema u njihovom radu jeste taj što zadruga ne može sama da nađe direktnog kupca za njihove proizvode na zapadnom tržištu, tako dane mogu direktno izvoziti u Evropu, već to rade preko posrednika. To je, kako ističe Ljubojević, jedna od otežavajućih okolnosti u njihovom radu.

Kao još jedan problem, Ljubojević navodi slabu naviku građana da kupuju domaće proizvode.

Trebali bi raditi na podizanju svijesti kod građana kada je u pitanju domaća proizvodnja. U sklopu projekta “Rado imamo domaće”, mi prodajemo naše proizvode  u Sarajevu i Banjaluci, te smo primjetili da građani radije posežu za uvoznim brendiranim proizvodima nego za domaćim“, pojašnjava Ljubojević.

Dodaje da je potrebno građane bolje informisati o domaćim proizvodima i prednostima kupovine lokalne hrane, ali raditi i na brendiranju proizvoda iz Bosni i Hercegovini.

Kada kupac dođe u prodavnicu da odmah može raspoznati domaće proizvode i bazirati kupnju na njima. Vjerujem da je naša priča pozitivna i da vraća nadu u razvoj i nove prilike za naš kraj, pa zbog toga smatram da i građani trebaju više da znaju o nama i razumiju šta radimo“, zaključio je Ljubojević.

Previous Povećanje broja prevezenih putnika željeznicom u našoj zemlji
Next Najmnogoljudnija općina u državi nastavlja rasti: U prošloj godini rođeno 1.635 djece

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Firma iz Visokog jedan od vodećih proizvođača valovitog kartona i transportnih kartonskih kutija

Kompaniji Neimax iz Visokog prošla godina donijela je rast poslovanja od čak 40 posto. Osnovan kao mala firma prije 30 godina, Neimax danas posluje na dvije lokacije, zapošljava 70 osoba i

TURIZAM

Hoteli Ilidža bogatiji za još dva objekta: Austria i Bosna u novom ruhu

  Pred više od 200 zvanica iz ekonomskog i političkog života Bosne i Hercegovine ali i regije, svečano su otvorena vrata obnovljenih ilidžanskih hotela Austria i Bosna. Alija Budnjo, vlasnik

Ekonomija/Biznis

Na sajmu Grapos-Expo 335 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inostranstva (VIDEO)

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poduzetništva i obrta Grapos-Expo, koji je u utorak otvoren u Gračanici, na 12 hiljada kvadratnih metara izložbenog prostora predstavlja se više od 335 domaćih i inostranih