Priča o robotici: Seudin Softić, od posla u Gorenju do vlastite firme u Sloveniji i Bosni

Priča o robotici: Seudin Softić, od posla u Gorenju do vlastite firme u Sloveniji i Bosni

Na vratima kompanije „Autotech“ dočekuje nas Seudin Softić. Ideja njega i njegovog mladog tima učinile su ih prepoznatljivim licima i pionirima razvoja i inovacija u svijetu robotike i automatizacije u Bosni i Hercegovini.

Put do Ilijaša i BiH kreće iz Velenja. „Još kao svježe diplomiranom inženjeru elektrotehnike, tokom prvog zaposlenja u slovenskoj kompaniji Gorenje d.o.o., javila se želja da pokrenem nešto što će donijeti neku novost u praksu, te ispuniti i mene kroz nova znanja i iskustva, ali i otvoriti vrata novim klijentima“, započinje svoju priču Softić.

„Tako je krenulo uvođenje robotike i automatizacije u proizvodne procese. Zvuči sasvim jednostavno, je li da? Nije nimalo bilo. Bilo je tu mnogo neprospavanih noći, razgovora sa kolegom Matic Dražnikom, razvijanje strategije poslovanja. Mnogo smo rizikovali. Izašli smo iz zone komfora. Kad sam izašao iz zone komfora, onda sam i magistrirao. To je jedan lanac, koji, prosto, vuče, kariku za karikom.  Imali smo stabilne poslove, ali htjeli smo da mi ostvarujemo vlastite ciljeve. Ništa nije jednostavno plasirati na tržište, zamislite koliko je teško plasirati robote, gdje je već neko unaprijed ”pustio” tu vijest da će roboti ”ukrasti” radna mjesta. Najteže se boriti sa ljudskom sviješću, što smo, opet, s druge strane i shvatili. Nismo riječima uvjeravali, djelima smo uvjerili da niko neće izgubiti posao nego samo da će se posao ubrzati, olakšati.

Kada smo se počeli širiti na bosanskohercegovačko tržište, bilo je momenata kada nisam znao gdje sam kada se probudim, jesam li u Banjoj Luci, Sarajevu, Brčkom, Tuzli. Isplatilo se“, počinje svoju priču Seudin Softić.

 Na svojim počecima, „Autotech“ je bio mala obrtnička djelatnost, koju su polako i oprezno širili. Prepoznati su u Sloveniji, gdje su sarađivali sa velikim kompanijama poput „Skaze“, „Odela“, „Gorenja“ i „Siemensa“.

 „Nedugo nakon toga smo se proširili na bh. tržište te tamo otvorili poslovnu jedinicu AutotechBH d.o.o. u Ilijašu, sasvim nedaleko od Sarajeva, kako bismo uvijek bili na raspolaganju bosanskohercegovačkim klijentima. Sada počinjemo da dobivamo projekte u Austriji. Postali smo poznat brend. Cijeli tim se mnogo zalaže. Stalo nam je održati ono što smo stvorili i što ćemo tek stvoriti. Pored tog, na prvom mjestu su nam naši klijenti“, dodaje Softić.

Njegov put nije bio lak. Kao mladi student iz malog grada, došao je u veliki grad sa koferom punim ambicija bez novca. „Htio ili ne, morao sam učiti. Učio sam gdje sam stizao, kako bi sebi dokazao da mogu – u tom trenutku završiti elektrotehniku. Upornost, želja, odricanje su ključni faktori za uspjeh i, kasnije, lagodniji život. Smatram da je formalno obrazovanje mnogo bitno. Ono nas oblikuje. Stvori navike, koje kasnije itekako dobro dođu, a da izađemo sa fakulteta kao znalci – ni slučajno. Potrebno je mnogo, mnogo samostalnog učenja i, doslovno, moljenja da te neko nauči nečemu. I dan danas učim. Svojim kolegama stalno govorim da je lično usavršavanje bitno. Od svakog čovjeka možemo nešto naučiti – kakav treba biti ili kakav ne treba biti“, napominje Softić.

Radeći u Bosni i Hercegovini, uvidjeli su problem da ne postoji ”most” između teorije i prakse. I tu je „Autotech“ postao most u oblasti robotike i automatizacije. Pružaju edukacije, nude podršku obrazovnim ustanovama i razvijaju nove modele praktične nastave. Kompanija “Autotech BH” je prepoznata i od strane USAID Projekta “Diaspora Invest” koji je pomogao u sufinansiranju nabavke nove opreme, s kojim su uspješno realizirali program saradnje i podrške. Za Softića i mladi tim „Autotecha“ svaki novi dan je izazov.

„Moja poruka je učite, trudite se, dokazujte se tamo gdje osjetite da je vrijedno, čuvajte porodicu, uvijek odvojite vrijeme za prijatelje, saslušajte, odvojite vrijeme za porodicu, igrajte se sa svojom djecom. Kad se hoće, sve se može. Tako dobijete još veću motivaciju, a rezultat svega toga je uspjeh, ponos, lični mir i zadovoljstvo“, zaključuje Softić.

Izvor: Diaspora Invest

Previous U Centralnoj radionici ŽFBiH remontovane prve lokomotive stranih željezničkih operatera
Next Posljednja lekcija akademika Filipovića: Čuvajte našu Bosnu!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosnalijek ostvario rekordnu dobit u poslovanju

Najveća bh. zdravstvena kompanija Bosnalijek d.d. (Bosnalijek) ostvarila je u 2014. godini ukupan prihod od prodaje u rekordnom iznosu od 120 miliona KM, što predstavlja rast od 21 posto u

TURIZAM

Sarajevo i Rim povezani aviolinijom, od novembra redovni letovi (VIDEO)

Sarajevo i Rim povezani su aviolinijom bosanskohercegovačke kompanije FlyBosnia, danas je upriličena promotivna vožnja, a redovni letovi će početi u novembru.

Ekonomija/Biznis

Made in Bosnia: Ruksak iz Bužima na leđima francuskih vojnika

Ostvariti se u tekstilnoj industriji na domaćem tržištu nesumnjivo predstvalja značajan iskorak, međutim, “Prevent Grupacija” je odavno jedan od autoriteta u oblasti uz široki asortiman proizvoda. U širokoj ponudi posebno