PRILIKA ZA MLADE:  Zavod za zapošljavanje s 50 miliona sufinansira zapošljavanja više od 11.000 osoba

PRILIKA ZA MLADE: Zavod za zapošljavanje s 50 miliona sufinansira zapošljavanja više od 11.000 osoba

 

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) 27. februara objavit će Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja u ovoj godini, a dan poslije Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja start up zapošljavanja.

Direktorica tog zavoda Helena Lončar u petak je na konferenciji za medije kazala da je to moguće zahvaljujući većem ovogodišnjem budžetu koji za sufinansiranje zapošljavanja iznosi oko 50 miliona KM.

– Od toga je 12,7 miliona iz kredita Svjetske banke – istakla je Lončar.

Za realizaciju programa sufinansiranja zapošljavanja predviđeno je 40.000.000 KM, a Federalni zavod za zapošljavanje ga provodi u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje.

Lončar je navela da je cilj zapošljavanje najmanje 11.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH.

– Programom će se kroz različite mjere obuhvatiti mladi do 30 godina i žene, te teže i posebne kategorije nezaposlenih osoba – kazala je Lončar.

Zavod će sufinansirati prvo radno iskustvo, zapošljavanje žena i mogućnost produženog sufinansiranja i zapošljavanja.

U ovoj godini, najavila je Lončar, Zavod će sufinansirati mjeru nazvanu ”Tražim poslodavca”.

– Prema dosadašnjim iskustvima i mjerama nezaposlene osobe su bile pasivne. Sada želimo potaknuti te osobe da traže poslodavce – navela je Lončar.

Za program sufinansiranja start up samozapošljavanja planirano je 6.000.000, a poticajne mjere se odnose na poduzetništvo za mlade, za žene i poduzetništvo za sve, kako je nazvano.

Rukovodilac sektora za zapošljavanje Omer Korjenić je kazao da će Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja biti objavljen na internet stranici Zavoda.

– Prijave će biti moguće putem web portala, a kompletna dokumentacija se dostavlja kantonalnim službama za zapošljavanje – rekao je Korjenić.

Previous NY Times o Dodiku: Preuzeo retoriku prošlih i sadašnjih pokrovitelja u Beogradu
Next Safet Zec: Dužnost mi je djelima prenijeti poruku svijetu o istini (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Živinički „Kavgico“ oživljava bivšu fabriku „Napco beds“ u Petrovu (Bosansko Petrovo Selo)

Objekat bivše fabrike za proizvodnju kreveta „Napco beds“ u Petrovu (Bosansko Petrovo Selo) uskoro bi mogao dobiti nove vlasnike koji planiraju otvaranje svoje fabrike sa istim proizvodnim programom i zapošljavanje

MADE IN BOSNIA-387

Sinkro u martu otvara novi pogon na Ilidži – Posao za 200 ljudi do kraja godine

  Kompanija Sinkro priprema otvaranje još jednog pogona za proizvodnju namještaja, u naselju Vlakovo, u opštini Ilidža. Kompanija time dobija dodatnih 12.000 m2 proizvodnog prostora, a pogon će zvanično početi

MADE IN BOSNIA-387

Fabrika cementa Lukavac uložila više od 120 miliona eura u modernizaciju

Zahvaljujući ulaganjima više od 120 miliona eura u industrijska postrojenja i primjenu najnovije tehnologije, Fabrika cementa Lukavac d.d, vodeći proizvođač portland i zidarskog cementa u Bosni i Hercegovini, svrstava se