PRILIKA ZA MLADE:  Zavod za zapošljavanje s 50 miliona sufinansira zapošljavanja više od 11.000 osoba

PRILIKA ZA MLADE: Zavod za zapošljavanje s 50 miliona sufinansira zapošljavanja više od 11.000 osoba

 

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) 27. februara objavit će Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja u ovoj godini, a dan poslije Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja start up zapošljavanja.

Direktorica tog zavoda Helena Lončar u petak je na konferenciji za medije kazala da je to moguće zahvaljujući većem ovogodišnjem budžetu koji za sufinansiranje zapošljavanja iznosi oko 50 miliona KM.

– Od toga je 12,7 miliona iz kredita Svjetske banke – istakla je Lončar.

Za realizaciju programa sufinansiranja zapošljavanja predviđeno je 40.000.000 KM, a Federalni zavod za zapošljavanje ga provodi u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje.

Lončar je navela da je cilj zapošljavanje najmanje 11.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH.

– Programom će se kroz različite mjere obuhvatiti mladi do 30 godina i žene, te teže i posebne kategorije nezaposlenih osoba – kazala je Lončar.

Zavod će sufinansirati prvo radno iskustvo, zapošljavanje žena i mogućnost produženog sufinansiranja i zapošljavanja.

U ovoj godini, najavila je Lončar, Zavod će sufinansirati mjeru nazvanu ”Tražim poslodavca”.

– Prema dosadašnjim iskustvima i mjerama nezaposlene osobe su bile pasivne. Sada želimo potaknuti te osobe da traže poslodavce – navela je Lončar.

Za program sufinansiranja start up samozapošljavanja planirano je 6.000.000, a poticajne mjere se odnose na poduzetništvo za mlade, za žene i poduzetništvo za sve, kako je nazvano.

Rukovodilac sektora za zapošljavanje Omer Korjenić je kazao da će Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja biti objavljen na internet stranici Zavoda.

– Prijave će biti moguće putem web portala, a kompletna dokumentacija se dostavlja kantonalnim službama za zapošljavanje – rekao je Korjenić.

Previous NY Times o Dodiku: Preuzeo retoriku prošlih i sadašnjih pokrovitelja u Beogradu
Next Safet Zec: Dužnost mi je djelima prenijeti poruku svijetu o istini (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Skenderiji otvoren 36. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije “Interio”

U sarajevskom Centru Skenderija danas je otvoren 36. međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije “Interio” koji će trajati do 17. marta, javlja ONASA.   Drvna industrija

MADE IN BOSNIA-387

Derubis Yachts radi nove jahte i prikolice za auta

Kompanija Derubis Yachts iz Viteza u 2020. godinu ušla je jako dinamično. U martu će u Sarajevu predstaviti prvi brod iz nove serije modela “42 fly”. Denis Kraljević, vlasnik pomenute

Ekonomija/Biznis

Investicije u TK: U Lukavcu bi se trebalo otvoriti 800 novih radnih mjesta

Planovi za poslovni razvoj kompanije Boxmark, izgradnja novih proizvodnih kapaciteta, a time i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića