Privredni sektor nudi bolju budućnost omladini u Goraždu

Privredni sektor nudi bolju budućnost omladini u Goraždu

Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ u Goraždu jedina u Bosni i Hercegovini nudi zanimanje obrađivač plastike. To je tražen posao.

Dušan Lorić je učenik prvog razreda Srednje stručne škole „Džemal Bijedić” iz Goražda koji praktični dio obrazovanja za zanimanje prerađivač plastičnih masa, obavlja u kompaniji “Prevent Components” u Vitkovićima u blizini Goražda.

„Tek sam počeo da se obrazujem za zanimanje plastičara tako da sada obavljam lakše poslove u firmi. Trenutno radim za mašinom, konkretno pregledam komade jesu li dobro urađeni. Radna atmosfera je vrlo prijatna i nikome u preduzeću nije teško da mi objasni ili pomogne ako nešto ne znam. Odlučio sam se za zanimanje prerađivač plastičnih masa jer je radna snaga tog profila vrlo tražena i lako je naći posao. Ne planiram ići iz Bosne i Hercegovine jer je već sada mi je obećan posao čim završim školovanje”, kaže Lorić.

 Ena Spahovic und Dusan Loric (DW/B. Sapcanin )
Ena Spahović i Dušan Lorić

Praksu u kompaniji „Prevent Components“ obavlja i Ena Spahović, učenica stručne škole za zanimanje plastičar, koja naglašava kako su im ovo prvi sati praktičnog rada i da još nisu prošli sve faze obrade plastike: „Trenutno praksu obavljamo u  mjernoj sobi, gdje se provjeravaju dimenzije komponenti za automobilsku industriju. Dok većina učenika u BiH nema priliku raditi praksu u firmama nama se posrećilo da ono što naučimo u klupama, odmah primjenimo u firmi i mislim da je tako puno lakše usvajati nova znanja. Ono što je najvažnije odmah po okončanju školovanja mi smo konkuretni na tržištu rada i vjerujem da će nam se pružiti prilika za posao”, kaže Spahović.

Asmir Sjerčić je takođe učenik prvog razreda Srednje stručne škole, međutim za razliku od Ene i Dušana praksu ne obavlja u firmi „Prevent Components“ već u firmi „EBI“ koja se takođe bavi proizvodnjom alata i kalupa za brizganje plastike.

Pored toga što kroz praksu kvalitetnije i bolje učimo, mi smo i novčano stimulisani. To nas motiviše za daljni rad i to je za većinu nas mjesečni džeparac. U prvom razredu jednom sedmično obavljamo praksu u kompaniji, međutim već u narednoj školskoj godini očekuju nas tri dana praktične nastave. Ovaj posao je jako zamiljiv i namjeravam se zaposliti kao plastičar kada završim školu, ne želim ići iz Bosne i Hercegovine”, kaže za DW Sijerčić.

Cijelo odjeljenje plastičara Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ obavlja praksu u firmi „Prevent Components“. To je rezultat saradnje kompanije „Prevent Components“, domaćih institucija i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekat „IDEAL“, a sve sa ciljem da se poboljša razvoj obrazovnog sistema za zanimanje plastičar u Bosni i Hercegovini. Projekat se realizira od septembra 2018. do marta 2021. godine, pojašnjava za DW Nejra Bašić, saradnik za ljudske resurse u firmi “Prevent Components”.

„Ovo je prva generacija učenika Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” koji se obrazuju za zanimanje plastičar. Projekat je izuzetno važan, pogotovo za firmu, jer mi sada imamo učenike koji uče po planu i programu koji je prilagođen našim potrebama. Privatni sektor u što većoj mjeri treba prihvati obuku učenika, jer to je jedna od mogućnosti da oni u praksi vide šta ih čeka i pronalaze li se u tome“, naglašava Bašić i dodaje da se i za druga zanimanja kroz Ministarstva obrazovanja trebaju kreirati novi standardi prema potrebama privatnog sektora.

Prevent Components Prevent Components (DW/B. Sapcanin )
U Prevent Components trenutno praksu obavlja jedno cijelo odjeljenje plastičara Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“

Sektor plastike je značajan i jedan od najbrže rastućih u cijeloj Bosni i Hercegovini te zbog toga na tržištu rada nedostaju kvalificirani radnici. Mentori koji rade sa učenicima ulažu veliki napor da što bolje pripreme i obuče se učenike.

„Ono što mi preferiramo jeste individualni rad sa učenicima, odnosno učenike koji dolaze na našu praksu podijelimo po određenim segmentima proizvodnje tako da jedna osoba može na jednom radnom mjestu dobiti apsolutnu pažnju i posvećenost kako bi mogla da razumije šta se tu radi i koliko je to radno mjesto bitno za ostale dijelove proizvodnje”, kaže Dženana Omanović mentorica u  kompaniji „Prevent Components”.

Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde trenutno broji 208 učenika i iz godine u godinu bilježi se porast broja učenika koji obavljaju paktični dio nastave u kompanijama, a ove godine je to preko 60 posto od ukupnog broja učenika.

„Nastojimo stvarati nova zanimanja u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada. Najbolji primjer za to je zanimanje prerađivač plastike pokrenut zajedno sa kompanijom ‘Prevent Components’. Naravno, to nije jedina kompanija koja se bavi obradom plastike koja je otvorila vrata učenicima naše škole. Novi pristup obrazovanju zahtjevao je da napravimo moderan nastavni plan i program, prilagođen ovom vremenu, za sva zvanja i zanimanja koja obrazujemo. Sve to rezultiralo je konstantnim porastom broja firmi koje žele da naši učenici obavljaju praksu u njihovim postrojenjima“, kaže direktor škole Admir Kurtović.

Ideja za realizaciju projekta „IDEAL” javila se prije dvije godine kada su predstavnici fondacije „Hastor” razgovarali sa čelnim ljudima GIZ-a za Bosnu i Hercegovinu o tome kako bi se mogle poboljšati prilike za poslovanje kroz obrazovanje kvalifikovanih radnika. Tada je odlučeno da se kroz kompaniju „Prevent Component” utiče na formalno obrazovanje i poboljšaju oni segmenti koji nisu na zadovoljavajućem nivou, a to je prije svega stručno osposobljavanje. Učenici danas imaju mnoge benefite od ovakvog načina obrazovanja.

„Učenici do sada ne samo da nisu imali priliku da obavljaju praksu, nego 90 posto učenika nije znalo kako izgleda jedan radni pogon za ono zanimanje za koje se školuju. Ono što je najvažnije je da smo se kroz projekat obavezali da svima koji budu išli na praksu ponudimo posao. Raduje me što smo osigurali atmosferu da se ovaj projekat nastavi i nakon prestanka podrške GIZ-a” ističe Seid Fijuljanin, direktor “Hastor Fondacije”, koji koordinira projektom IDEAL.

U Goraždu u školskoj 2019/20 godini 13 privrednih subjekata pokazalo je interesovanje da učenici obavljaju praksu u njihovim firmama. Koliko su goraždanskom tržištu rada potrebna kvalificirana radna snaga najbolje govore primjeri poslodavaca koji raznim metodama žele da ih zadrže na radnim mjestima.

„Kompanije su u prethodnim godinama nagrađivale učenike poklonima, kupovali su im maturalna odjela i haljine pa čak slali i limuzine da ih vozaju ulicama grada pred maturalnu proslavu, a sve sa ciljem kako bi učenike zadržali u kompanijama i kako stečeno znanje ne bi primjenjivali van granica BiH”, sa ponosom ističe ministar za obrazovanje BPK Goražde Arman Bešlija.

Pored firme „Prevent Components“ koja ima preko 100 zaposlenih na lokalitetu Vitkovića egzistiraju još i kompanije „Prevent“ i „Prevent Safety“ sa više od 1.200 uposlenih. Na području grada Goražda u realnom sektoru zaposleno je oko 4.000 ljudi.

Previous Silajdžić u Londonu: Vjekovima Bosna je bila poznata po modelu jedinstvenog suživota
Next Komšić: Bosanska strana uzalud pružila ruku. Dodik galamom pokušava sakriti strah

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Medalje i priznanja za bosanske inovatore na izložbama u Katovicama i Prelogu

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su više medalja i specijalnih priznanja  na izložbama u Katovicama (Poljska) i Prelogu (Hrvatska). Zlatne medalje u oba grada dobio je Cazinjanin Husnija Kapić, za

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Grad Živinice planira izgraditi Naučno tehnološki park

Gradonačelnik Samir Kamenjaković održao je sastanak sa predstavnicima firme “Autotech” Slovenija, odnosno mladim ljudima iz Naučno tehnološkog parka Slovenije koji u gradu Velenje već dvije godine posluju u Naučno tehnološkom

Ekonomija/Biznis

U našoj državi prvi put više od 750 hiljada zaposlenih: U djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane značajno povećanje zaposlenih

Na bosanskohercegovačkom tržištu rada bilježe se pozitivni trendovi na početku 2017. godine. U martu 2017. godine broj zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini iznosio je 750.543, a od toga 315.124