Prošle godine u našoj državi povećao se broj zaposlenih za 24.774 osobe

Prošle godine u našoj državi povećao se broj zaposlenih za 24.774 osobe

 

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamer Bandić izjavio je danas da je 2018. bila godina u kojoj se konstantno smanjivala stopa nezaposlenosti, a povećavala stopa zaposlenosti.

Tako je u decembru bilo 435.266 registrovanih nezaposlenih osoba što je najmanji broj od 2005. godine, od kada Agencija za rad i zapošljavanje BiH vodi ovu statistiku. Nezaposlenost je u odnosu na 2017. godinu smanjena za 39.818 osoba ili 8,4 posto.

Registrovana nezaposlenost, kako je dodao Bandić, smanjena je u Federaciji Bosne i Hercegovine za 19.792 osobe i iznosi 329.907 osoba. U Republici srpskoj je smanjena za 18.359 osoba i iznosi 96.005 osoba, a u Brčko distriktu je smanjena za 1.667 osoba i iznosi 9.354 osobe.

Bandić je na konferenciji za novinare u Sarajevu, govoreći o pokazateljima na tržištu rada, naglasio da je broj zaposlenih u Bosni i Hercegovini u prošloj godini bio u porastu u odnosu na prethodnu godinu i to za 3,13 posto ili 24.774 osobe.

– U decembru 2018. godine je u Bosni i Hercegovini bilo 817.375 zaposlenih osoba što je najveći broj zabilježen od kada Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavljuje ove podatke – naveo je Bandić.

Prema njegovim riječima, isti trend pokazuje i Anketa o radnoj snazi za 2018. godinu, gdje je anketna stopa nezaposlenih 18,4 posto i također je najniža od kada Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine provodi tu anketu.

Također, u 2018. godini zaposleno je dosad najviše osoba sa evidencija nezaposlenih i taj broj za čitavu godinu iznosi 142.025 osoba.

Previous Safet Alić ulaže u rodnoj Srebrenici; u novi projekat investira dva miliona
Next Nedostajala mi je ova atmosfera; Jedva čekam da istrčim na teren i ponovo zaigram za reprezentaciju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Narasla snaga domaćeg biznisa: Bosanski privrednici preuzimaju podružnice stranih brendova

Informacija da je Petar Ćorluka nedavno kupio firmu Schmid Maissau u Austriji sa više od sto godina tradicije u proizvodnji medenjaka, samo je jedna u nizu koje potvrđuju naraslu snagu

Ekonomija/Biznis

Šta je korona virus donio pozitivnog u bosanskoj ekonomiji

Uz mnoge negativne efekte u vidu zatvaranja tvornica, otpuštanja radnika, obustavljanja rada cijelih industrija poput ugostiteljstva i turizma i u konačnici ekonomskog usporavanja koje ćemo osjećati i narednih godina, korona

Ekonomija/Biznis

Maglaj: Uskoro počinje sa radom njemačka firma za proizvodnju automobilskih ABS senzora

Bez obzira na još uvijek aktuelan problem sa korona virusom u Bosni i Hercegovini i svijetu u narednom periodu u Maglaju počinje sa radom njemačka firma GST ( German Sensor