Samo čovjek koji radi može biti od koristi i sebi i drugima, a ne na teretu roditeljima

Samo čovjek koji radi može biti od koristi i sebi i drugima, a ne na teretu roditeljima

Emir Alomerović je kao učenik Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu praktičnu nastavu obavljao u privatnoj firmi Fafs Leder, koja proizvodi visokokvalitetnu kožnu obuću. Po završetku škole, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo pomogla mu je da u ovoj firmi dobije i zaposlenje.

O svom današnjem poslu dvadesetdvogodišnji Emir kaže:

– Imao sam sreću da sam praktičnu nastavu vršio u OR „Fafs Lederu“  i sticao znanje u struci za koju sam se i obrazovao. Već po završetku srednje škole dobio sam priliku da se zaposlim i iskoristio sam je. U relativno kratkom vremenskom periodu obezbjedio sam sebi egzistenciju i samostalan život. Svoje buduće planove povezujem sa ovom firmom i vjerujem da ću kao dobar radnik imati priliku da napredujem. 

U nastavku Alomerović ističe da ga raduje  što se njegov radni aganžman odražava i na   privatni život.

– Samo čovjek koji radi može biti od koristi i sebi i drugima, a ne na teretu roditeljima, što često mogu vidjeti u krugu svojih prijatelja. Moj ispravan izbor zanimanja, ali i podrška poslodavca i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo je kombinacija koja mi je osigurala stalno zaposlenje. I ja doprinosim mojoj porodici, a moji roditelji su sretni što ne ovisim o njima – kaže Alomerović.  

Firma Fafs Leder je uz pomoć Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo zaposlila veliki broja radnika. Većina njih danas su u stalnom radnom odnosu.

Ove godine, nažalost, rukovodioci Fast Ledera nisu mogli pronaći radnike koji su bili zainteresirani da se pridruže njihovom uspješnom timu. Iako su imali odobrena sredstva po Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, uprava Fafs Leder je morala odustati od ovog projekta. Iz Fast Ledera smatraju da sve navadeno više govori o radnoj etici mladih, koji imaju veća očekivanja od onoga što realna situacija na tržištu rada u BiH nudi.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo
otvorila Centar za poslodavce

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je početkom avgusta na adresi Ložionička 5, otvorila Centar za poslodavce sa ciljem poboljšanja kvalitete usluga poslodavcima i modernizacije cjelokupne Službe za zapošljavanje. Opredjeljenje menadžementa Služba za zapošljavanje je da je za uspješnu komunikaciju s poslodavcima potrebno imati centralno mjesto gdje će oni moći dobiti sve potrebne informacije o aktivnostima Službe za zapošljavanje, načinima apliciranja za njene programe, selekciji kadrova koje potražuju, izdavanju radnih dozvola i ostalom što ih interesuje.

Stručnu i tehničku podršku uspostavi Centra za poslodavce pružila je Vlada Švajcarske putem Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Izvor: NAP

Previous Ljubomir Kočić, gazda s Manjače: Neću da živim u bespuću i mraku, selim se u FBiH
Next Japanska TV stanica u Bosni: Emisije o piramidama i kamenim kuglama pred 10 miliona gledalaca

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ručne radove bosanskih žena prodaje i poznati butik u Parizu

  Članice Udruženja žena za očuvanje rukotvorina u Bosni i Hercegovini nastavljaju osvajati strana tržišta, piše coolstyle.ba. Jedan od najnovijih uspjeha je poznati pariški butik “Merci” u kojem se odnedavno

MADE IN BOSNIA-387

AS Holding na najvećem svjetskom sajmu hrane i pića: ANUGA i ovaj put osigurala nove kupce

AS Holding se i ove godine predstavio na najvećem sajmu hrane i pića na svijetu  ANUGA koji je održan prošle sedmice u njemačkom gradu Keln. Uz proširenje saradnje sa postojećim

Ekonomija/Biznis

Nova atrakcija iznad Sarajeva: Naredne godine bit će otvoren “Vidikovac”

Grad Sarajevo počinje sa izgradnjom novog objekta “Vidikovac”, kultnog okupljališta Sarajlija na mjestu sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine, poručio je danas na konferenciji