Sandžak: Upriličeno svečano podizanje bošnjačke nacionalne zastave 

Sandžak: Upriličeno svečano podizanje bošnjačke nacionalne zastave 

NOVI PAZAR – Nakon prvog dijela programa koje je Bošnjačko nacionalno vijeće organiziralo povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, upriličeno je svečano podizanje zastave na jarbol, na platou ispred Vijeća.

Uz intoniranje himne, zastavu su svečano na jarbol podigli predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković i predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori gospodin Suljo Mustafić.

Predsjednica Vijeća dr. Pramenković, u svom obraćanju prisutnima je čestitala 11. maj te istakla sljedeće:
“Nacionalni simboli su važni za svaki narod, ali za narode koji svoju snagu ne broje desetinama ili stotinama miliona pripadnika, značaj je još veći. Ovaj naš ponosni bajrak predstavlja ukupnost našeg nacionalnog bića, ova tri zlatna ljiljana našu evropsku autohtonost na ovim prostorima, tri polumjeseca ukazuju na našu lijepu islamsku vjersku tradiciju, a ljepota bijele boje na našu trajnu posvećenost miru i slobodi kao preduslovima ostvarivanja bilo kog prava”.

Prisutnima se obratio i predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori gospodin Suljo Mustafić i istakao da je ovaj bajrak simbol našeg identiteta, historijskog trajanja i jedinstva.

Svečanom podizanju bošnjačke nacionalne zastave, pored rukovodstva Vijeća, prisustvali su mnogobrojni predstavnici političkog i javnog života u Sandžaku.

Previous Džejla Makaš Bosni i Hercegovini donijela srebro, Nedžad Husić bronzu sa seniorskog EP
Next Peti sarajevski maraton: Više hiljada učesnika potrčalo ulicama Sarajeva

You might also like

SANDŽAK

Ko se umije na Alipašinim izvorima vječito ostaje mlad (Foto)

Priroda plavsko-gusinjskog kraja sa pravom liči na pravu bajku. Nepregledne zelene poljane ispresijecane brzim planinskim potocima, čistim rijekama, „načičkane“ još neistrženim pećinama, atraktivnim planinskim dolinama, kanjonima, vodppadima i visokim vrhovima

HISTORIJA

JUNAK ODBRANE NOVOG PAZARA: Šaban Poluža (1871-1945)

– Poluža je sa svojom brigadom otišao u Novi Pazar da brani Bošnjake od napada četnika koji su u to vrijeme činili velike represalije, pljačke, ubistva i paljevine imovine Bošnjaka. Tamo

NAŠI DANI

Sandžačke općine novac za novogodišnje slavlje daju u humanitarne svrhe

Lokalne samouprave u sandžačkim općinama će novčana sredstva predviđena za novogodišnje slavlje na otvorenom i estradu preusmjeriti u humanitarne svrhe U gradovima regije Sandžak za doček Nove godine neće biti