Sanski „Milksan“ počeo izvoziti na Kosovo

Sanski „Milksan“ počeo izvoziti na Kosovo

Mjekara „Milksan“ plasirala je danas prvi kontingent svojih proizvoda na tržište Kosova i radi se o prvom izvoznom poduhvatu ove sanske firme koja postoji već punih dvadeset godina, izvještava rtvsana.

 „Prvi kamion s pasterizovanim mlijekom otpremili smo u Prištinu i radi se o jednoj vrsti probe o čemu će ovisiti nastavak ovog aranžmana. Mi smo čvrsti uvjereni kako će kupci biti zadovoljni našim proizvodima i da ćemo, poslije mlijeka, uspjeti plasirati i ostali asortiman“, kazao je Muhamed Kamerić, direktor ove mljekare.

Prema njegovim riječima, ukoliko reakcije budu pozitivne, to će označiti veliki poslovni iskorak ovoga preduzeća. Dodaje kako su prvi kontakti s kosovskim otkupljivačima ostvareni posredstvom Privredne komore FBiH, te da su u proteklom periodu morali provesti opsežne i komplikovane administrativne, te procedure ispitivanja kvaliteta mlijeka, kako bi ispunili sve potrebne uslove za izvoz mliječnih proizvoda.

„Pred kraj ove kalendarske godine sumiramo poslovne rezultate, a moram istaći kako je pandemija virusa korona ostavila negativne posljedice po naše poslovanje. To se prije svega odnosi na nedolazak građana iz dijaspore, koji su najveći kupci naših proizvoda, zbog čega bilježimo nešto lošiju prodaju i poslovne rezultate“, istakao je Kamerić. 

Dodaje kako su poslovni planovi „Milksana“ da se u narednoj godini zadrži trenutni obim proizvodnje u uslovima kada se očekuje ekonomska kriza i da se firma etablira kao stabilni izvoznik mliječnih proizvoda.

Mljekara „Milksan“ za sebe veže 120 kooperanata, a protekle godine otkupili su i preradili oko 3 miliona litara mlijeka. Inače, treba istaći i to da je Sanski Most po proizvodnji mliijeka na drugom mjestu u Unsko sanskom kantonu s godišnjom proizvodnjom koja iznosi oko 7 miliona litara visokokvalitetnog mlijeka.

Previous Arheološko područje Gabela kod Čapljine
Next Mundijal 2022: Bosna u kvalifikacionoj grupi sa svjetskim prvakom Francuskom

You might also like

Ekonomija/Biznis

Premijer Novalić u Turskoj o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnim projektima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj tokom koje će biti održan niz sastanaka s predstavnicima resornih ministarstava Republike Turske i najistaknutijih privrednika. Cilj

MADE IN BOSNIA-387

Yavuz Company u 2019. godini zabilježio rast izvoza preko 100 posto

Yavuz Company iz godine u godinu bilježi rast izvoza. U 2019. godini je to bilo preko  100 posto. Iz ove kompanije planiraju da do kraja 2020. godine investiraju u projekte

Ekonomija/Biznis

Turska ima ponudu za izgradnju mreže autoputeva u Bosni i Hercegovini

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je za danas sastanak sa ministrima entiteta i u Vijeću ministara u tehničkom mandatu iz resora komunikacija i transporta radi razgovora