Sarajevo: Uskoro kreće gradnja novog sjedišta Al Jazeera Balkans

Sarajevo: Uskoro kreće gradnja novog sjedišta Al Jazeera Balkans

Televizijska kuća Al Jazeera Balkans u postupku je dobijanja svih neophodnih dozvola kako bi ovog proljeća krenula u gradnju svog novog modernog sjedišta u sarajevskom naselju Šip.

Zemljište je kupljeno, a nedavno je prezentovan idejni projekat nove zgrade koji je radio poznati arhitekta Sead Gološ.

Kako je za eKapiju rekao Sead Živalj, projektni menadžer Al Jazeere, ako sve bude išlo po planu početak gradnje bi trebao da bude krajem proljeća 2020.

– Naš plan je da zgrada bude završena do kraja 2021. godine, jer nam je želja da desetu godišnjicu proslavimo u novom domu, ali nema potrebe da prejudiciramo, jer nam je prioritet kvalitet izvedbe projekta.
Kako pojašnjava Živalj, novo sjedište je futuristički objekat, koji je zadržao elemente tradicionalnog stila.

– Idejnim projektom je predviđena zgrada koja uključuje sve potrebne funkcionalne zone televizije. Objekat će imati dvije podzemne etaže koje će biti garažni prostor, dvije suterenske, prizemlje i tri sprata, ukupne površine od oko 7.500 m2. Objekat se sastoji od nekoliko značajnijih arhitektonskih volumena. Na baznom dijelu zgrade imaćemo i etažni vrt koji će objektu davati posebni šarm.

Zgrada će imati tri studija, kao i sve sadržaje potrebne za složeni proces produkcije programa, ali i logistike koju treba jedna TV kuća.

– Naša nova zgrada će biti jedinstven objekat koji će nam omogućiti da se unaprijedi i naš način rada u svim aspektima. Pri izvedbi projekta će biti korištena najsavremenija tehnološka dostignuća, kako u izboru materijala tako i u tehničkoj opremi – rekao je Živalj.

-Podsjećamo, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić uručio je direktoru Al Jazeere Balkans Tariku Đođiću u subotu 28. decembra 2019. godine urbanističku saglasnost za izgradnju poslovnog objekta ove medijske kompanije.

Načelnik Ajnadžić je istakao da izgradnja stambeno-poslovnih objekata na lokalitetu Šip treba biti u funkciji Inovacijsko-tehnološkog parka koji je prostorno-planskom dokumentacijom predviđen u blizini ovih lokacija.

-Radujemo se da renomirana televizijska kuća Al Jazeera Balkans ostaje na području ove lokalne zajednice. Naš krajnji cilj je da na ovom lokalitetu bude smješten budući IT park koji će imati neizmjeran značaj za privredni razvoj i Kantona i Općine Centar, mogućnost zapošljavanja više stotina, a u perspektivi i više hiljada visoko stručnih kadrova, istakao je Ajnadžić.

Direktor Đođić je izrazio zahvalnost načelniku i općinskim službama na saradnji i ekspeditivnosti, te dodao da je plan da objekat bude izgrađen do 11.11.2021. godine.

Iz AJB ranije su izjavljivali kako će vrijednost nove poslovne zgrade ove medijske kuće sa sjedištem u državi Katar iznositi preko 10 miliona te da će to imati veliki značaj za sve uposlene, njih oko 250, ali i za cijelu medijsku industriju Bosne i Hercegovine.

AJB od osnivanja je smještena u BBI centru.

Previous Njemačka: Desničarske, tzv. ‘građanske straže’ slobodno patroliraju ulicama
Next Bugojanka Munevera Đuliman sa svojim sestrama otkala stotine ćilima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vlada KS i Služba za zapošljavanje KS: Kroz tri programa uposlit će se 636 osoba

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS prihvatila liste predloženog upošljavanja 636 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje, po osnovu tri

Ekonomija/Biznis

Kapo: Trebamo se okrenuti domaćim sirovinama, a mi uvozimo 30 t. žare i zove

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je bogata raznim priordnim bogatstvima pa tako biljem i ljekobilje, koje kao i ostalo uvozi u velikim količinama iz zemalja regije ali i svijeta. Samo

Ekonomija/Biznis

Razvoj plasteničke proizvodnje u Lukavcu, i dodatna zapošljavanja (VIDEO)

  Općina Lukavac dodijelila je plastenike i opremu za plasteničku proizvodnju za 20 korisnika u okviru Projekta ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba”.