Saudi Aramco ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu

Saudi Aramco ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramco pretekao je američkog tehnološkog giganta Apple i ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu, prenosi AA.

Saudi Aramco je postoa najvrijednija kompanija na svijetu zahvaljujući rastu njegovih akcija na berzi podstaknutog usponom cijena “crnog zlata”.

Aramco sada vrijedi 2.430 milijardi dolara, u odnosu na Appleovu tržišnu kapitalizaciju od 2.370 milijardi dolara, podaci su kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija Refinitiv.

Ovo je prvi put da je tržišna vrijednost Saudi Aramca pretekla Apple od 2020. godine.

Od početka ove godine, Apple je zabilježio pad cijena dionica za otprilike 20 posto, dok su dionice Aramcoa skočile skoro 28 posto, prema službenim podacima.

Dok se Apple bori u lancu nabavke, krizom čipova i rastućom inflacijom potrošača, Saudi Aramco je imao koristi od rasta cijena sirove nafte.

Rusko-ukrajinski rat koji je prijetio opskrbama Evrope dodatno je povisio cijene nafte.

Izvor: Agencije

Previous 'S ponosom nosim policijsku uniformu i, na jedan način, nastavljam onaj put na kome je moj babo stao'
Next New York: Džaferović posjetio Memorijalni centar 9/11

You might also like

Ekonomija/Biznis

Čak 18 bosanskih kompanija izlaže na najvećem svjetskom sajmu namještaja u Kelnu

  U Kelnu, Njemačka, danas je započeo najvažniji svjetski sajamski događaj u oblasti interijera i namještaja imm cologne 2019, koji se ove godine odvija uporedo sa Međunarodnim sajmom kuhinja Living

Ekonomija/Biznis

Nova firma u Sanskom Mostu počinje proizvoditi kablove i elektro ormare

  U firmi HIK – SM iz Sanskog Mosta počinje proizvodnja kablovskih setova i elektro ormara za svjetsko tržište. Hala od 2.500 m2 biće potpuno završena do polovine februara, potvrdio je za poslovni

Ekonomija/Biznis

Bosanski proizvod Lumier’e i na evropskom tržištu

Kompanija Alibeg je nakon uspješno završene 2019. godine sa novim planovima ušla u 2020. godinu. U okviru brenda Lumier’e kompanija je uradila cijelu liniju drvenih lustera i lampi visokog kvaliteta, a