Saudi Aramco ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu

Saudi Aramco ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramco pretekao je američkog tehnološkog giganta Apple i ponovo postao najvrijednija kompanija na svijetu, prenosi AA.

Saudi Aramco je postoa najvrijednija kompanija na svijetu zahvaljujući rastu njegovih akcija na berzi podstaknutog usponom cijena “crnog zlata”.

Aramco sada vrijedi 2.430 milijardi dolara, u odnosu na Appleovu tržišnu kapitalizaciju od 2.370 milijardi dolara, podaci su kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija Refinitiv.

Ovo je prvi put da je tržišna vrijednost Saudi Aramca pretekla Apple od 2020. godine.

Od početka ove godine, Apple je zabilježio pad cijena dionica za otprilike 20 posto, dok su dionice Aramcoa skočile skoro 28 posto, prema službenim podacima.

Dok se Apple bori u lancu nabavke, krizom čipova i rastućom inflacijom potrošača, Saudi Aramco je imao koristi od rasta cijena sirove nafte.

Rusko-ukrajinski rat koji je prijetio opskrbama Evrope dodatno je povisio cijene nafte.

Izvor: Agencije

Previous 'S ponosom nosim policijsku uniformu i, na jedan način, nastavljam onaj put na kome je moj babo stao'
Next New York: Džaferović posjetio Memorijalni centar 9/11

You might also like

Ekonomija/Biznis

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda porastao za oko 8 mil. KM: Bosanski sirevi nadaleko su poznati

  Prošla godina bila je dosta dobra, imali smo povećanje prodaje za 26 posto, kazao nam je Vukoja Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine raste, ali raste

Ekonomija/Biznis

U Živinicama otvorena novoizgrađena fabrika Elsta Mosdorfer Bosnia

Danas je u poslovnoj zoni Ciljuge II Živinice svečano otvorena novoizgrađena proizvodna firma Elsta Mosdorfer Bosnia. Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i

Ekonomija/Biznis

Na sajmu Grapos-Expo 335 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inostranstva (VIDEO)

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poduzetništva i obrta Grapos-Expo, koji je u utorak otvoren u Gračanici, na 12 hiljada kvadratnih metara izložbenog prostora predstavlja se više od 335 domaćih i inostranih