SBF: Bosna i Hercegovina nije mnogo zadužena, šanse su u poljoprivredi, energetici i turizmu

SBF: Bosna i Hercegovina nije mnogo zadužena, šanse su u poljoprivredi, energetici i turizmu

 

Direktor BBI Banke Amer Bukvić i predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) Bandar M. H. Hajjardanas su zvanično otvorili 9. Sarajevo Business Forum, koji će trajati dva dana.

Bukvić je u uvodnom obraćanju posebno naglasio da BiH mora zaustaviti odliv mozgova, dok se Hajjar fokusirao na analizu klime za poslovanje i investicije.

Prisutnima se na otvaranju foruma obratio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je istakao da se broj zaposlenih u BiH povećao za 50.000.

Zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek je tokom svog obraćanja posebno naglasio da turski zvaničnici ohrabruju tamošnje kompanije da ulažu u Bosnu i Hercegovinu, izvještavaju Poslovne novine.

“Zajedno trebamo raditi da ohrabrimo investitore da ulažu u BiH. Mi vidimo šanse u poljoprivredi, energetici i turizmu. Turski turisti u BiH čine sedam posto turista koji dolaze ovdje”, rekao je Simsek.

Dodao je da je BiH jedna od najmanje zaduženih zemalja, te da je za Tursku važna stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine.

Indonezijski ministar Sofyan Djalil je istakao da je razvoj Indonezije jak i predviđa se da će ova zelja do 2030. godine biti među 10 vodećih ekonomija svijeta.

“Nekoliko indonezijskih kompanija već ulaže u BiH”, rekao je Djalil.

Šef delegacije EU za BiH Lars Gunnar Wigemark najavio je dolazak predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska u BiH te potpisivanje dva sporazuma vrijedna 60 miliona eura za koridor 5C.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, po riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, u protekloj godini aktivno radilo na jačaju finansijske discipline, na boljoj strukturi javnih rashoda, na unapređenju poslovnog ambijenta, kao i na povećanju konkurentnosti naše ekonomije što je dovelo do povećanja glavnih ekonomskih paramatera u BiH.

Među najvećim stranim ulagači u Biosnu i Hercegovinu su i dalje  Austrija, Hrvatska, Njemačka, Italija, Holandija, Slovenija, Srbija, a  najveća ulaganja, što posebno ohrabruje, jesu u sektor proizvodnje više od 40 posto, te u bankarski sektor u koji je uloženo oko 24 posto od ukupnih direktnih stranih investicija.

Zvizdić se osvrnuo i na rezultate ostvarene u vanjskotrogovinskoj razmjeni koji potvrđuju poboljšanje ekonomske situacije u zemlji kao i na povećanje konkurenosti bh. ekonomije. Glavni trgovinski parner i dalje je EU, te zemje CEFTA.

Posebno je izdvojio turizma kao ekonomski sektor koji ima izuzetan potencijal, a Bosna i Hercegovina je prema podacima Svjetske turističke organizacije, zemlja koja je u zadnjih nekoliko godina ostvarivala rast i do 26 posto u oblasti turizma.

“Ako se u obzir uzmu navedeni podaci, onda s pravom očekujemo još intenzivniji razvoj ove ekonomske grane u BiH. Ono što bih posebno preporučio kao dobru šansu za ulaganja u BiH su sektori energetike, turizma, IT industrije zatim metalne, drvne industrije, kao i poljoprivredne, odnosno prehrambene industrije”, istakao je Zvizdić.

Što se tiče Vijeća ministara i njegove pomoći nastavku jačanja bosanskohercegovačke ekonomije, Zvizdić je dodao da će i dalje nastaviti sa aktivnostima koje nas približavaju Evropskoj uniji, a to su jačanju vladavine prava i borba protiv svih oblika kriminala i korupcije, te na provođenju onih aktivnosti koje će našu privredu učiniti još konkurentnijim.

“U tom smislu, kao još jedan naš doprinos tokom 2017. godine, ističemo uključenje BiH u transportnu zajednicu što će omogućiti realizaciju četiri projekta u vrijednosti od 240 miliona eura. Grant sredstva koja je ovim povodom dobila BiH iznose 46 miliona eura. Ovo će biti doprinos ne samo u građevinskoj industriji već će realizacijom navedenih projekata transportni troškovi”, dodao je Zvizdić.

Dodao je da su u toku finalni pregovori sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, i da u tom smislu očekuje da će Bosna i Hercegovina tokom 2018. godine konačno postati članica Svjetske trgovinske organizacije.

“U proteklih godinu dana uloženo je dosta rada i truda u procesu evropskih integracija i odgovora na Upitnik Evropske komisije. Ovo je bila jedna od najzahtjevnijih faza eu integracija poslije koje očekujemo dodjelu kandidatskog statusa, koji će značajno unaprijediti odnos između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, omogućiti nam pristup novim fondovima i novim investicijama, kao i brže usklađivanje sa pravnom stečevinom i ekonomskim standardima EU što će voditi ka daljem ekonomskom razvoju i jačanju vladavine prava u BiH”, istakao je Zvizdić te učesnicima poželio uspješan rad na Sarajevo Business Forumu.

Prvi dan Foruma posvećen je analizi na koji način šest zemalja zapadnog Balkana može prosperirati u odnosima sa EU „Western Balkans Six Regional Economic Area – Thriving with the EU”.

U fokusu drugog dana je utjecaj ekonomija evropskih zemalja na region, te će biti razmatrano jačanje regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, kako proizvoditi više gotovih proizvoda te koje su to sve prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU.

Previous Akova Group: U planu povećanje proizvodnje za 50% i nova zapošljavanja
Next Fibraworld iz Gradačca izvozi skoro kompletnu proizvodnju

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Igman’ zaposlio još 86 radnika

  Kompanija Igman iz Konjica, najveća firma iz oblasti vojne industrije u Bosni i Hercegovini, prošle godine je ostvarila poslovne prihod od 109,5 miliona KM, što je skoro isti rezultat

Ekonomija/Biznis

Broj zaposlenih u FBiH za sedam dana porastao za 504

Broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), prema prebivalištu zaposlenika, 22. novembra ove godine bio je 533.429 i taj broj je veći za 504 u odnosu na podatak od

MADE IN BOSNIA-387

OK BIOCOSMETICS: Kozmetika iz Gračanice uspješno parira poznatim svjetskim brendovima

Proizvodi kompanije OK BIOCOSMETICS iz Gračanice za kratko vrijeme postali su hit na tržištu, prisutni su u svim dm prodavnicama gdje stoje rame uz rame sa L’Oréalom i Niveom, a uskoro bi trebao