SBF, jedan od najvažnijih ekonomskih događaja okupio brojne zvaničnike iz regije i svijeta

SBF, jedan od najvažnijih ekonomskih događaja okupio brojne zvaničnike iz regije i svijeta

Deseta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) počela je uvodnim govorima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, a kao i svih prethodnih godina okupila je vodeće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Trodnevnu Međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum (SBF), otvorili su predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay i premijer Malezije Tun Mahatir Mohamad.

“Prvo smo prikupljali projekete, a potome radili na njihovoj prezentaciji i to tako da bi oni bili razumljivi ulagačima, u čemu smo sarađivali sa lokalnim medijima, a u saradnji sa međunarodnim medijima smo radili kako bi oni obavijestili ulagače o Sarajevu, BiH i jugoistočnoj Evropi. Sve to je krunisano skupom koji danas počinje desetu godinu. Radi se o skupu koji se odražava u partnerstvu između privatnog sektora i vlade. Sačinili smo knjigu u kojoj je 300 projekata koji će biti prezentirani u naredna tri dana. Tu su projekti iz oblasti energetike, infrastrukture, IT sektora, drvne industrije… Ponosni smo da smo uspjeli sačiniti te projekte za prezentaciju. Ovo je skup sa bilizu 2.000 učesnika. Svaki SBF je bio najveći do sada, a danas je najveći 10. Sarajevo Business Forum. Tu su gosti iz 50 zemalja. Region može ići naprijed na fokusu ekonomije i ulaganja. To je najbolje i jedino rješenje za nas”, naveo je, između ostalog, Bukvić.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu će govoriti, između ostalih, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ahmet Davutoglu, bivši premijer Turske, Mujahid Yusof Rawa, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko, te Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Na konferenciji će se razgovarati i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici Jugoistočne Evrope, a na kojoj će svoja ekspertna mišljenja podijeliti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Mohd Redzuan bin Md Yusof, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske trgovinske komore (ITO), Ivan Ivanišević, generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Sven Petke, direktor Fondacije “Konrad Adenauer”, Gjergj Murra, izvršni direktor Fondacije Western Balkans, kao i mnogi drugi predstavnici poslovne i političke scene iz svijeta i regiona.

Poseban akcent ovogodišnjeg Foruma će se staviti i na tematiku održivog razvoja o kojem će uvodnu poruku dati Adnan Chilwan, direktor Dubai Islamic Bank Group (DIB). Potom će na panelu o ovoj temi govoriti Oussama Kaissi, generalni direktor Islamske korporacije za osiguranje investicija i izvoza, Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke (EIB), te Meliha Muherina, projektna menadžerica Centra za evropsku perspektivu Slovenije.

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvali su se brojni čelnici iz svijeta politike, ali i veliki broj delegacija iz zemalja širom svijeta. Svoj dolazak je potvrdili su Abdul Rahman Al Zamil, prvi čovjek Zamil Group Holding Company, Ahmed Maktoum, predsjednik Emirates Airlinea, Mohamed Ibrahim Al-Shaibani, rukovodilac Investicijske korporacije Dubai, te poslovne delegacije iz Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, mnogobrojnih država članica Evropske unije, te velike političke i biznis delegacije privrednika iz Malezije, kao i delegacija Biznis foruma Islamske razvojne banke (THIQAH) koja dovodi mnogobrojne investitore iz zemalja GCC-a.

Tokom trodnevnog Foruma će biti organizovane prezentacije privrednika i sponzora Foruma, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja bit će posvećena privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. Zadnji dan Foruma bit će upriličena i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge, saopćeno je iz BBI Banke.

Previous Na sajmu Grapos-Expo 335 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inostranstva (VIDEO)
Next Pukovnik Bob Stewart: U Ahmićima je počinjen genocid

You might also like

Ekonomija/Biznis

Mladi Tešanjci pokrenuli kompaniju koja se bavi izradom namjenskih CNC mašina

Tri mlada Tešnjaka Muhamed Ljevaković (27), Harun Hatkić (25) i Medin Zukanović (23), vlasnici su kompanije MHM Robotics, sa sjedištem u Mrkotiću. Naime, oni su nakon dvije godine istraživanja potreba

Ekonomija/Biznis

Nagrade najuspješnijim menadžerima i ličnostima godine – Ministru Šaroviću uručena nagrada “Ličnost godine BiH”

  U organizaciji Direkcije evropske agencije za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija večeras su u Banjoj Luci dodijeljene nagrade istaknutim pojedincima i firmama koji bilježe izvanredne rezultate u poslovanju.

MADE IN BOSNIA-387

Priča iz Tešnja: Ferrari iz Miljanovaca (Video)

S novcem zarađenim u pečalbi Damir Kruško se odlučio vratiti u domovinu i pokrenuti vlastiti posao obrade drveta. Ulažući u znanje, za nekoliko godina je od izrade jednostavnih drvenih predmeta