Sektor peradarstva u 2019. godini zabilježio suficit

Sektor peradarstva u 2019. godini zabilježio suficit

Analiza podataka o vanjskoj trgovini koju su sproveli Sweden/USAID FARMA II projekat i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ukazuje da je sektor peradarstva nastavio sa odličnim rezultatima u izvozu, ostvarivši u 2019. godini suficit od 9 miliona KM .

Ovo je jedan od rijetkih sektora u kojem dominira izvoz gotovih proizvoda, dok na strani uvoza imamo uglavnom smrznuto meso peradi za potrebe industrije.

Prema analizama, kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Sarajevu,  2019. godina je u sektoru peradarstva bila vrlo izazovna. Bosanskohercegovački izvoznici su uspjeli povećati izvoz u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupnih 5,7 miliona KM, ali je ova godina zbog prestanka izvoza na Kosovo* u konačnici ipak rezultirala padom izvoza od 12% (6,5 miliona KM), uz gotovo nepromijenjen uvoz.

U razmjeni bilježimo suficit od 9 miliona KM, jer je vrijednost izvoza bila 48, a vrijednost uvoza 39 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 123%.

Nakon odobrenja iz Brisela za izvoz peradi iz Bosne i Hercegovine, realizovane su i prve izvozne pošiljke na tržište Evropske Unije. Prvi izvoz ostvaren je u Njemačku, ali najbolji rezultat je ostvaren na tržištu susjedne Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza za svega par mjeseci prešla 600.000 KM.

U strukturi izvoza nastavljaju dominirati prerađevine od mesa peradi sa 66% vrijednosti ukupnog izvoza (gotovo 32 miliona KM), što je za svaku pohvalu, nakon čega slijedi izvoz mesa peradi sa 10 mil. KM, (21%), jaja 4,7 mil. KM (10%) i žive peradi 1,4 mil. KM (3%). S druge strane najviše uvozimo meso peradi (59% uvoza, tj. 23 miliona KM), zatim prerađevine od mesa peradi (20%), živu perad (15%) i jaja (6%).

Najveća promjena se desila kod izvoza prerađevina od mesa peradi, gdje je zbog gubitka kosovskog tržišta zabilježen pad izvoza (sa 39,8 na 31,6 miliona KM). Porastao je i izvoz jaja koji sada iznosi 4,7 miliona KM, a na jedno konzumno jaje iz uvoza bh. firme izvezu 8 jaja, što je odličan rezultat!

Kada su u pitanju tržišta, na prvo mjesto je izbila Srbija sa 18,5 miliona KM izvoza u 2019. godini, a Sjeverna Makedonija je sa 15,4 miliona KM sada na drugom mjestu. Crna Gora je treće najvažnije tržište sa 12,1 miliona KM izvoza. Raduje povratak na tržište Hrvatske, ali i zabrinjava pritisak iz Mađarske, iz koje smo uvezli 4,1 miliona KM.

Sektor mljekarstva ostvario rekordne rezultate u izvozu

Tokom 2019. godine sektor mljekarstva ostvario je rekordne rezultate u izvozu, prvi put premašivši iznos od 100 miliona KM.

Kako je saopšteno iz Vanjskotrgovinske komore, pozitivan trend nastavljen je i kada je riječ o strukturi izvoza jer je porastao izvoz proizvoda sa dodatom vrijednošću.

Previous “Stazom bosanskih vitezova” u subotu u Blagaju
Next Mostarski učenici obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (VIDEO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Halilovići na Nišićima razvijaju organsku preradu ljekovitog i aromatičnog bilja

Anela Halilović i Hajrida Bešlija su uposlenice kompanije „Halilović“ d.o.o., koja se bavi organskom proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja. Dok Anela radi kao rukovodilaca prodaje i marketinga, a

MADE IN BOSNIA-387

Alat d.o.o. bilježi konstantan rast u Bosni i Hercegovini, ali i na evropskom tržištu

  Kompanija Alat d.o.o. Konjic osnovana je 1952 godine, a kroz dugogodišnje iskustvo specijalizirana je za izradu alata za obradu metala plastičnom deformacijom, kalupa za brizganje plastike i obojenih metala

Ekonomija/Biznis

Sardine iz vrele Hercegovine – Žuvela iz Stoca zapošljava nove radnike

Kompanija Žuvela iz Stoca uskoro će na tržište izaći sa novim proizvodom. Radi se o sardinama u biljnom ulju, feferonima, paradajz sosu i skušama u biljnom ulju. Za realizaciju ovog