Sjajni rezultati SPARK-a i INTERA TP: U Mostaru napravili pravu malu bh. Silicijsku dolinu

Sjajni rezultati SPARK-a i INTERA TP: U Mostaru napravili pravu malu bh. Silicijsku dolinu

 

Tehnološki parkovi, poput mostarskih SPARK i INTERA, generatori su razvoja i poslovnog uspjeha i svojevrsne BH. Silicijske doline koji upošljavaju talentirane mlade ljude ne samo iz naše zemlje nego i svijeta.  

Da je tako, pokazuje i podatak da je IT firma NSoft, jedna od desetak koje djeluju pod okriljem SPARK grupacije, svrstana među najbolje svjetske proizvođače softverskih rješenja. Posluje globalno, u čak 22 zemlje i na tri kontinenta. Priča o poslovnom uspjehu SPARK grupacije, koja zapošljava 250 radnika, genijalce informatičare, programere i slično, doprinijela je prepoznatljivosti Mostara, ali i cijele BiH kao IT destinacije.

S druge strane, INTERA samo u ovoj godini pomogla je pokretanje više od 30 novih preduzeća u BiH, generirala više od 115 radnih mjesta i educirala više od 1.300 kadrova.

Nova tržišta

 

– Ako bih jednom riječju morao opisati proteklu godinu, uspješna bi bila riječ koju bih izabrao. Iznimno smo zadovoljni poslovanjem, kako u SPARK-u i NSoftu, tako u ostalim tvrtkama članicama SPARK grupacije. Izašli smo na nova tržišta, organizirali mnogobrojne uspješne događaje, donirali robotiće u školama diljem BiH, primili nove generacije startupa, a čak četiri startupa iz starijih generacija prerasla su u tvrtke – kaže Sanjin Osmanbašić, direktor SPARK-a.

O njihovom poslovnom uspjehu svjedoče i brojna priznanja i nagrade. Tako je firma NSoft završila na sedmom mjestu Deloittove liste top 10 najbrže rastućih tehnoloških kompanija srednje Evrope. A ove godine osvojila je i prvo mjesto u IT sektoru za najpoželjnijeg poslodavca te pouzdanost.

– Veoma smo ponosni i radom naše SPARK school. Osim dosadašnjih radionica programiranja, dizajna i projekt menadžmenta, uveli smo dvije nove mobilne aplikacije i operacijski sistem. Implementirali smo i projekte SPARKreators i SPARKreatorice kojima upoznajemo osnovnoškolske uzraste s robotikom, automatikom i programiranjem. U školskoj 2016./2017. godini donirali smo 700 mBot robota u 352 škole i udruge u BiH te organizirali obuku za nastavnike – naglašava Osmanbašić i dodaje da i u 2018. planiraju nastaviti u istom tonu.

Nova partnerstva

Godina 2017. pokazala se izuzetno uspješnom i za INTERA Tehnološki Park.

– Bila je ovo godina u kojoj smo uspješno završili trogodišnji projekt kroz koji smo, između ostalog, pomogli pokretanje više od 30 novih poduzeća, generirali više od 115 radnih mjesta i educirali više od 1.300 kadrova. S druge strane, godinu su obilježila i nova partnerstva, pokretanje novih programa u području obrazovanja i početak implementacije novih devet projekata financiranih od domaćih i stranih donatora – kazao je direktor Vedran Šimunović.

U 2017. godini INTERA TP implementirala je dva ciklusa programa Startup akademije, deveti ciklus programa Moja praksa, ukupno šest ciklusa obuka za CNC operatere i programere, dva ciklusa kurseva SolidWorksa i AutoDesk Revita te prvi ciklus međunarodne razmjene studenata s Dayton Regional STEM School.

Uz podršku Ambasade SAD u Sarajevu organiziran je Festival dizajna i umjetnosti, a u Mostaru treći Hackathon „Zajedno postižemo više”. Kroz cijelu godinu INTERA Tehnološki Park bio je domaćin više od 115 različitih događaja na kojima je prisustvovalo gotovo 4.000 osoba.

Prvi coworking prostor  

– Organizirali smo različite edukacije, seminare i treninge u saradnji s konzultantskim kućama i stručnjacima iz svih dijelova BiH i regije, a u tom smjeru ćemo ići i u sljedećem razdoblju. Pred nama je još jedna iznimno uzbudljiva godina. Kroz evropske projekte otvaramo prvi coworking prostor u središtu Mostara, radimo na inovacijama u području energetske efikasnosti, a kroz Enterprise Europe Network radit ćemo na povezivanju lokalnih poduzeća s poduzećima iz regije – ističe Šimunović.

 

Izvor: Avaz

Previous Bosanski brend Kulin na tržištu Dubaija
Next Zaboravljeni nacionalni spomenik: Stećak i staro muslimansko groblje u Mrkovićima (Video)

You might also like

ŽIVOT

Iz Njemačke u Bosnu: Zarađene milione uložio u građevinski biznis

Nehada Kardovića, uspješnog biznismena iz Njemačke, u Bosnu i Hercegovinu je dovela želja da probudi uspavanu ekonomiju, što je veoma uspješno uradio u Begovom Hanu otvorivši firmu za proizvodnju betonskih

Ekonomija/Biznis

Svijetu prijeti nestašica metala kojeg na granici Bosne i Srbije ima u izobilju

Na globalnom tržištu uskoro bi moglo da dođe do velike nestašice litijuma, ključne komponente u proizvodnji baterija. Nedostatak ovog dragocjenog metala mogao bi se odraziti na proizvodnju brojnih uređaja, od

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru budućim studentima predstavio svojih 50 studijskih programa

Dan otvorenih vrata na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru (UNMO), u sklopu kojega je ova javna visokoškolska institucija budućim studentima predstavila svojih 50 studijskih programa, održan je u subotu na