Sjedala, električna energija i obrađeno drvo – glavni bosanski izvozni proizvodi

Sjedala, električna energija i obrađeno drvo – glavni bosanski izvozni proizvodi

 

Glavni izvozni adut Bosne i Hercegovine su sjedala, a posebno za automobilsku industriju, pokazuje statistika o spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvih devet mjeseci ove godine, izvještavaju bh. mediji. 

Vrijednost izvezenih sjedala dostigla je u ovom periodu 514,42 mil KM, a čak 374,5 mil KM odnosi se na automobilska koja su završila uglavnom u pogonima u Njemačkoj, Španiji i Turskoj. U ovim zemljama nalaze se pogoni najvećih svjetskih automobilskih kompanija sa kojima su domaće firme ugovorile isporuke sjedala.

U analizi spoljnotrgovinske razmjene, koju je usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, navedeno je da izvoz sjedala bilježi rast od 5% u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

– Najznačajnije izvozno tržište je Njemačka na koje smo izvezli sjedala u vrijednosti od 189,9 mil KM, a slijedi Španija sa 89,4 mil KM. Značajan je i izvoz na tržište Turske u koju je otišla ova roba vrednija od 22,1 mil KM – istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Jedan od regionalnih lidera i vodeća kompanija u izvozu u ovoj oblasti je Prevent grupacija, koja proizvodi presvlake za auto-industriju.

– Godišnje u našim pogonima proizvedemo dva miliona garnitura autopresvlaka za vodeće svjetske brendove kao što su Folksvagen, Ford, Opel, BMW, Nissan, PSA grupa i druge. Najveći izvoz ostvarujemo na tržište Njemačke, Austrije, Francuske, Španije i Turske. Pored autopresvlaka, vodeći smo proizvođač plastičnih i metalnih komponenti za autoindustriju pa se tako godišnje iz Preventa opremi pet miliona vozila u Evropi – naveli su u Prevent grupaciji.

Pored sjedišta za automobilsku industriju, Bosna i Hercegovina ostvaruje i solidan izvoz tapaciranih i sjedala sa drvenim okvirima čija je vrijednost u prva tri ovogodišnja kvartala dostigla 117,1 milion, dok je u sektoru vrtnih sjedala izvoz iznosio 19,4 miliona KM.

Na drugom mjestu proizvoda koji su imali najveće učešće u izvozu nalazi se električna energija. Od izvoza struje za devet mjeseci je od inostranih kupaca naplaćeno 337,56 mil KM, što je za 59% više nego u istom periodu 2016. godine.

Proizvodi iz kategorije obrađeno drvo zauzimaju treće mjesto na izvoznoj listi i od njih je prihod iznosio 265,72 mil KM i na godišnjem nivou je porastao za 4%. 

– Drvni sektor kontinuirano bilježi trend povećanja izvoza. Samo obrađeno drvo po dužini izvezli smo u vrijednosti od 299,2 mil KM, a najviše je plasirano u Hrvatsku, Njemačku, Srbiju i Švajcarsku. Naš najvažniji resurs su šume i treba ga iskoristiti i time stvoriti nove prilike za drvnu industriju, a prije svega obezbijediti sirovine da bismo pomogli domaćim prerađivačima – kazali su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Kada je riječ o uvozu, najviše novca dato je za proizvode iz kategorije naftnih ulja – 696,44 mil KM. Na drugom mjestu su automobili sa 518,42 mil KM i sirova nafta sa 389,18 mil KM.

Ukupan obim 

Vrijednost ukupne robne razmjene Bosne i Hercegovine sa inostranstvom za devet mjeseci ove godine iznosila je 21,40 milijardi maraka. Na uvoz se odnosi 13,31 milijarda, a na izvoz 8,09 milijardi KM. Spoljnotrgovinski deficit iznosio je na kraju septembra 5,21 milijardu KM.

Izvoz sjedišta (miliona KM)

* 514,42 – ukupno

* 374,5 – za vozila

* 117,1 – tapacirana i drvena

* 19,4 – vrtna

Proizvodi koji su najviše uvoženi (miliona KM)

* 696,44 – naftnih ulja

* 518,42 – automobili

* 389,18 – sirova nafta

Inače, Bosna i Hercegovina u poređenju sa zemljama regiona bilježi najbrži rast izvoza.

Previous Univerzitet u Tuzli promovisao doktore nauka, redovne profesore i zlatne studente
Next FlyBosnia podnijela zahtjev za dozvolu, početak rada u 2018.

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Remontni zavod Hadžići – Napravljen ručni bacač, najavljeni novi projekti

Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići izradio je prvi bosanskohercegovački  ručni bacač RPG 7 MX2 kalibra 40 milimetara. – Ovaj proizvod je napravljen na osnovu odobrenja Vlade Federacije BiH i dokumenata i

Ekonomija/Biznis

Nakon boravka i rada u dijaspori, mnogi Jajčani odlučili se vratiti i započeti svoj biznis

  Minulog vikenda Jajce je bilo domaćin 1. Biznis foruma jajačke dijaspore “Iskustva i poslovno umrežavanje sa dijasporom”.   U prisustvu brojnih gostiju iz privrednog, političkog i društvenog života u

Ekonomija/Biznis

KUIKO KOIKU igračke vraćaju djeci njihovo djetinjstvo

Brend drvenih igračaka KUIKO KOIKU nastao je u Sarajevu prije tri mjeseca, tokom pandemije novog koronavirusa. Njegovi stvaraoci su već poznati umjetnički dvojac magistrica industrijskog dizajna Ena Mulavdić te slikar