Služba za zapošljavanje KS: U 11 mjeseci 2017. putem Službe 18.478 osoba pronašlo zaposlenje

Služba za zapošljavanje KS: U 11 mjeseci 2017. putem Službe 18.478 osoba pronašlo zaposlenje

 

Direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Midhat Osmanbegović rekao je u razgovoru za Fenu da je u 11 mjeseci 2017. putem Službe 18.478 osoba pronašlo zaposlenje, dok je oko 24.000 brisano s evidencije nezaposlenih.

Dodao je da se razlika može objasniti odlascima u penziju ili su neki odselili iz kantona, te naveo da nezaposlena osoba ne mora biti u evidenciji ako sama odluči da ne želi da se javlja na biro i da po njemu to nisu podaci koji treba da nas prepadaju.

– Broj nezaposlenih na evidencijama je daleko od realnog jer bar pola njih radi nacrno, što pokazuju inspekcije koje ih pronalaze kod poslodavaca kao i vrlo mali odziv na konkurse poslodavaca koji stižu u Službu – rekao je Osmanbegović.

Smatra da je rad Službe u ovoj godini bio dobar iako još ima prostora za unapređenje – smanjenje nezaposlenosti u KS-u je nešto što je obećavajuće pogotovo što je to trend koji traje već par godina.

Osmanbegović je istakao da mnogi negativno ocjenjuju rad Službe zbog pogrešne percepcije o njenoj ulozi, a pri tome Služba nema ni blizu dovoljan broj izvršilaca u odnosu na gradove u regionu, kamoli kad je riječ o standardima EU.

– Služba za zapošljavanje se tako zove jer je tako definisano zakonom ali tačan naziv bi bio služba za posredovanje u zapošljavanju, jer ona ne stvara radna mjesta već posreduje između onih koji ih stvaraju i nezaposlenih na evidenciji – pojasnio je.

Direktor JU Služba za zapošljavanje KS-a dodao je da je od njegovog dolasaka u septembru 2016. aktivirano više kontakata s poslodavcima, da puno bolje izvršavaju obaveze koje preuzmemo prema njima i polako vraćaju njihovo povjerenje, te da su riješili probleme s neuslovnim prostorijama biroa u nekoliko općina.

Precizirao je da je u 11 mjeseci 2017. putem Službe 18.478 osoba pronašlo zaposlenje, sa SSS – 7.232, KV stručnom spremom – 4.909, te 4.447 osoba sa VSS.

– Na tržištu rada najtraženiji su bili vozači, prodavači, gimnazijalci, ekonomski tehničari, te diplomirani ekonomisti, pravnici i diplomirani socijalni radnici. Među zaposlenim su i 532 osobe koje su pokrenule privatni biznis – kazao je Osmanbegović.

Naglasio je da je u KS-u trenutno registrovano 66.000 nezaposlenih, od kojih 8.754 ili 13,8 posto sa VSS, a najveći problem predstavlja što je 26,8 posto nekvalifikovanih radnika koje je izuzetno teško zaposliti ili dokvalifikovati.

– Posebno je to problem u Kantonu Sarajevo koji više ne razvija privredu i industriju kao prije već uslužne djelatnosti koje zahtjevaju vještine poput poznavanja stranih jezika i rada na kompjuteru – rekao je Osmanbegović.

Po njegovim riječima, mladi u Kantonu Sarajevo su posebno ranjiva kategorija na tržištu rada obzirom da većina nema radno iskustvo i time teško dolaza do posla – u ukupnoj nezaposlenosti udio nezaposlenih osoba do 25 godina je 8.512 ili 12,81 posto, a najbrojniji su sa SSS – 4.890.

Osmanbegović je naveo da su u skladu s Programom mjera za poticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS u 2017. realizovali Program javnih radova i angažirali 300 nezaposlenih osoba; Klub za traženje posla – osigurano 12.000 KM za 1.000 mjesečnih karata za prijevoz; Program obuke za socijalno osjetljive kategorije nezaposlenih osoba – 13 nezaposlenih osoba iz ciljne grupe; Program sufinsiranja zapošljavanja pripravnika VSS,VŠS, SSS, KV stručne spreme kod poslodavaca sa većinskim privatnim vlasništvom za sufinansiranje zapošljavanja 100 pripravnika, te Sufinasiranje zapošljavanja pripravnika VSS,VŠS, SSS, KV u javnom sektoru za 52 pripravnika.

Previous Karmena Kamenčić, heroina nešeg doba
Next Univerzitet Yale: Hana Galijašević osvojila 14 medalja na turniru šampiona iz općeg znanja

You might also like

Ekonomija/Biznis

Udruženje ‘Hidroenergija’ iznijelo stav o gradnji malih hidroelektrana

Nakon što su aktivisti iz BiH koji se bore za zaštitu rijeka od gradnje malih hidroelektrana pozvali zvaničnike Parlamenta FBiH da glasaju za izmjene zakona koje predviđaju zabranu gradnje, oglasili

Ekonomija/Biznis

BH Telecom i Nokia ozvaničili početak implementacije DWDM optičke infrastrukture

U poslovnoj zgradi BH Telecoma danas je upriličeno potpisivanje ugovora o implementaciji DWDM optičke infrastrukture između kompanija BH Telecom i Nokia Solutions and Networks. Ključni ciljevi projekta su snažan iskorak

Ekonomija/Biznis

Privreda Bosne i Hercegovine: Rast u FBiH, u manjem bh. entitetu veliki nazadak

Ukupno ostvareni prihod u Bosni i Hercegovini u 2016. godini dostigao je cifru od 64,6 milijarde KM, što je za 3.13% manje nego u 2015. godini, podaci su istraživanja koje je proveo portal